Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Na stronie z USBasp (http://www.fischl.de/usbasp/) są, zdaje się, wersje z bezpiecznikiem polimerowym (jest chyba nawet wersja z optoizolacją). Te sprzedawane gotowce też je zwykle mają. W każdym razie... Pomagają uniknąć niepotrzebnych problemów.

Szuszy, ten podany przez Ciebie ma

zabezpieczenie nadprądowe chroniące port USB (bezpiecznik polimerowy + dioda Schottky'ego)
, dlatego poparłem jego kandydaturę 😉

Mam programator STK500v2 FT z microSENSE. Wszystko błyskawicą się zainstalowało i było gotowe do użycia. Przeprogramowywałam go też bez problemu. Wszystko ładnie jest opisane w instrukcji na dołączonej CD.

Inną sprawą jest połączenie z adapterem. Kitowa płytka z avt nie poszła, mojej konstrukcji pośmigała przez dwa dni, a później avrdude się zerrorował ku mojej rozpaczy. Ale ja to ja - fusy i locki też zdążyłam zablokować - na bogato, a co:)))))

Wszyscy tu szukają sposobów na to jak ma działać, a ja odkrywam tysiące sposobów jak zrobić, by nie działało:)))))

Reasumując, programatorek polecam i czekam Twoich opisów:)

[ Dodano: 03-11-2010, 20:56 ]

Kurde Szuszy nie słuchaj Nawyka - od siedzi w elektronice dopiero 7 lat 🙂))))

Ale ja to ja - fusy i locki też zdążyłam zablokować - na bogato, a co:)))))

Ja też któregoś dnia zauważyłem, że szuflada z zablokowanymi prockami lekko się przepełnia 🙂 Popełniłem ten układ i szufla znowu świeci pustkami 🙂

Mam teraz 8 różnych atmeg - jeszcze tylko zakup silników i zima zaowocuje kilkoma konstrukcjami.

Ja też któregoś dnia zauważyłem, że szuflada z zablokowanymi prockami lekko się przepełnia Popełniłem ten układ

Jak się źle ustawi się źródło taktowania to nie trzeba aż popełniać doktora. Wystarczy napisać na jeden procek program:

Do
toggle port.b
Loop
End

i wyjście portu B popiąć do XTAL1 zablokowanego proca. Odblokowałem tak kilka atmeg8.

Co do zabezpieczenia, to dzięki za link. Wstawiłem bezpiecznik polimerowy i reset układu na tranzystorze PNP.

matrix, dobrze wiedzieć.

Jednak wezmę ten programator co ma flamasterka, bo po doliczeniu do tego bez FL ceny za kabel USB i IDC, wychodzi 4zł różnicy 😃

flamasterka, w jakim systemie operacyjnym go używasz?

Ja znam lepsze:

- płytka z wymiennym kwarcem - po prostu sprawdzamy dla jakiego kwarcu działa. Niestety zdarza się, że kalklatory fusebitów podają błędne wartości

- wykorzystać CTC lub PWM innego procka - można wygenerować sygnał aż do fclk/2, czyli standardowo do 8MHz, dolnej granicy nie ma.

Procka można również zablokować jeśli występują zakłócenia na liniach programowania. Dlatego też jak już zaprogramuję fusy to zostawiam je w spokoju.

Właśnie przyszedł do mnie programator i nie moge go zainstalować. Gdy podłącze go do USB to wyświetla się że windows szuka sterowników, a po chwili:

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...