Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

14 minut temu, ethanak napisał:

Czyli co masz na tym stole? Nie czego nie masz a co masz. 

No według Googla stół jest wykonany ze szkła hartowanego i jest na nim jakąś powłoka, w sensie czarny kolor ma stół 🤔 

16 minut temu, ethanak napisał:

Nie mam wszystkich możliwych drukarek w domu żeby sprawdzić gdzie jest stół i gdzie jest pozycja w menu od ekstrudera...

Nie bardzo rozumiem...a już chyba rozumiem... znajdę to

Powiedz mi jeszcze gdzie tą warstwę pierwsza się ustawia po patrzę jak Szpak w p*** i nie widzę tych ustawień 🤔

15 minut temu, farmaceuta napisał:

Powiedz mi jeszcze gdzie tą warstwę pierwsza się ustawia po patrzę jak Szpak w p*** i nie widzę tych ustawień 🤔

Walls -> Initial layer horizontal expansion.

Daj np. -0.3mm (ujemna wartość musi być)

• Pomogłeś! 1
17 minut temu, farmaceuta napisał:

No według Googla stół jest wykonany ze szkła hartowanego i jest na nim jakąś powłoka

No to chyba jakiś klej by się przydał? Prowizorycznie klej biurowy albo wikol z wodą, ale to prowizorycznie. Podobno lakier do włosów też działa (nie sprawdzałem).

• Pomogłeś! 1
19 minut temu, ethanak napisał:

No to chyba jakiś klej by się przydał? 

Może i by się przydał...muszę potrenować😆 powiedz mi jeszcze...jeśli biorę z "extension" np wieże temperatur to z automatu cały ten g-code jest ustawiony, czy muszę jeszcze coś wyklikiwać?

27 minut temu, ethanak napisał:

Walls -> Initial layer horizontal expansion.

Daj np. -0.3mm (ujemna wartość musi być

Nie mogę dać wartości ujemnej...nie przyjmuje minusa🤔

Wydrukowałem tą wieże temperatur...wydaje mi się że na 205° są najlepsze warstwy... aczkolwiek występują takie przesunięcia warstw...czym to może być spowodowane?? Jakieś luzy? Zła geometria? 

(edytowany)

Nowy filament i wydruk "kubeczka"...grubość ścian 2 przejścia (0.88) od dołu do połowy 200°, od połowy wzwyż 205°, i jakieś 1/5 wysokości 210° 

Wydaje mi się że najlepiej jest na 205°(ale różnice minimalne) 

Rozjechanych warstw dużo mniej...kilka i tak minimalnie przesunięte, ogólnie to ten temat jest chyba szeroko opisany, trzeba sobie przypomnieć bo pamiętam że już ten temat wałkowałem...

Sorry za jakość zdjęć...podobno telefon to nie aparat 🤔

Ps...a no, i ta stopa słonia to jeszcze tragedia...chyba jeszcze pogorszylem sprawę 😁

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)

IMG_20250618_153354262.thumb.jpg.fde9b2d409ce9aa16a0a1402a8a64d60.jpg

IMG_20250618_153340098.thumb.jpg.ea2121340d48e8b7eaab893eaa2a3b36.jpg

Ps...twarde to na uja...chciałem zgnieść w paluchach (coś tam siły mam) ale ni hu hi...jedynie na łączenie filamentu lekko się "zabieliło "

@_LM_ bardziej reprapy.pl - ale tam nie ma ppf i można poznać kilka nowych określeń na osobę która nie raczy przeczytać poprzednich postów w temacie 🙂

• Lubię! 1
(edytowany)

@_LM_ widziałem już ten filmik, i trafiłem na taki temat jak "z binding" w skrócie jak sruby i nakrętki nie chodzą osiowo to może wystąpić właśnie takie przesunięcie...i zgadnij co😉 od razu przyszły mi do głowy te poluzowane silniki...😁  Bo tak robią ludzie w takich sytuacjach (luzują zazwyczaj nakrętki żeby mogły się przemieszczać na boki i kompensować krzywizny)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...