Skocz do zawartości

Odczyt danych z falownika Afore przez ESP32

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

To jest falownik starego typu sprzed 6-7 lat, jeszcze na starych zasadach foto. Możliwe że ma RS485 ale wtedy pewnie nie miał by WiFi (bo jest jedno złącze) a na WiFi bardziej mi zależało bo falownik jest na zewnątrz i trzeba by się tam fizycznie wpiąć, a tak to tylko wpinam zasilanie i reszte pobiera z lokalnej sieci.

Te nowe hybrydowe są fajne bo mają modbus'a, can'a a nawet ostatnio widziałem otwarte API i można przez HTTP dowolnie sterować co znanie ułatwia projekt

• Lubię! 1

Fajne, wprawdzie u mnie aplikacja działa, jednak elegancko by wyglądało na komodzie.

Jednak u mnie dwa ale, pierwsze ale, mam falownik sofar, drugie ale, sofar pracuje w innej sieci wifi niż esp które miałoby pracować w salonie/kuchni.

Jest jeszcze trzecie ale, a właściwie ALE, trochę za mało umiem wyczytać z tego szkicu, brak wiedzy.

Choć pięknie by to wyglądało jako jeden z ekranów na moim esp32s3 wiszącym w kuchni.

• 3 tygodnie później...

Ładnie to wyglada, teraz będziesz miał  stały podgląd na PV. 

Ja jeszcze rozbudowałem swoje wskaźniki o prognoze produkcji na aktualny i kolejny dzień i teraz mniej więcej mogę przewidzieć kiedy ładować auto do fulla.

Tutaj jest całe API https://forecast.solar/ do prognozowania jak byś chciał się tym pobawić 

Jestem na starych zasadach, pv mam „za dużą” więc tak średnio przejmuję się o której jest produkcja, a o której nie ma. 

Na czym to prognozowanie produkcji polega? Wiadomo, że jak będzie słonecznie i zimno to będzie więcej prądu niż jak pochmurnie…

na starych czasami jak jest na sieci powyżej 253V to odłącza się falownik i nie odbierają prądu (przeważnie w bardzo złoneczne dni i na starych liniach lub jak dużo ludzi ma foto)  i wtedy dobrze to wykorzystać gdzieś lokalnie auto/magazyn/pralka/suszarka itd.  sprawdź na FV z elektrowni czy u Ciebie też tak sie zdarza bo czytałem na grupach że coraz częsciej 

a jeżeli chodzi o te prognozy to wykorzstuje sztyczną inteligencje i jak podasz parametry takie jak współrzędne (lokalizacja), kat nachylenia, ilosć/rodzaj paneli itd. to do tego bierze pod uwagę prognozy pogody opaday/zachmurzenia/słońce itd i stara się wyliczyć prognoze na kolejny dzień. Ja to używam pod inną instalacje od 4msc i  po dostosowaniu pod siebie skuczenosć prognoz mam 90-95% uśredniają przez 4 msc 

Mnie przez 6 lat na szczęście ani razu nie zdarzyło się by napięcie w sieci było zbyt wysokie i „odcięło” mi inwerter.

Co do prognoz to rozumiem, że muszą być oparte o prognozę pogody bo inaczej nie miały by sensu.

Pytałem jak praktycznie wykorzystujesz np. prognozę na jutro, że będzie słonecznie. Już pomijając fakt, że można do tego „użyć” zwyczajnej prognozy pogody;)

Co daje Ci wiedza, że jutro będzie duża produkcja?

Codziennie i tak trzeba ugotować obiad, zrobić pranie, nagrzać wodę CWU, ew. naładować auto jak ma rozładowane baterie.

na jednej nieruchomosci mam foto na nowych zasadach + magazyn i ta prognoza dużo mi pomaga bo jak widze ze np. jutro jest niedziela a stawki w PGE bedą ujemne (lub zerowe) i prognozuje mi 70kWh to wtedy dzisiaj nie ładuje auta na fulla tylko naładuje cały magazyn + inne rzeczy (cwu, pralka itd.) a auto na fula naładuje jutro bo inaczej musiał bym przełączać instalację w tryb off

próbuje to też prognozować na inne energochłonne rzeczy takie jak drukowanie 3d, ładowanie rowerów/hulajnogi  itd. czyli wszystko to co na spokojnie moge odłożyć w czasie na najbliższe 2-3 dni ale to też bez większej spiny, ale jak wszystko ładnie współgra to 90% autokonsumpcji spokojnie do osiągnięcia, a bez tego około 70% 

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...