Skocz do zawartości

Przetworniki A/C Joystick-ATmega16

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Chciałem zapytać jak zrobić sterowanie do robota za pomocą joysticka rezystancyjnego. Mam joystick rezystancyjny i chce go podłączyć do atmegi 16. Wydaje mi się, że należało by to zrobić przez Przetwornik A/C. Ale nie wiem dokładnie jak działa i w jakiej postaci "Wyrzuca informacje".

POMOCY

P.S. Chodzi mi także o kwestie programową w języku C

Dobra, ale mi chodzi o to co przetwornik daje na wyjściu? Ciąg jedynek i zer w postaci kodu 0,1 i należy go podpiąć do portu TxD?

Z Twoich wypowiedzi wynika jednoznacznie, że nie znasz podstaw elektroniki. Takie pytania powinieneś zadawać w dziale dla początkujących. Jeszcze lepiej gdybyś trochę poszukał sam na google.

Dlatego napisałem ten temat. Znam podstawy, ale jak na razie postawy (dopiero 2 klasa technikum elektronicznego). Przeczytałem notke wikipedii, ale nadal nie wiem jak podłączyć np. dwa takie przetwprniki (na oś X i Y). Jeżeli podpiołbym go do linii TxD to skąd wiedziałbym który przetwornik wysyła informacje?

diabeł tkwi w szczegółach:

przez Przetwornik A/C
pod adc

atmega posiada wbudowany przetwornik adc (a/c), dane zwraca w postaci danych binarnych (pomiar jest do odczytu z rejestru), zewnętrzne przetworniki mają różne sposoby przekazywania pomiarów i zależy od konkretnego modelu, są I2C, UART itd.

wszystko jest w datasheet'ach

• Lubię! 1

Dzięki chłopaki chyba zrozumiałem czyli trzeba dać dzielnik(lub odpowiednie połączenie rezystorów osi X, Y i paru przełączników i przełączników przepustnicy (bo mam joystick z przełącznikami i przpustnicą z wyjściem na gameport i przełączniki też zmieniają rezystancję [niektóre] ))podłączyć do pinów AIN0 i AIN1 ATmegi i wtedy odczytywać wartość z odpowiedniego rejestru?

Z tego co zrozumiałem to źle myślisz. Co trzeba zrobić:

1. Rozbebeszyć joystick

2. Znaleźć potencjometry. Do jednej skrajnej podłączasz 5v a do drugiej gnd. Środkową podłączasz do adc czyli od PA0 do PA7.

Cała filozofia. Możesz wykorzystać elektronikę która jest ale to o wiele więcej roboty.

O ile się nie mylę, to wejścia AIN to komparator analogowy. Teoretycznie można, tylko po co;d? Podłącz dzielniki napięcia do portów ADC Atmegi (dla Atmegi 16 PA0-PA7) i potem programowo włącz przetwornik i dokonuj odczytów.

Hudyvolt, tyle ze nie wszystkie joye mają game port. Ja mam joy na USB, przy rozbebeszaniu go do naprawy zorientowałem się, że w środku też są potencjometry, zarówno do drążka jak i przepustnicy, wszystko odpowiednio mechanicznie łączone (plastikowymi częściami, które latają wszędzie po kilku glebach tego sprzętu) i dalej przez jakiś jeden układ scalony z kilkoma elementami, z którego już wychodzi sygnał na USB, więc mniemam że to jakiś dedykowany układ. Tak więc taki Joy na USB można łatwo przerobić, żeby otrzymać sygnały bezpośrednio z potencjometrów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...