Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@ethanak mam tą kostkę...jest kilka drobnych defektów (między innymi kawałek jeden warstwy się odkleił w środku) ale ogólnie jest spoko...zdjęcia niestety marnej jakości 😭 

IMG_20250619_183526880.thumb.jpg.bf7ceec5c0f343fd96896472fafae265.jpgIMG_20250619_183521731.thumb.jpg.23f7a2a1f7e3f76fb5aae49ed529fb26.jpgIMG_20250619_183517174.thumb.jpg.90ba23c01dcf441af4d7372dee5be9a3.jpgIMG_20250619_183511749.thumb.jpg.debfa1fc51dba9265d0e4efccb2c39fc.jpgIMG_20250619_183442394.thumb.jpg.0aa788ee3c3e06c151b95930d61f8334.jpg

Plus zdjęcie pojedynczej warstwy 

(Dodam że tam u góry ta kostka ma być tak przesunięta)

Edytowano przez farmaceuta

Właśnie to przesunięcie (a właściwie obrót o ile pamiętam o 2°) jest właściwym testem dla drukarki.

Jak na mój gust masz tam albo jakieś luzy, albo coś przeszkadza w ruchu. Niestety - drukarka przeszła stress podróży i coś tam się mogło spierpaprać 😞

4 minuty temu, ethanak napisał:

Właśnie to przesunięcie (a właściwie obrót o ile pamiętam o 2°) jest właściwym testem dla drukarki.

W sensie że to przesunięcie ma być wydrukowane tak? Jeśli tak to ono tam jest i wygląda to ładnie, zdjęcia marne to i nie widać 

Pytanie odnośnie PLA...ten materiał nadaję się na części które będą eksploatowane dłuższy czas? Np uchwyty do dnia klatki dla papugi...tam nie będzie praktycznie żadnych obciążeń i wydruki będą zawsze w domu (no może czasem będę wystawiał klatkę na zewnątrz, ale w cieniu)

No a mam zamiar zrobić powiedzmy obudowę na nieszczęsny zasilacz... jeżeli zasilacz ma np 50mm szerokości to jaki margines powonieniem przyjąć projektując obudowę? 0.5mm szerzej wystarczy? (Nie chcę żeby mi zasilacz latał, ale też nie chce wciskać go młotkiem w obudowę)

To chcesz na wcisk? Nie będzie się grzał? PLA 0.4 powinno być ok, albo zrób sobie przymiar, kawałek wydrukuj na szerokość 

• Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

To chcesz na wcisk? 

No tak żeby było dopasowane i nic się nie telepało...

Nie będzie się grzał?  

Może i będzie ale plan taki że ściągam górna blachę (jest taka wsuwana jak na szynę) i zrobię od góry plaster miodu 

albo zrób sobie przymiar, kawałek wydrukuj na szerokość 

Pochwalę się że już sam wpadłem na taki pomysł i tak zrobiłem... dałem 0.5mm luzu i mam ~0.5mm luzu...zmniejsze to bo trochę lata...

Robisz na przykład otwory w których będą śruby (takie te popularne wkręty do skręcania elektroniki) powiedzmy że używasz M3, to jaki otwór robisz? ( Chodzi oczywiście o średnicę) (No tak żeby nie było za ciasno i nie pękało)

Edytowano przez farmaceuta
26 minut temu, farmaceuta napisał:

powiedzmy że używasz M3, to jaki otwór robisz?

Robię otwór 3 mm (ew. 3.2 mm)i poprawiam wiertłem. Jeśli nie jest to stuprocentowo dokładne to 3.4mm/

• Lubię! 1

Jak śruba ma przejść w miarę gładko to 3.2, jak na wtopkę mosiężną to 4mm ale nie pamiętam przeważnie korzystam z tabelki 

• Lubię! 1
4 godziny temu, farmaceuta napisał:

Pytanie odnośnie PLA...ten materiał nadaję się na części które będą eksploatowane dłuższy czas? Np uchwyty do dnia klatki dla papugi...tam nie będzie praktycznie żadnych obciążeń i wydruki będą zawsze w domu (no może czasem będę wystawiał klatkę na zewnątrz, ale w cieniu)

Też zastanawiałem się nad tym i znalazłem taki test: https://www.cnckitchen.com/blog/comparing-pla-petg-amp-asa-feat-prusament

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...