Skocz do zawartości

Zasilanie 4-4,5V, a silniki na 3V

cichy1234

Pomocna odpowiedź

Jestem tu nowy więc na początku chciałem wszystkich przywitać!

Buduje swojego pierwszego robota. Zamówiłem przekładnie podwójną Tamiya 70168, która posiada silniczki na 3V, a moje zasilanie wynosi 4,5-5V (trzy baterie AA) oraz wykorzystuje układ scalony L293DNE. Chciałem się dowiedzieć jak zmniejszyć napięcie dostarczane na silniczki właśnie na te 3V, czy nie potrzeba tego robić i nic się nie stanie??

Komentarz dodany przez: Bobby

Popraw swój post, te "zębatką", "silniczką" - to aż kłuje w oczy.

Możesz sterować korzystając z PWM - o ile nie przekroczysz 66% wypełnienia (aby średnie napięcie nei wynosiło więcej niz 3V) nie masz się co obawiać. I polecam zainwestować w nawet malutki akumulatorek, bo na samych bateriach drogo Cię będzie wynosić ta zabawa.

Uwzględniając spadek napięcia na diodach mostka + spadek napięcia na zasilaniu pod wpływem obciążenia... 4,5V spokojnie może być. Silnikowi nic też się nie powinno stać nawet gdybyś w niego pakował równe 4,5V 🙂 Byle nie przez cały dzień...

A jeśli ewentualnie bym wykorzystał zasilanie 3-3,7V to L293 ruszy w ogóle? Wydaję mi się że w dokumentacji jest min voltage 4,5.... A przy okazji, jeśli kupię jakiś akumulatorek to mogę go ładować np zwykłą ładowarką od tel.??

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

L293d ma taki spadek więc nie martw się tym. Masz spadek prawie 2v na mostku. Ładowarka od telefonu to zwykły zasilacz ,a baterie ładuje elektronika z telefonu. Do ładowania li-pola potrzebna ci jest specjalna ładowarka. Mostek raczej nie ruszy na tak niskim napięciu.

W takim razie zostanie jak jest, ewentualnie zrobię regulator PWM później, ale to już z pomocą wyszukiwarki i google chyba powinienem sobie poradzić.

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i za pomoc;)

Pozdrawiam

@Armir: to nie tak. Baterie od telefonu ładuje elektronika baterii, telefon zwykle daje bezpośrednio to co dostaje z zasilacza. Jednakzę pobieranie prądu przez elektronikę akumulatorka jest kiepskim pomysłem (chociaż nie uszkodzimy go) do zasilania silników, ale elektronikę można wykorzystać do ładowania. Tak czy siak jednakże warto zbudować sobie minimum lionchg.

Baterie od telefonu ładuje elektronika baterii,

Mylisz się, elektronika akumulatorka jest tylko po to by pilnować stanu napięcia, nie ma nic wspólnego z ładowaniem. Za ładowanie jest odpowiedzialny scalak w telefonie.

elektronikę można wykorzystać do ładowania

A już się zaciekawiłem ale mnie tu Sabre dobił 🙁 Szkoda, fajnie by było jakby można zamontować do celi 3,7V elektronikę z akku z telefonu, tylko z tego co wiem to akku w telefonie nie ładuje się do końca?

To chyba zależy w jakim telefonie. Zasilacze od komórek maja tak nędzną wydajność prądową, że same ograniczają prąd, a elektronika nie pozwala by akumulatorem był ładowany bardziej niż do jakiegoś napięcia. W każdym razie nic się nei stanie jeśli będziemy akumulatorek ładować bezpośrednio z ładowarki.

Myślałem że chodzi a ładowanie bez elektroniki. W ogóle myślałem żeby przepiąć elektronikę z komórkowego akku do innego.

PS. Nowy avatar widzę 😃 Jakoś ciężko mi się będzie przyzwyczaić.

Amy obniżyć napięcie podawane na silnik przez sterownik. Napięcie zasilana silnika podawane na układ można podłączyć poprzez diody prostownicze.

Spadek napięcia na każdej diodzie to 0.7V Czyli jedna to o 0.7V mniej, dwie to 1.4V itd...

+ZASILANIE: -->|-- -->|-- :NOGA ZASILANIA SILNIKA W UKŁADNIE STERUJĄCYM

Zgadza się na mostku jest spadek ok 2V, więc napięcie na silniczki jest w sam raz.

A z tym obniżaniem napięcia poprzez diody też bardzo dobry pomysł, w tym przypadku się nie przyda, ale dobrze o tym wiedzieć gdyż jestem jeszcze początkujący, a pewnie kiedyś się to przyda;)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.