Skocz do zawartości

WhenArrivalPL – własna tablica najbliższych odjazdów z M5Stack i GTFS

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@H1M4W4R1 dzięki za opis kolejnego projektu! Mam nadzieję, że takie DIY będą inspiracją dla osób, której do tej pory unikały elektroniki, bo nie czuły się na siłach, aby projektować samodzielnie elektronikę. Tutaj widać, że są aktualnie dostępne fajne, gotowe rozwiązania, aby można było skupić się wyłącznie na programowaniu 🙂 

• 2 tygodnie później...

@H1M4W4R1 fajny projekt.

Powiedz, czy sprawdzałeś może:

pdp-api.plk-sa.pl   ?

Zdaje się można z tego wyciągnąć wszystko co potrzebne w takim projekcie w postaci zwykłego jsona.

Sprawdzałeś to może i się nie sprawdziło, czy nie zaglądałeś tam?

Projekt bardzo fajny, gdyby tak integrował wszystkie elementy komunikacji publicznej, było by to extra rozwiązanie.

Chyba się pokuszę o poszukanie informacji o tym czy moi lokalni organizatorzy komunikacji autobusowej udostępniają takie info. Ciekawe jak to jest udostępniane do google, albo czy za free można to pobrać z google jako json.

Serwer odpada, bo nie mam zewnętrznego ip.

Po krótkiej kwerendzie z ai, dowiedziałem się, że taki projekt jest jak najbardziej realny. Zarówno pkp, Pszczyńską Komunikację Powiatową, MZK Jastrzębie jak i BKM Żory można by odpytywać przez gtfs. Z dostępem do realtime byłby większy problem.

Może jednak warto spróbować…:)

28 minut temu, SOYER napisał:

Projekt bardzo fajny, gdyby tak integrował wszystkie elementy komunikacji publicznej, było by to extra rozwiązanie.

Koleje są obsługiwane razem jako „Polskie koleje”, w tym PKP i regionalne jak KM, Polregio etc. (dla wygody, bo używają tych samych przystanków). 

(edytowany)
4 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Koleje są obsługiwane razem jako „Polskie koleje”, w tym PKP i regionalne jak KM, Polregio etc. (dla wygody, bo używają tych samych przystanków). 

Mnie bardziej chodzi o integrację z komunikacją autobusową, 

idę na dowolny przystanek(kolej i autobus, tramwajów u mnie brak) w mojej okolicy bliższej i dalszej, wpisuję nazwę przystanku i mam wykaz najbliższych odjazdów:)

Edytowano przez SOYER
17 minut temu, SOYER napisał:

Po krótkiej kwerendzie z ai, dowiedziałem się, że taki projekt jest jak najbardziej realny. Zarówno pkp, Pszczyńską Komunikację Powiatową, MZK Jastrzębie jak i BKM Żory można by odpytywać przez gtfs. Z dostępem do realtime byłby większy problem

AI może i tak twierdzi, ale to nie jest takie proste zagadnienie.

Wiele miejsc jak np. Żory ma API zrobione przez pawiany informatyki (bez obrazy dla pawianów) i ścieżka dostępu do aktualnego rozkładu to np. adres/gtfs/GTFS_10_09_2026.zip... Przy czym pół biedy byłoby gdyby data zmieniała się codziennie... Ale zmienia się w dni zmiany rozkładu, których nie przewidzisz, więc codziennie trzeba sprawdzać czy istnieje nowy rozkład i ew. go zaktualizować albo używać szukania wstecznego. Kupa zabawy, by to ogarnąć jak należy.

(edytowany)
3 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

AI może i tak twierdzi, ale to nie jest takie proste zagadnienie.

Wiele miejsc jak np. Żory ma API zrobione przez pawiany informatyki (bez obrazy dla pawianów) i ścieżka dostępu do aktualnego rozkładu to np. adres/gtfs/GTFS_10_09_2026.zip... Przy czym pół biedy byłoby gdyby data zmieniała się codziennie... Ale zmienia się w dni zmiany rozkładu, których nie przewidzisz, więc codziennie trzeba sprawdzać czy istnieje nowy rozkład i ew. go zaktualizować albo używać szukania wstecznego. Kupa zabawy, by to ogarnąć jak należy.

Z racji tego czym teraz żyję poza pracą, mam bezpośredni kontakt m.in. z organizatorem transportu w Żorach, Pszczynie, Jastrzębiu. Siedzą tam normalni ludzie z którymi można pogadać, a, że niektórzy nietechniczni… Nasza w tym rola by im uświadomić niektóre rzeczy:)

Jak by to musiało wyglądać by było przykładem dla innych? 

Edytowano przez SOYER

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...