Skocz do zawartości

Manipulator sterowany potencjometrami

Dotli

Pomocna odpowiedź

wykorzystam serwo to jak mam to podłączyć ? . matrix, chodzi o to ze potencjometr będzie zbudowany jako czujnik położenia , będzie umieszczony np. na łokciu i gdy będę zginał łokieć pod pewnym kątem to chce by serwo proporcjonalnie odwzorowywał ten ruch , generalnie może być jakiś +/- . Wydaje mi się że kod który mi podałeś będzie dobry , tylko tak jak Nawyk napisał będę musiał podczas budowy makiety tak skalibrować potencjometr , żeby mieścił się w zakresie ruchu serwa . Dzięki wielkie matrix, za kod

Chyba że chodzi o to by miejsce orczyka serwa było dokładnie w tym samym miejscu co gałka potencjometru. Wtedy to już wyższa szkoła jazdy.

Odnosiłem się do filmu podanego przez Dotli'ego w pierwszym pytaniu i właśnie tak sobie to wyobrażam, a raczej kąt przesunięcia gałki potencjometru odpowiada kątowi przesunięcia orczyka serwa (mówiąc dokładniej).

wykorzystam serwo to jak mam to podłączyć ?

Dotli, pora żebyś sam wziął się do roboty i zdobył potrzebną wiedzę. Podałem Ci już linka do artykułu poświęconego serwom modelarskim i nawet napisałem jak serwo się podłącza. Ogarnij się chłopie, albo spróbuj z czymś prostszym!

Nawyk, coś jest w tym co piszesz. Pojawiły się tu praktycznie już gotowe rozwiązania i pomysły, a Dotli chyba czeka aż ktoś mu dokładnie powie, krok po kroku co do czego jak podłączyć, napisze program i inne takie. Praktycznie układ został opracowany przez wszystkich życzliwych, a jakieś dziwne pytania nadal się pojawiają, a co gorsze pytania o banały jakieś.

Tak będzie wyglądał schemat przy przerobionych serwo mechanizmach :

[ Dodano: 07-11-2010, 00:59 ]

[ Dodano: 07-11-2010, 01:00 ]

Tak ? oczywiście jest to schemat tylko dla 2 PRZEROBIONYCH serwo mechanizmów

[ Dodano: 07-11-2010, 01:18 ]

Starłem się zrozumieć wszystko to co napisaliście w postach wyżej i doszedłem do wniosku ze chyba schemat dla nie przerobionego serwo mechanizmu wyglądał by tak :

[ Dodano: 07-11-2010, 01:18 ]

[ Dodano: 07-11-2010, 01:25 ]

Wywnioskowałem to po tym co napisał Nawyk :

Jeśli chcesz mieć możliwość płynnej regulacji prędkości, to podłącz pin 1 (ENABLE1) do portu PB1 albo PB2 w atmedze - wykorzystasz wtedy sprzętowe "wspomaganie" (generowanie przebiegu PWM kilkoma linijkami w BASCOM).

skorzystam z przerobionych serw , a więc użyje 1 schematu ale proszę napiszcie mi czy schemat 2 podłączenia nie przerobionego serwo mechanizmu jest poprawny bo nie daje mi to spokoju

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Drugi schemat jest ok, ale pierwszy nie. Ok, mój błąd - podałem Ci porty kanałów PWM dla Atmega8 zamiast 32 (swoją drogą - wtf? Po co M32 w takim układzie?). Podłącz "Enable" do tych OC1A i OC1B. Mogłeś to wyczytać sobie w nocie katalogowej, albo w temacie o mostkach H na forum. Jeśli chcesz sterować silnikami DC jak serwem modelarskim, to potrzebujesz sprzężenia zwrotnego - znów odsyłam do mojego artykułu, bo jest tam urządzenie gdzie tą sprawę załatwiłem ("nagrywanie ruchu serwa"). Chodzi o to, że musisz wiedzieć kiedy włączyć/wyłączyć silniki, żeby utrzymywały zadaną pozycję.

Pisałem wyżej o programowym PWM bo on daje możliwość sterowania prędkością silników oddzielnie dla każdego motoru. Sprzętowy PWM na wyjściach OC1A i OC1B będzie sterował dwoma silnikami na raz.

Nie wiem czy się przyda, ale może...

Jeszcze jedno pytanie odnośnie sterowania PWM , czy sterowanie tego typu jest dokładniejsze ?

[ Dodano: 07-11-2010, 12:53 ]

OSTATECZNY WERDYKT :

Buduje manipulator na serwo mechanizmach sterowanych poprzez z czytywanie wartości z wej. ADC i wysterowywanie sygnałem PWM koniec kropka , dzisiaj zamawiam części . Proszę was tylko o pomoc w dobraniu serwo mechanizmów , Nawyk chcę użyć Atmegi 32 bo posiada większą ilość wej, wyj, niż Atmega8 . Do usłyszenia

Jeżeli chcesz zrobić dokładnie to co na filmie to nie potrzebna Ci atmega32. Atmega8 w zupełności starczy, a jeśli mało pamięci to zaprzęgnij atmegę168. Oba te układy mają po 6 wejść ADC a poza tym jeszcze dwa porty we/wy, więc starczy.

Buduje manipulator na serwo mechanizmach sterowanych poprzez z czytywanie wartości z wej. ADC i wysterowywanie sygnałem PWM

A po co Ci sterowanie prędkością serw? Trochę chyba nie rozumiesz zagadnienia. Jeśli ma to być taki manipulator jaki pokazałeś na filmie, to potrzebne Ci są szybkie serwa żeby dokładnie odwzorować ruch ręki, a nie sterowanie ich PWM'em.

Co do samego programu to najpierw trzeba będzie zbudować hardware a dopiero zająć się software'm.

Dotli, serwami modelarskimi nie sterujesz przy pomocy PWM takiego jak silniki DC. Wysyłasz impulsy o określonym czasie trwania (zwykle do 2ms) i przerwach 20÷25ms - wszystko jest opisane w moim artykule. Ogarnij się chłopie i poczytaj! Kiedy jedziesz do obcego miasta, to też nie studiujesz najpierw mapy? Nie musisz jej znać na pamięć, wystarczą podstawowe ulice i kierunek do celu - bez tego bankowo zabłądzisz.

tak to właśnie miało by wyglądać

No to ja kłopotu nie widzę. Budujesz osprzęt i jak już masz wszystko gotowe, robisz płytkę ze złączem programowania i piszesz soft. Ładujesz i poprawiasz co źle.

Masz rację , wczoraj już zamówiłem wszystko co potrzebne , chyba atmega16 będzie wystarczająca . Tak więc najszybciej napisze dopiero wtedy jak przyjdą części pozdr.

Napisz jak już coś ZROBISZ i będziesz miał wątpliwości dotyczące spraw nieporuszanych na forum. W przeciwnym wypadku temat zamknę, bo wszyscy się tutaj produkują poza Tobą.