Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

16 godzin temu, farmaceuta napisał:

czy bedzie w miare ok

Powinno być w miarę OK 

Komparator powinien zadziałać przy napięciu ok. 5% większym niż napięcie ustawione na suwaki.

• Pomogłeś! 1

Dzięki @jand 👍 

Mam jeszcze pytanie takie, bo włączając zasilanie komparator może się odrazu chcieć zatrzasnąć zanim Stany się ustalą i tak też jest w symulacji...gdzie tam kondensator upchać żeby było ok?😅 Np tak sobie myślę żeby dać między vcc a wejście- komparatora, skutkiem czego odrazu po włączeniu na wejściu odwracającym będę miał napięcie znacznie przekraczające napięcie możliwe na wejściu+, a po chwili jak kondensator się naładuje to ustabilizuje sie na poziomie napięcia z potencjometra...🤔

1 godzinę temu, jand napisał:

Albo równolegle do przycisku kasującego.

Ale wtedy podczas np zwarcia kiedy spadek napięcia skoczy gwałtownie w górę to ten kondensator nie spowolni tego sprzężenia?? 

• Lubię! 1

@jand dzięki za pomoc 👍 jutro Cię jeszcze wywołał w wątku o przetwornicy, bo chciałbym już PCB zamawiać pomału i muszę mieć jakieś poparcie że jest dobrze 😅 no chyba że będzie źle to się poprawi...

• 3 tygodnie później...

@jand no i tak...coś tam działa ale spadki mi się nie zgadzają...wywaliłem R470k, R od pomiaru bocznika zwiększyłem do 68k bo zbyt mocno zaniżał napięcie ze sprzężenia przez diodę, R od podciągania wyjścia zmieniłem na 1k...

I teraz najlepsze, jeśli kręcę potencjometrem to obniżam prąd w przetwornicy tl494🤔 jakim cudem? Nie wiem...gdy zbliżam się wartością na wejściu - do wartości na wejściu + to komparator nie blokuje przetwornicy tylko zaczyna liniowo obniżać napięcia i prąd zadany na tl.......nie wiem jak to możliwe skoro regulacja prądu to całkiem inna gałąź, jedyne co mi przychodzi do głowy to to że komparator nie zatrzaskuje się po przełączeniu tylko wpada w oscylacje, oscylacje te idą na pin dtc przetwornicy zwiększając dead time...

Ehh...jutro wlutuje tak jak było na początku, w sensie na początku działało, zarrzaskiwalo się i trzeba było resetować, czyli zgodnie z zamysłem, lecz napięcie zatrzaśnięcia na wejściu + wynosiło tylko 80mV i chciałem je zwiększyć...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...