Skocz do zawartości

Wybór szkoły

mathiu

Pomocna odpowiedź

🙂

Ale i tak, liceum czy technikum to dobrze ze wogole chcesz isc w kierunki techniczne. W Polsce obecnie jakies 70-80% spoleczenstwa to humanisci mający dwie lewe ręce jeśli chodzi o technike. W kraju potrzeba dobrych inzynierow!🙂 Ja chce kontynuowac kierunek mechatroniczny na studiach bo nawet jest to kierunek zamawiany a co za tym idzie-kasa (oczywiscie jesli bedzie na dobrym poziomie nauki) 🙂

Mechatronik, krytykujesz innych za opinie oparte na cudzych opowieściach, a sam propagujesz podobne 🙂 Właśnie kończę studia na PW (1szy stopień), jestem po LO i o ile faktycznie problemy pojawiły się przy "praktycznych" sprawach (które na bieżąco szybko się rozwiązywało na wszelkiej maści laboratoriach), to jednak nie było to nic poważnego w porównaniu z problemami "technikowców" z matmą na pierwszym roku. W sumie na 3cim roku z 60 osób zostało nas ok....15. Odpadły głównie (choć oczywiście nie tylko) osoby po technikum, a najkrwawsze żniwa zbierała co semestr na poprawkach analiza (z el. metod probabilistycznych), algebra i teoria obwodów (czysta matma).

Na pewno nie żałuję wyboru szkoły, a rok, który stracił bym w technikum, wolałem przeznaczyć na urlop i pracę w atrakcyjnej firmie 🙂

Dodam, że jestem na Automatyce i Robotyce, ale z Mechatroniką sporo piłem (wody mineralnej 😉) i program jest bardzo podobny. Ostatnio to nawet bym powiedział, że bliźniaczo, bo młodszym rocznikom poprawili nieco program.

Ja też jestem po technikum. Skończyłem pierwszy stopień AiRu, lada dzień się bronie. Zgadzam się z tym co napisał Nawyk, idąc na studia to rok w technikum to stracony czas, bo na studiach i tak większość powtarza się. Wszelkiej maści laboratoria to problem tylko na początkowych zajęciach, instrukcje to ćwiczeń są tak stworzone, że wystarcza umiejętność czytania ze zrozumieniem. U mnie tak samo odpadały osoby po technikum, nie doczekali nawet zajęć z przedmiotów technicznych. Część osób ("turyści") sama rezygnowała.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mechatronik, krytykujesz innych za opinie oparte na cudzych opowieściach, a sam propagujesz podobne (1szy stopień),

Nie propaguje podobnych. Mówiłem to co powiedzieli mi nauczyciele z LO no i z mojego technikum wiec są to bardziej wiarygodne slowa niz opowiesci kumpli z innej szkoly:D. No i oczywiscie uogolnilem to. Zreszta napisalem ze i tak wszystko zalezy od nas samych i naszej pracy.😃

Niekoniecznie za czasów Twoich nauczycieli było tak samo 🙂 Z resztą przejrzyj sobie ten wątek - uczniowie techników twierdzą, że technikum to najlepszy wybór, a studenci i byli studenci raczej stawiają na LO. Naturalnie, uogólniać nie można, bo wszystko zależy od naszego przygotowania a nie szkoły. Dobra szkoła jeszcze nic nie oznacza, liczy się to, co w głowie ucznia 😉

Mi osobiście najbardziej w technikum przeszkadzałby zmarnowany 1 rok. Zmarnowany, bo nawet powtarzając rok na studiach więcej się nauczysz. Już nie wspomnę o urlopie + pracy albo po prostu wcześniejszym skończeniu + pracy.

Tzn co konkretnie ma być prawdą? Kierunki zamawiane są, uczelnie zazwyczaj piszą o nich na swoich stronach. (nie wszystkie kierunki na danej uczelni się do tego łapią, a na każdej mogą być inne)

Nie wszystkie są zamawiane - z całą pewnością nie są zamawiane mgr (bo bym dostał tą kupę kasy, budowałbym roboty, dawał zarabiać innym, np. Mirkowi, a nie starał się oszczędzać). Moim zdaniem zamiast dawać takie absurdalnie duże stypendia na zamawiane kierunki, usunęli by 2 absurdy:

- stypendium sportowego jest więcej niż naukowego

- kwoty stypendiów nie były rewaloryzowane chyba od minimum 10 lat, a ceny przecież rosną - w kulki sobie lecą

Jak już tu jestem to też się wypowiem, jestem w 4 klasie technikum elektronicznego i wiem jedno, na polibude napewno nie pójde, to samo mówi znajomy który w tamtym roku skończył tech. elek, a co do liceum, niejednokrotnie słyszałem od nauczycieli że osoby po liceum na polibudzie nie wiedzą jak miernik podłączyć do układu, patrzą się na to i stoją jak cielęta, boja sie dotknąć sprzętu 😉

4 lata temu myślałem że chce być elektronikiem, dziś już wiem że to był mały błąd, wydaje i się że 15-16 lat to za mało żeby decydować o swoim życiu bo po drodze wszystko się jeszcze zmieni 🙂

@marek91: a u nas na pierwszych labach z miernikami (z elektrotechniki) watomierze wszystkim w grupie podłączaliśmy ja z kumplem - obaj po liceum - a ludzie po technikum stali jak cielęta 😉 O czym to świadczy? Że wystarczy głową ruszyć, a akurat miernik jest najprostszą rzeczą. Poza tym wszystko wynika ze schematu połączeń, ja nie wiem - umiejętność czytania schematów jest wrodzona, że nie mając tego w liceum, byłem w stanie sobie poradzić, a ludzie po technikum mieli (niektórzy, nie wszyscy) problemy, czy myśleli, że są po technikum, to jest to wszystko dla nich za proste i nie muszą się starać?

Poza tym studia są od tego aby się czegoś nauczyć, ile to razy czegoś nie umiałem zrobić - pytałem się prowadzącego, albo sam podchodził i sprawdzał jak komu idzie.

O czym to świadczy? Że wystarczy głową ruszyć

Zwykle wystarczy tylko przeczytać instrukcje do ćwiczeń, a jeśli laboratorium jest z jakiejś "gałkologii" to myślenia jest niewiele

OldSkull, co szkoła to inny poziom, u nas w 2 klasie technikum też dostaliśmy proste schematy i mieliśmy układ zmontować na takich dużych płytkach prototypowych, i tylko ja z całej klasy wiedziałem o co chodzi 😃 Na innych zajęciach lutowaliśmy mrugającą diode z wykożystaniem układu 555, zajęło mi to ok 20 minut, dwóch kolegów nie zdążyło w ciągu pięciu godzin zegarowych o_O

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.