Skocz do zawartości

Tani/dostępny (głównie) LDO 3.3V do ESP12F/ESP07S (opcjonalnie ESP32)

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Szukam LDO 3.3Vout pod zasilanie ESP12F/ESP07S/ESP32 z li-ion 18650 (1s lub 2s; czyli bms 1s/tp4056 lub bms 2s). Wstępnie myślałem o wydajności 250mA, ale lepiej w sumie mieć 500-600mA. Do tego w miarę niski dropout i pobór własny prądu. Oczywiście chodzi też o cenę i dostępność. Mógłbym w sumie dać sobie spokój z ogniwami li-ion, LDO i zastosować lifepo4, ale mam ich trochę i więdną od samego leżenia, więc wypadałoby coś z nimi zrobić.

Przejrzałem więc czipy w różnych obudowach:

MCP1700T-3302E (chyba za słaby, tylko 250mA max)

Richtek RT9080-33GJ5 (600mA max; dropout 310mV @ 600mA)

- Torrex XC6220 (1A max; dropout 655mV @ 1A; najdroższy z LDO)

Wspomniane przez @H1M4W4R1 przetwornice buck-boost:

- Richtek RT6150BGQW (prąd spoczynkowy ~60uA bez wyłączenia pinem EN, po wyłączeniu 1uA; wyłączanie głównego zasilania raczej odpada)

Techcode TD1509PR R (prąd spoczynkowy ~80 μA)

A także przetwornicę, którą w temacie wspomniał @ethanak:

Pololu S7V8F3 (prąd spoczynkowy wg datasheet poniżej 100uA w trybie oszczędzania)

LDO jak by nie patrzeć kosztują mniej niż przetwornice, mają też niższy pobór własny prądu. Dosyć ciekawa wydaje mi się opcja "RT9080-33GJ5", jako, że w stanie spoczynku ciągnie około 2uA. Tyle, że przyciśnięty na max ma dropout 310mV, więc chyyyba (?) zdechnie już poniżej 3.6V na li-ion. Być może takich maxów nigdy nie uświadczy.

Na początek złożę po prostu ESP12F + czujnik pokroju BME280 (pobór prądu poniżej 1mA), który będzie pewnie zasilany bezpośrednio z gpio. Spanie przez 15-20 minut, pobudka i wysłanie kilku identycznych pakietów espnow, bez oczekiwania na potwierdzenie dostarczenia. Na razie gdybam z zasilaniem akumulatorowym, żeby go za prędko nie zjadało, może ktoś pogdyba lepiej, chętnie poczytam.

Edytowano przez orb777
6 godzin temu, matsobdev napisał:

Jest też RT5707, w detalu chyba jeszcze tańszy od RT6150, ale to jest maleństwo 0,9 x 1,6 mm. Buck, to ogniw litowych się nada. Ciekawa konfiguracja napięcia wyjściowego - kombinacja 3 wejść dla 8 poziomów napięć.

Niezłe, ale ciut za małe dla mnie. Szukam czegoś w końskich rozmiarach, np. TO-92, SOT89, itd.

(edytowany)

Obejściem problemu typowych układów/przetwornic które pobierają za dużo prądu w czasie snu może być dodanie zewnętrznego ekstra kontrolera który zasilałby układ w równych okresach, nie wiem może jakiś mały attiny czy inny specjalizowany

https://www.ti.com/product/TPL5111

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
(edytowany)

@_LM_, dzięki, dobry pomysł z TPL5111. Fajny jest też TPL5110, który całkowicie odłącza zasilanie.

Cytat

TPL5110 posiada również wejście od kontrolowanego urządzenia do informacji o skończonej pracy. Gwarantuje to, że wyłączenie nie nastąpi w trakcie działania układu.

Edytowano przez orb777
(edytowany)

Chyba się powtórzę, ale tanią płytkę z przetwornicą (boost-buck, ale bardziej boost, bo do końca nie wiem :D, choć działa i tak, i tak) o dużej sprawności przy niskim obciążeniu pozyskałem z glukometru. Tanim miernikiem mierzone, ale pojedyncze mikroampery pobierała jak jeszcze wszystko było kompletne, z mikrokontrolerem i wszystkim. Ale wydajność ok 150 mA. A płytkę wyciąłem po prostu nożycami do blachy, żeby była mniejsza. Sprzężenie zwrotne trzeba było tylko podłączyć.

PS. Jak Ci nie szkoda, to też możesz z Pico W wyciąć przetwornicę. Ma większą wydajność (choć nie testowałem tej konfiguracji z Pico W, ale w końcu po coś dali większą od Pico) i niższy prąd spoczynkowy - coś koło 20 uA. Pewnie da się to zrobić tak, że Pico W się ocali - można zasilać przez 3V3 od 3,6 do coś poniżej 3,3, nie pamiętam.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...