Skocz do zawartości

Robot odkurzacz

Pomocna odpowiedź

Sabre, dziękuję za wyjaśnienie 🙂 hehe i ja buduję robota 😋 ale spokojnie jestem strasznie uparty 😋

matrix, teraz program działa w następujący sposób: po włączeniu zasilania dioda świeci a po włączeniu przycisku dioda mruga 🙂 Mruganie o którym opisywałem we wcześniejszych postach chodziło mi o drgania diody. Czyli programator działa jak i procesory które posiadam są sprawne 🙂 teraz wracając do schematu z mostkiem L298 chyba padają podejrzenia na sam mostek który kupiłem wadliwy 🙁 ponieważ w jaki sposób mógłbym go uszkodzić 🙁??

podłączając driver wzorowałem się na tym schemacie:

matrix, teraz program działa w następujący sposób: po włączeniu zasilania dioda świeci

A nie powinna bo port do którego jest podpięta, (jeśli dobrze ją podpiąłeś) ustawiony jest w stan wysoki o czym świadczy komenda zaraz po konfiguracji owego portu czyli:

set portd.0

Jeśli podpiąłeś diodę jak prosiłem czyli katodą do portd.0 a anodą przez rezystor do plusa to nie może się zaświecić po podaniu zasilania na procesor.

Jednym słowem coś źle robisz.

W samym schemacie drivera nie widzę niczego niewłaściwego.

Sprawa wygląda tak. Podłączam zasilanie procesora dioda świeci na porcie jest napięcie 0,45V podpiąłem teraz switcha pod portb.0 i do masy 🙂 gdy nacisnę dioda gaśnie na porcie jest 5V gdy ponownie nacisnę to się zapala i na porcie znowu jest 0,45V. To gdzie jest błąd??

Podłączam zasilanie procesora dioda świeci na porcie jest napięcie 0,45V podpiąłem teraz switcha pod portb.0 i do masy gdy nacisnę dioda gaśnie na porcie jest 5V gdy ponownie nacisnę to się zapala i na porcie znowu jest 0,45V. To gdzie jest błąd??

Reakcja prawidłowa tylko nie wiem czemu dioda nie gaśnie po włączeniu zasilania?

No to na dzisiaj koniec 🙂 dziękuję za poświęcony czas 🙂

Musze się pochwalić że udało mnie się uruchomić silniczki 🙂 niestety jak zawsze musi być małe ale 🙁 po włączeniu zasilania i odczekaniu 5 sekund pierwszy z silników powoli się rozkręcał po czym drugi startował. W tym momencie mostek strasznie się nagrzewał (poparzyłem paluchy 😋) i wyłączyłem zasilanie. Zdążyłem szybko sprawdzić niby te czujniki (ich role odgrywały switche) ale nie do końca to działało 🙁 nagrzewanie mostka może brać się z tego że silniczki pobierają zbyt dużo prądu. Czy dobrze wnioskuję?? Jeszcze zmierzyłem napięcie ma wyjściu mostka i powoli rosło czy to jest normalne zjawisko??

Jakie polecacie silniczki mało prądożerne?? 🙂

Błędem jaki wcześniej popełniłem to było stworzenie dwóch mas (tak mnie się wydaje). Ponieważ zasilanie silników miało swoją mase a zasilanie procka swoją. Gdy je połączyłem zadziałało 🙂

Pozdrawiam!

nie do końca to działało nagrzewanie mostka może brać się z tego że silniczki pobierają zbyt dużo prądu. Czy dobrze wnioskuję??

Raczej źle wnioskujesz. Jakie musiałbyś mieć silniki? Z karty katalogowej wynika że:

total curent DC up to 4A

co oznacza całkowity prąd stały do 4A. Popełniłeś gdzieś błąd montażowy i masz zwarcie.

• Lubię! 1

matrix, 4A po zmostkowaniu kanałów. 2A/kanał - w sumie to i tak jest dużo 🙂 Ale przy moich pololulkach HP zatrzymanych l298 też się potrafi zagrzać (ciągną wtedy ~1,6A).

Co to znaczy, że się wolno rozkręca/wolno narasta napięcie? Bo 'wolno' jest bardzo względne 🙂 Masz dobrze diody wpięte?

BoBBy, tak dokładnie. Napięcie początkowe to 0,05V i powoli rośnie gdy osiągnie jakieś 1,5V silnik zaczyna startować. Po osiągnięciu około 5V zaczyna startować drugi 🙂

No dobrze jak sobie nie radzisz ze scrollem aby zjechać na dół i zobaczyć schamet oraz kod to wstawie tutaj 🙂

Chodziło mi o twój schemat, a nie pierwowzór. Tamten układ działał twój nie więc gdzie miałem szukać błędu? Twoja ironiczna wypowiedz, troszkę mnie irytuje. 😕

No cóż, tyle dzięki

chodki, jak sam zauważyłeś skopiowałem te schematy i można powiedzieć że zająłem niepotrzebnie miejsce na serwerze, a chciałem tego uniknąć. Nie czuj się kolego urażony 🙂 , wręcz przeciwnie, czytając jeszcze raz cały temat Twój post "podpowiedział" mi że i tak muszę narysować swój schemat, (tak będzie prościej, szybciej, łatwiej i wyeliminuję mi wiele niepotrzebnych pytań) a co za tym idzie od razu stworzę (hehe z tym będę miał problem) zwykłą prototypową płytkę aby mieć pewność że wszystko jest dobrze połączone 🙂 wtedy dowiem się czy wszystkie części nie są wadliwe oraz będę mógł się skupić na programie do procesora.

Poniżej przedstawiam schemat jaki wyskrobałem mam nadzieję że poprawny 🙂

odkurzacz.rar

wręcz przeciwnie, czytając jeszcze raz cały temat Twój post "podpowiedział" mi że i tak muszę narysować swój schemat, (tak będzie prościej, szybciej, łatwiej i wyeliminuję mi wiele niepotrzebnych pytań)

No i o to mi właśnie chodziło, łącząc do kupy kilka różnych schematów zawszę można popełnić jakiś błąd, rysując swój łatwiej można go wyłapać... 😋

Mam nadzieję że schemat jaki zrobiłem jest dobrze ponieważ nic skomplikowanego tam nie ma 🙂 tyle że z rysowaniem płytki jest problem 🙁 rozmieściłem sobie elementy tak żeby to wyszło jak najprościej, ale gdy klikam na auto route wyskakują mi czerwone jak i niebieskie linie co to oznacza?? Bo chciałem stworzyć płytkę jednostronna z elementami przewlekłymi 🙂

chodki pamiętaj ja liczę się ze zdaniem każdego 🙂

Czerwone i niebieskie linie to ścieżki na warstwie TOP I BOTTOM. Zaznaczyłeś płytkę 2 warstwą. Jeśli chcesz płytę jednowarstwową to musisz w opcjach auto-rute zaznaczyć tylko warstwę bottom.

Co do schematu to jak będziesz programował procesor? Będziesz wyjmował z podstawki, nie przewidujesz złącza programującego? Aha reset do vcc daj przez rezystor.

Schemat jest narysowany źle, ale nie pod względem połączeń, a pod względem samego rysowania w eagle. Chcąc teraz zrobić Ci tą płytkę, mam wszystkie diody zabezpieczające połączone ze sobą ale nie z driverem.

Jeśli procek jakiego użyjesz to ATTiny2313 to resetu nie musisz podpinać nigdzie.

Podłącz to podobnie jak na schemacie który ja zamieszczam. Łatwiej oprogramować poszczególne we/wy procka i trochę skomplikować schemat ideowy, niż narysować ładny schemat i męczyć się z prowadzeniem ścieżek.

odkurzacz.zip

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...