Popularny post kristof1996 Napisano Marzec 8, 2011 Popularny post Udostępnij Napisano Marzec 8, 2011 Witam. Jest to mój pierwszy post więc wypadałoby się przedstawić. Nazywam się Krzysiek, mam 13 lat (wiem błąd w nicku) i jest to mój pierwszy robot. Nazywa się Metalowiec ponieważ jego podwozie wykonane jest z żelaza dokładniej z takich klocków ze śrubkami i nakrętkami. Jest to robot klasy LineFollower. Napęd to 2 przerobione serwa Tower Pro SG-90, zasilany jest 4 akumulatorkami AA, płytka jest wytrawiona, zaprojektowana w Eagle, jednostronna. 2 czujniki linii to standardowo dioda IR+fototranzystor. koła z jakiejś zabawki rc najpierw były większe,przyczepne z fajnej gumy ale niestety musiałem zmienić na mniejsze bo był za szybki i w ogóle nie wyrabiał na zakrętach. Sorry za jakość zdjęć ale robiłem telefonem. A tu widok od spodu: Wstawiłbym film ale nie bardzo wiem jak go wrzucić po za tym jest w formacie *.3gp Proszę o opinie i krytyki 4
Robomaniak Marzec 9, 2011 Udostępnij Marzec 9, 2011 Posiada on jakiś mikro kontroler czy tylko l293dne i dwa czujniki obiciowe
olimek Marzec 9, 2011 Udostępnij Marzec 9, 2011 Robomaniak, Nie to z pewnością B.E.A.M. P.S. Gratuluję wykonania pierwszego robota
kristof1996 Marzec 9, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 9, 2011 Nie, to nie jest BEAM. Posiada on mikrokontroler attiny13, odczyt z czujników jest przez ADC a silnikami steruje poprzez tranzystory (jakis mały NPN i bd137 w darlingtona). Widać nawet na płytce goldpiny do programatora a mikrokontroler jest wlutowany od drugiej strony płytki ponieważ wyszła odwrotnie chyba miałem nie dawać odbicia lustrzanego (rysowałem na warstwie bottom) PS. Jak wstawić filmik w formacie .3gp?
modelarz Marzec 9, 2011 Udostępnij Marzec 9, 2011 Witam A można prośić o filmik i czy to jest ten sam schemat i program co w line followerze który był już na diodzie ?
kristof1996 Marzec 9, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 9, 2011 Schemat nie powstał, projektowałem pcb z głowy, są tam 3 wyprowadzenia na czujniki z czego 2 wykorzystane i 2 na silniki. A oto filmik, co prawda w nie najlepszej jakości ale lepsze to niż nic
Robomaniak Marzec 9, 2011 Udostępnij Marzec 9, 2011 jeśli mnie pamięć nie myli pin od resetu też jest pinem adc. Jak skonfigurowałeś ADC nie utraciłeś możliwości programowania przez isp?
kristof1996 Marzec 9, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 9, 2011 Tak, pin od resetu jest też pinem adc ale ja go nie używam. Attiny13 ma 4 kanały adc z czego 3 wykorzystuję 1 nie [ Dodano: 09-03-2011, 15:10 ] Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę zapodać program i projekt pcb. PS. Co tu tak cicho
kristof1996 Marzec 13, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2011 Nie zakładając nowego tematu mam pytanie: Attiny26 może nadawać lub odbierać rc5?
Armir Marzec 13, 2011 Udostępnij Marzec 13, 2011 Każdy procesor może sterować elementami nadawczymi i odbierającymi.
kristof1996 Marzec 14, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 14, 2011 Nadającymi to chyba nie każdy bo musi mieć timer1 jeśli się nie myle [ Dodano: 14-03-2011, 22:24 ] Już opanowałem odbieranie RC5. Teraz przydałby mi się mały nadajnik i nie wiem czy zrobić czy kupić gotowy pilot:) Czy ten pilot nadaje w rc5?? MINI PILOT UNIWERSALNY, KIESZONKOWY, BRELOK, TV (.locke.) __________ Komentarz dodany przez: Sabre _allegro
ridzi Marzec 14, 2011 Udostępnij Marzec 14, 2011 wpisz w allegro pilot RC5 i będziesz mieć, ten to co podałeś to raczej nie jest ale to nie na 100%.
kristof1996 Marzec 14, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 14, 2011 No moim zdaniem on jest na rc5 ponieważ jest do większości telewizorów a większość chyba działa na rc5? Czy jest jakiś nowszy standard? Teraz używam starego pilota od dekodera ale wolałbym coś mniejszego.
mactro Marzec 14, 2011 Udostępnij Marzec 14, 2011 Kupiłem kiedyś takie coś do testów. Owszem obsługuje rc5 i to w kilku różnych standardach (SONY/NEC/PHILIPS i coś tam jeszcze). Problem jest taki, że ciężko jest ustawić standard taki jak się chce, bo robi się to przez przytrzymanie jakiegoś klawisza przez odpowiednio długi czas, w czasie którego kolejno zmieniają się kodowania.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »