Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

1 minutę temu, _LM_ napisał:

Rysowałeś to w f360? Możesz podesłać plik f3d?

niestety rysowalem to w ds mevhanical...do fusa3d nie moge sie przekonac...(za to fusion360 CAM bardzo mi podpasowal)

2 minuty temu, KatzePL napisał:

Nic, narysowałem od nowa w Sketchupie.

co k****?😁 chcialo Ci sie bazgrac to od nowa? czyli wymiary maja sie zgadzac tak?🙃

Ciekawe, zrobiłem import tego pliku do fusiona i nie wykrył problemów. Da się go bez problemu otworzyć i działać.

• Lubię! 1

Nie wiem czy można tu pytać ogólnie, ale spytam. Mam np. filament PLA i PETG, fabrycznie zapakowany, kupiony na zapas. Leży sobie spokojnie na półce, w ciemności, suchości i temp pokojowej (20-25°C; latem cieplej, wiadomo). Jaki jest jego termin przydatności do spożycia przez drukarkę? Domyślam się, że w zależności od producenta może być różnie. A co wy zaobserwowaliście?

(edytowany)

Ok. 8 lat petg od finnotecha (dwa tygodnie temu drukowałem z takiej zapomnianej szpulki) 🙂

Oczywiście bez opakowania i leżąca na półce.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

Takie jaja...wczoraj importuje do cury, poziomuje ręcznie bryłę i od spodu jest już dobrze, ale górna warstwa (ostatnia największa) jest podzielona na nie równe pół...🤔 Dziś robię to samo i ostatnia warstwa jest już w porządku...🤔 Coś tam jeszcze działałem w DS Mechanical i w sumie nie wiem co robiło błąd...pewnie CAD...

Chcesz wkręcać M2 do druku? 1.7 mm otwór pod gwint, 2.4mm tam gdzie ma wejść luzem śrubka. A najlepiej górne 3mm na 1.7, dalej na 2.4.

No i pod stożek 4.4/2.4 mm, wysokość 1 mm.

Będę w domu to pokażę kod do OprnSCADa, spokojnie przerobisz na swoje duper duper cady.

To akurat mój ulubiony rozmiar gwintu 🙂

• Pomogłeś! 1
30 minut temu, ethanak napisał:
33 minuty temu, ethanak napisał:

spokojnie przerobisz na swoje duper duper cady.

Ja myślę 😁hehe 

33 minuty temu, ethanak napisał:

To akurat mój ulubiony rozmiar gwintu 🙂

No szukam właśnie coś takiego "uniwersalnego" do skręcania różnych pierdół...oczywiście zdaję sobie sprawę że do ambitniejszych rzeczy potrzeba mocniejszych śrub...póki co chodzi mi o skręcanie obwodów etc (wszystko co nie wymaga wielkiej wytrzymałości śrub, a ma tylko skleić wszystko do kupy) 

• Lubię! 1

No to wkręty są dobrym oraz wystarczającym rozwiązaniem, a później jak będziesz coś chciał na cymes to wtopki mosiężne. Tyle że z nimi jest więcej zabawy. 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

Przy okazji patrz ja se dziś koncertowo spierniczyłem druk 

IMG_20250625_185956.thumb.jpg.9a88f68ce33449c25e1681fc3cf90677.jpgIMG_20250625_185948.thumb.jpg.af092d09dc775c707572b100042f40ea.jpg

Durna podpora się podwinęła  ekstruder objechał i taki cyrk 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...