ozel Napisano 22 lutego Udostępnij Napisano 22 lutego Cześć, niedawno, zachęcony jakością kursu Arduino, postanowiłem skorzystać z kursu Raspberry Pi z Forbota. Zakupiłem zestaw elementów oraz Raspberry Pi 5. Niestety, kluczowe informacje zawarte w kursie (takie jak obsługa kamery i sterowanie pinami) okazały się być nieaktualne dla najnowszych urządzeń. Nie chcę jednak porzucać tematu i chować maliny do szafy, stąd pytanie - czy polecacie jakieś książki lub inne kursy, które będą aktualne i przystępne dla osoby początkującej?
Treker (Damian Szymański) 24 lutego Udostępnij 24 lutego @ozel witam na forum Niestety kurs RPi nie jest aktualny o czym informujemy w pierwszej jego części, ale jeśli będziesz chciał to oczywiście możesz zwrócić zestaw (w ciągu 30 dni od zakupu). Jeśli chodzi o powód braku aktualności to wynika on z tego, że ten ekosystem zmienia się bardzo często i nie byliśmy w stanie nadążyć za zmianami (szczególnie, gdy pojawiały się nowe wersje i część rzeczy nie działała dobrze). Nie jesteśmy odosobnieni, bo podejrzewam, że z tego samego powodu ciężko o obszerne poradniki na temat RPi, które są aktualne. Tak samo brak książek. To co na pewno warto zrobić to sprawdzić oficjalną dokumentację - tam powinny być najbardziej aktualne informacja. A po drugie warto przestawić się na inny tryb - czyli jak potrzebujesz uruchomić kamerę to po prostu szukaj materiału o kamerze. Raczej nie licz na to, że znajdziesz jedno miejsce, gdzie wszystko będzie doskonale opisane 1
ozel 24 lutego Autor tematu Udostępnij 24 lutego Dzieki za odpowiedź i wskazówkę dotyczącą możliwości dalszego wykorzystania mailny. Patrząc na datę publikowania kursu spodziewałem się, że część informacji będzie nieaktualnych, ale nie byłem świadomy tego, że zmienić się może sposób operowania pinami i inne, podstawowe kwestie, jednak przynajmniej dzięki kursowi poznałem podstawowe funkcje linuxa - zawsze jakiś pozytyw . Co do zwrotu elementów to nie planuję tego robić, niech będzie to forma wsparcia dla autorów kursów na tej stronie. Elementy wykorzystam w innych projektach. Pozdrawiam 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »