Skocz do zawartości

Manipulator sterowany potencjometrami

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Chciał bym zbudować demonstracyjna wersje podobnegodo tego :

manipulatora , generalnie jeden człon żeby pokazać sterowanie serwomechanizmu , przeszukałem wujka googla i znalazłem zródło tego manipulatora pochodzi on ze strony http://www.endurance-rc.com

wyczytałem ze sterowanie odbywa sie na za zasadzie podłączenia potencjometrów i przetwornika do PC i za pomocą AnalogReader steruje sie serwomechanizmami . Generalnie buduje sie coś na wzór joysticka gdzie potencjometry działają jak przyciski i tutaj mam kilka pytań:

-jak zbudowac podobne urządzenie jak na obrazku które będe mógł podłączyć do PC i sterować potencjometrami . Na obrazku widac całą płytkę z 3 potencjometrami do sterowania ale nie wiem co to za ukł. scalony który przetwarza dane z potencjometrów :

oto zdjęcie przedstawiające układ

- gdzie znajdowało by sie wyj. gdzie podłączył bym serwo

Dotli, zerknij do arta Nawyka, kompendium przerabiania serw, jest tam to, czego potrzebujesz. Wystarczy poszukać 🙂 No a na zdjęciu tego układu z 3ema potkami kostka na pcb to jakiś microchip, zapewne PIC, ale jaki to nie wiadomo, i nie wystarczy po prostu wsadzić go tam, potrzebujesz jeszcze soft.

Soft jest dostępny na stronie producenta , chciałem wykonać taka makietę bo bardzo mi sie spodobało sterowanie .

[ Dodano: 08 Paź 10 12:51 ]

No generalnie układ Nawyka jest bardzo fajny , ale on nagrywa ruch serwa i po momencie wymuszenia startu (przycisk) odwzorowuje wcześniej wykonany ruch , a mi chodzi o to że gdy będę przekręcał potencjometr to serwo będzie proporcjonalnie obracało się w stosunku do potencjometra . Mam pytanie do ciebie Nawyk w swoim artykule ktoś zapytał ciebie o to samo co ja to znaczy jak sterować potencjometrem proporcjonalnie do serwo , i pokazałeś mu ten schemat na LM555 to co lepiej zastosować to czy zbudować to na Atmega 8

wyczytałem ze sterowanie odbywa sie na za zasadzie podłączenia potencjometrów i przetwornika do PC i za pomocą AnalogReader steruje sie serwomechanizmami

Chcesz coś takiego samego zbudować? Tylko jakoś nie wiem po co ten komputer w tym wszystkim, skoro chcesz użyć 3 potencjometry a co za tym idzie chcesz sterować 3 serwami, to się da wykonać na jednej Atmedze 8? Po co ten komputer? Po co komplikować sobie życie? Chyba, że o czymś nie wiem 🙂.

Luko, w sumie wystarczyłyby 3xNE555 z drobnicą, robiące za testery serw 😋 Każdy osobno.Dotli, to chyba byłoby najprostsze rozwiązanie dla ciebie, skoro nie jesteś w stanie przerobić gotowego programu Nawyka, żeby działał w czasie rzeczywistym zamiast odtwarzał ruchy.

pseudokod:

pętla nieskończona

{

getadc(1) = ADC1

getadc(2) = ADC2

getadc(3) = ADC3

SERWO1(ADC1)

SERWO2(ADC2)

SERWO3(ADC3)

}

Oczywiście musisz sobie wyciągnąć z programu Nawyka funkcję sterującą serwem i możliwe, że będziesz musiał odpowiednio proporcjonalnie zmienić wartość odczytaną z adc z wartością wpisaną do funkcji od serw.

BoBBy, tak tak, parę postów wyżej było o tym i już dajmy spokój temu całemu NE555. Po prostu wychodzę z założenia, że warto się czegoś więcej nauczyć jak tylko montować układy z schematu - a chodzi tu o programowanie. Dla mnie ciekawsze rozwiązanie i bardziej przyszłościowe to Atmega i program w bascomie, bo jest przyszłościowe pod względem rozwoju, a nie wspomnę ile daje możliwości ...

• 4 tygodnie później...

Witam,

Po przerwie stworzyłem jakiś schemat jest to mój pierwszy schemat więc jeżeli są na nim jakieś błędy to proszę o wybaczenie . Czy to miało by tak mniej więcej wyglądać:

@Dotli: jeszcze może ustaw PA7 jako wyjscie w stanie wysokim i przekręć potancjometr prawie na maxa - zoabczymy co pierwsze pójdzie, port w procku czy potencjometr. Zobacz _dowolny_ schemat w któym wykorzystano np. Sharpy analogowe. A następnie użyj tego co masz na szyji (bynajmniej nie chodzi o jakiś wisiorek).

@nes86: nie wiem, czy to jest dobrze, może on chce wstawić tam kondensatory 100n albo pojemniejsze 😉

wzorowałem się na schemacie nawyka znaczy się to wszystko po lewej stronie , to jak mam podłączyć potencjometr do wej. ADC żebym mógł sczytaną wartością wysterować silnik . Proszę o pomoc

[ Dodano: 01-11-2010, 17:52 ]

OldSkull, A następnie użyj tego co masz na szyji (bynajmniej nie chodzi o jakiś wisiorek) ?

no wiem o co chodzi tylko chodzi mi o to ze nie wiem jak dokładnie miało by to wyglądać i dlatego proszę was o pomoc . Jak mam podpiąć potencjometr do ADC żebym mógł za pomocą niego sterować silnikiem

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...