Skocz do zawartości

Manipulator sterowany potencjometrami

Pomocna odpowiedź

wykorzystam serwo to jak mam to podłączyć ? . matrix, chodzi o to ze potencjometr będzie zbudowany jako czujnik położenia , będzie umieszczony np. na łokciu i gdy będę zginał łokieć pod pewnym kątem to chce by serwo proporcjonalnie odwzorowywał ten ruch , generalnie może być jakiś +/- . Wydaje mi się że kod który mi podałeś będzie dobry , tylko tak jak Nawyk napisał będę musiał podczas budowy makiety tak skalibrować potencjometr , żeby mieścił się w zakresie ruchu serwa . Dzięki wielkie matrix, za kod

Chyba że chodzi o to by miejsce orczyka serwa było dokładnie w tym samym miejscu co gałka potencjometru. Wtedy to już wyższa szkoła jazdy.

Odnosiłem się do filmu podanego przez Dotli'ego w pierwszym pytaniu i właśnie tak sobie to wyobrażam, a raczej kąt przesunięcia gałki potencjometru odpowiada kątowi przesunięcia orczyka serwa (mówiąc dokładniej).

wykorzystam serwo to jak mam to podłączyć ?

Dotli, pora żebyś sam wziął się do roboty i zdobył potrzebną wiedzę. Podałem Ci już linka do artykułu poświęconego serwom modelarskim i nawet napisałem jak serwo się podłącza. Ogarnij się chłopie, albo spróbuj z czymś prostszym!

Nawyk, coś jest w tym co piszesz. Pojawiły się tu praktycznie już gotowe rozwiązania i pomysły, a Dotli chyba czeka aż ktoś mu dokładnie powie, krok po kroku co do czego jak podłączyć, napisze program i inne takie. Praktycznie układ został opracowany przez wszystkich życzliwych, a jakieś dziwne pytania nadal się pojawiają, a co gorsze pytania o banały jakieś.

Tak będzie wyglądał schemat przy przerobionych serwo mechanizmach :

[ Dodano: 07-11-2010, 00:59 ]

[ Dodano: 07-11-2010, 01:00 ]

Tak ? oczywiście jest to schemat tylko dla 2 PRZEROBIONYCH serwo mechanizmów

[ Dodano: 07-11-2010, 01:18 ]

Starłem się zrozumieć wszystko to co napisaliście w postach wyżej i doszedłem do wniosku ze chyba schemat dla nie przerobionego serwo mechanizmu wyglądał by tak :

[ Dodano: 07-11-2010, 01:18 ]

[ Dodano: 07-11-2010, 01:25 ]

Wywnioskowałem to po tym co napisał Nawyk :

Jeśli chcesz mieć możliwość płynnej regulacji prędkości, to podłącz pin 1 (ENABLE1) do portu PB1 albo PB2 w atmedze - wykorzystasz wtedy sprzętowe "wspomaganie" (generowanie przebiegu PWM kilkoma linijkami w BASCOM).

skorzystam z przerobionych serw , a więc użyje 1 schematu ale proszę napiszcie mi czy schemat 2 podłączenia nie przerobionego serwo mechanizmu jest poprawny bo nie daje mi to spokoju

Drugi schemat jest ok, ale pierwszy nie. Ok, mój błąd - podałem Ci porty kanałów PWM dla Atmega8 zamiast 32 (swoją drogą - wtf? Po co M32 w takim układzie?). Podłącz "Enable" do tych OC1A i OC1B. Mogłeś to wyczytać sobie w nocie katalogowej, albo w temacie o mostkach H na forum. Jeśli chcesz sterować silnikami DC jak serwem modelarskim, to potrzebujesz sprzężenia zwrotnego - znów odsyłam do mojego artykułu, bo jest tam urządzenie gdzie tą sprawę załatwiłem ("nagrywanie ruchu serwa"). Chodzi o to, że musisz wiedzieć kiedy włączyć/wyłączyć silniki, żeby utrzymywały zadaną pozycję.

Pisałem wyżej o programowym PWM bo on daje możliwość sterowania prędkością silników oddzielnie dla każdego motoru. Sprzętowy PWM na wyjściach OC1A i OC1B będzie sterował dwoma silnikami na raz.

Nie wiem czy się przyda, ale może...

Jeszcze jedno pytanie odnośnie sterowania PWM , czy sterowanie tego typu jest dokładniejsze ?

[ Dodano: 07-11-2010, 12:53 ]

OSTATECZNY WERDYKT :

Buduje manipulator na serwo mechanizmach sterowanych poprzez z czytywanie wartości z wej. ADC i wysterowywanie sygnałem PWM koniec kropka , dzisiaj zamawiam części . Proszę was tylko o pomoc w dobraniu serwo mechanizmów , Nawyk chcę użyć Atmegi 32 bo posiada większą ilość wej, wyj, niż Atmega8 . Do usłyszenia

Jeżeli chcesz zrobić dokładnie to co na filmie to nie potrzebna Ci atmega32. Atmega8 w zupełności starczy, a jeśli mało pamięci to zaprzęgnij atmegę168. Oba te układy mają po 6 wejść ADC a poza tym jeszcze dwa porty we/wy, więc starczy.

Buduje manipulator na serwo mechanizmach sterowanych poprzez z czytywanie wartości z wej. ADC i wysterowywanie sygnałem PWM

A po co Ci sterowanie prędkością serw? Trochę chyba nie rozumiesz zagadnienia. Jeśli ma to być taki manipulator jaki pokazałeś na filmie, to potrzebne Ci są szybkie serwa żeby dokładnie odwzorować ruch ręki, a nie sterowanie ich PWM'em.

Co do samego programu to najpierw trzeba będzie zbudować hardware a dopiero zająć się software'm.

Dotli, serwami modelarskimi nie sterujesz przy pomocy PWM takiego jak silniki DC. Wysyłasz impulsy o określonym czasie trwania (zwykle do 2ms) i przerwach 20÷25ms - wszystko jest opisane w moim artykule. Ogarnij się chłopie i poczytaj! Kiedy jedziesz do obcego miasta, to też nie studiujesz najpierw mapy? Nie musisz jej znać na pamięć, wystarczą podstawowe ulice i kierunek do celu - bez tego bankowo zabłądzisz.

tak to właśnie miało by wyglądać

No to ja kłopotu nie widzę. Budujesz osprzęt i jak już masz wszystko gotowe, robisz płytkę ze złączem programowania i piszesz soft. Ładujesz i poprawiasz co źle.

tak miało by wyglądac sterowanie identycznie chce zrobic układ sterowania jak tu :

Ty nie pokazuj nam filmików tylko weź się za robot(a)ę.

Masz rację , wczoraj już zamówiłem wszystko co potrzebne , chyba atmega16 będzie wystarczająca . Tak więc najszybciej napisze dopiero wtedy jak przyjdą części pozdr.

Napisz jak już coś ZROBISZ i będziesz miał wątpliwości dotyczące spraw nieporuszanych na forum. W przeciwnym wypadku temat zamknę, bo wszyscy się tutaj produkują poza Tobą.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...