Skocz do zawartości

Laser i sprawdzanie przecięcia jego wiązki.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Zająłem się szukaniem informacji i podzespołów do pudowy bramek mierzących czas dla linefollowera. Napotkałem na starcie na kilka problemów po rozmyśleniach i próbach postanowiłem w roli czujnika zastosować laser:

MODUŁ LASEROWY dioda czerwony laser, OKAZJA!!!

(użytkownika: Bonzella1)

Z tego co wyczytałem nie potrzebuje chyba drivera. Zamierzam wysterować go atmegą aby migał z częstotliwością kilkudziesięciu Khz w celu eliminacji zakłóceń. Szczerze mówiąc po raz pierwszy korzystam z lasera i nie wiem jak to odbije się na jego żywotności.

Wybór padł na ten laser z powodu małej ceny (jeżeli macie inne propozycje do ok 15zł/sztuka to jestem zainteresowany)

Proszę o odpowiedź aukcja kończy się już we wtorek.

Dziękuję

Komentarz dodany przez: Sabre

_allegro

Z czego kojarzę, to taki laser trzeba zasilać ze źródła prądowego, ponieważ, gdy się nagrzewa, to rośnie znacznie prąd przepływający przez niego. To samo zjawisko zachodzi w diodach led mocy.

Nie wiem jak to ma się do laserów tak małej mocy.

Z czego kojarzę, to taki laser trzeba zasilać ze źródła prądowego, ponieważ, gdy się nagrzewa, to rośnie znacznie prąd przepływający przez niego. To samo zjawisko zachodzi w diodach led mocy.

Nie wiem jak to ma się do laserów tak małej mocy.

Właśnie o to mi chodzi. Nie wiem czy przy małej 2,5mW mocy i świeceniu przez połowę czasu (wypełnienie 50%) wymagana jest taka ochrona. Zamówię chyba jutro laserki. Jak dojdą to podłącze pod stabilizator liniowy i amperomierz i sprawdzę, czy prąd nie przekroczy znacząco tych 37mA po kilku minutach. Chyba, że do tego czasu jakiś znawca laserów się wypowie.

Możesz albo zasilić przez źródło prądowe, wtedy masz stały prąd i stałą moc świecenia, albo przez rezystor, który dobierzesz tak, żeby nawet po rozgrzaniu się diody nie przekroczyć dopuszczalnego prądu. W tym drugim przypadku na początku po włączeniu będziesz miał mniejszą moc emitowaną z diody, ale to pewnie nie jest problem.

Fajnie jakbyś znalazł dokumentacje diody laserowej, wtedy wszystko by się wyjaśniło. Z tego czego mnie uczono to dioda laserowa od zwykłej czerwonej diody różni się tylko "obudową" w której są zwierciadła.

...albo przez rezystor, który dobierzesz tak, żeby nawet po rozgrzaniu się diody nie przekroczyć dopuszczalnego prądu. W tym drugim przypadku na początku po włączeniu będziesz miał mniejszą moc emitowaną z diody, ale to pewnie nie jest problem.

Dioda ma moc 2,5mW i ma świecić nie dłużej niż 10minut z taką samą przerwą między zapaleniem i do tego migając (pisałem w pierwszym poście) i zastanawiam się, czy źródło prądowe w ogóle jest konieczne, a może dałoby się zrealizować stabilizację i ograniczenie prądu na jednym układzie (bo napięcie w całości mam 5v a dioda potrzebuje 2,5 - 3V). Bo z tego co mi wiadomo to rezystor po prostu spowoduje obniżenie napięcia podawanego na diodę, gdy się zagrzeje wzrośnie prąd i napięcie też, czyli po prostu spowoduje wolniejsze nagrzewanie-wzrost poboru prądu przez laser.

Fajnie jakbyś znalazł dokumentacje diody laserowej, wtedy wszystko by się wyjaśniło. Z tego czego mnie uczono to dioda laserowa od zwykłej czerwonej diody różni się tylko "obudową" w której są zwierciadła.

Odnośnie dokumentacji to chyba niema szans na jej znalezienie, chyba, że przypadkiem. Made in china, no name i w dodatku w nietypowej obudowie...choć to akurat może skierować na właściwy trop.

Dziękuję i pozdrawiam

Pytanie czy musisz mrugać. Fotorezystor dajesz w jakiejś osłonce (i tak musi być) aby bezpośrednio nie świeciło na niego światło jakiejs lampy - oświetlony laserem będzie miał rezystancję co najmniej rząd wielkości niż nieoświetlony w pomieszczeniu. Zwykły komparator by wystarczył. Ew. możesz dać dzielnik z dwóch fotorezystorów tak aby jeden był oświetlany diodą, a drugi był obok niego, ale nieoświetlony, ale aby padało na niego światło zewnętrzne. Próg poniżej 1/4 napięcia przed dzielnikiem wydaje mi się, że wystarczy.

Nie logiczniej zrobić dla spokoju to źródło prądowe? Lm317 plus 2 rezystory załatwiły by sprawę, lecz wtedy nie można tego kluczować. Stronę odbiorczą można zrobić na zestawie tranzystor + rezystor parę kilo ściągający bramkę do masy + fotorezystor wpięty pomiędzy bramkę a zasilanie, IMO nie ma sensu dawać komparatora i komplikować układu.

Z tego co wyczytałem z dashetów to niemożna osiągnąć prądu rzędu 37mA. Zresztą wszędzie jest mowa o jednym rezystorze możesz pokazać mi taką kartę katalogową, lub przykład.

Chyba dam sobie spokój z takim źródłem. Dam stabilizator 2,5v i jeśli uda mi się kupić to bezpieczniki na ok 40mA.

Dziś dostałem wyczekiwaną przesyłkę.

Przeprowadziłem testy i przy zasilaniu z 2,5v pojedynczy laser pobierał 26,6mA po 1 minucie prąd wzrósł do 26,7mA i tak się utrzymywał przez następne 3 minuty temperatura wzrosła nieznacznie (metalowa obudowa było lekko ciepła) i spadła do początkowej w dosłownie 5 sekund. Więc nie będę stosował zabezpieczenia nad prądowego.

Naelektryzowany, skoro to jest układ który ma działać ciągiem przez dłuższy czas, to nie zaszkodzi mu zrobić "hard test", jak to nazwaliśmy z kolegą, czyli zostawić włączony na przykład na pół dnia. Jak robiłem testy moich czujników do szkoły to zostawiłem u mnie w domu jeden włączony na całą dobę przy widzeniu przeszkody, kiedy pobierał największy prąd. Teraz jestem spokojny że wytrzyma te 2h-3h programowania PLC dziennie.

• Lubię! 1

KD93 Piwo dla ciebie.

Zrobiłem "hard test" 🙂 przy zasilaniu 2,5v po 15-20min dioda przygasła (tak nagle, ale płynnie), była gorąca, ale nie parzyła, gdy ostygła świeci chyba tak samo jasno. Zrobiłem testy i optymalną wartością napięcia jest 2v. Laser świecił kilka godzin a prąd i temperatura utrzymywały się na stałym poziomie. Do projektu dałem stabilizator na 2,5v, ale po tym incydencie dam jakiś mały potencjometr/rezystor już przy diodach (w bramkach).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...