Skocz do zawartości

Chwytak, mechaniczna dłoń czy lateksowy balon?

Treker

Pomocna odpowiedź

Niejednokrotnie naukowcy powiązani z DARPA zadziwiali nas swoimi pomysłami. Tym razem przedstawili oni całkiem inne podejście do sprawy chwytania i przenoszenia obiektów przez roboty. Wydawać by się mogło, że aktualnie stosowane chwytaki, dłonie, palce czy odpowiednio wyprofilowane końcówki to najlepsze rozwiązania - nic bardziej mylnego. Każde z powyższych rozwiązań ma pewne ograniczenia, prezentowane rozwiązanie jest wstanie chwycić prawie wszystko - od drobnych śrubek przez klucze do drzwi, aż po kubek z wodą!

Zapraszam do zapoznania się z poniższym filmem, który prezentuje wszystkie możliwości tego "wynalazku":

Prócz sprawności, zadziwiająca jest również prostota tego rozwiązania, do działania potrzebny jest tylko lateksowy balon wypełniony ziarenkami kawy oraz pompa która wytworzy podciśnienie.

Źródło: http://www.popsci.com/technology/article/2010-10/coffee-filled-balloon-makes-best-robotic-gripper

Jestem pod dużym wrażeniem prostoty tego rozwiązania. Aż dziwne że dopiero teraz ktoś wpadł na takie rozwiązanie. Może dla tego, że jest takie proste. Myślę, że to może być alternatywa dla chwytaków robotów, ponieważ może samo się dostosować do przedmiotu, który ma chwycić.

Alternatywą to nigdy nie będzie, może i nadaje się do przenoszenia rzeczy o przeróżnych kształtach, ale nic poza tym. Nie złapie to żarówki, czy śrubokręta i nie wkręci w gwint, albo nie przytrzyma śrubki atak aby można ją było wkręcić. Po miniaturyzacji widziałbym to jako opuszki palców, mogłoby chwytać małe obiekty bez problemu.

Pomysł supernowy nie jest - na Automie kilka lat temu widziałem już małe i duże paleciaki przystosowane do przenoszenia różnych przedmiotów poprzez wytwarzanie w chwytaku podciśnienia. Jedyną zaletą tego rozwiązania jest chyba uniwersalność, ale uzyskanie sensownego udźwigu może być trudne/nieopłacalne..

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wczoraj buszując w necie przypadkowo natknęłam się na film z tym chwytakiem. Nie powiem, fajny. Ale widzę więcej minusów:

- żywotność (cienka silikonowa powłoka, wilgotność wewnątrz - zbyt sucho, zbyt mokro zbije miał w grudę)

- długotrwały efekt - jakoś nie wierzę w długotrwały efekt chwycenia (zwłaszcza połączonego z przemieszczaniem, wibracjami)

- precyzja

Ale podczas tego samego netowego buszowania znalazłam TO:

https://www.youtube.com/watch?v=0f0Lrvkz3S0&feature=related

kuuuuurde:))))))) to zwykłe wirujące ledy z dobrym programem. Ktoś się czuje na siłach powalczyć? Ja się zakochałam:))) Wyobraźcie sobie zrobić taką głowę lub body robota:) Bajer, ale jaki efektowny:)

Tzw wyświetlacz widmowy. Niektórzy to robią:

Ale w tej sprawie proponuję odwiedzić elektrodę, bo zagadnienie elektroniczne. Tez kiedyś chciałem zrobić ale mam przed sobą ważniejsze projekty 😉 Ale nie powiem, fajny "bajerek".

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.