Carpe Diem Napisano Maj 7, 2011 Udostępnij Napisano Maj 7, 2011 Mam problem. Chcę zrobić robota, jeszcze nie zdradzę jakiego. Potrzebuję czujnika wykrywającego czy ten robot się porusza (np. na podstawie ruchu podłoża). Czujnik ma być zamontowany na tym właśnie robocie. No i tu pytanie: 1) Jaki czujnik? 2) Jak odczytywać z niego dane? (Najlepiej by było po prostu: czujnik = 1/0). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 Może akcelerometr? Sprawdzasz czy wykrywasz drgania. Do jeżdżących powinno się nadać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Maj 7, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 7, 2011 A nie będzie tak, że jak stanie bo coś go zablokuje i wtedy silniki będą drgać, a robot wykryje to jako ruch? Albo (podczas stania) uC dostanie instrukcje by poruszyć inną częścią i wtedy serwo od tej "innej części" spowoduje drgania, które robot odbierze jako to, że się porusza? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Robomaniak Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 może na kołach poprzyklejać paski biało czarne potem jakiś czujnik obiciowy i już wiesz czy się poruszasz Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Harnas Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 Może czujnik z myszki optycznej? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Maj 7, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 7, 2011 Może czujnik z myszki optycznej? Ciekawy pomysł. Tylko jakiego typu są czujniki w takich myszkach, bo nie mam zielonego pojęcia? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 Tu masz link do artykułu https://www.forbot.pl/forum/topics20/czujnik-przesuniecia-z-myszki-optycznej-vt2191.htm Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Maj 7, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 7, 2011 Po zapoznaniu się z podanym tematem rezygnuję, gdyż robot nie zawsze będzie w jednakowej odległości od podłoża 🙁 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 A nie będzie tak, że jak stanie bo coś go zablokuje i wtedy silniki będą drgać, a robot wykryje to jako ruch? Wystarczy odpowiedni filtr. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Maj 7, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 7, 2011 Wystarczy odpowiedni filtr. Nie mam pojęcia o czujnikach drgań, więc nie wiem co masz na myśli. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 Enkodery na koła, ale nie napędowe, wtedy jak staniesz, mimo poślizgu kół napędowych, to wykryjesz że stoisz. Chcę zrobić robota, jeszcze nie zdradzę jakiego. To zdecydowanie utrudnia doradzanie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 Od czego silniki mają drgać? Jeśli będą "buksować" to będzie drżał, i to jedyny problem, bo jeśli będą zablokowane albo będą się ślizgać to drgań za bardzo nie będzie. Poza tym podaj jakieś szczegóły. Możesz użyć nawet GPS 😋 ale nie do każdego robota się nada. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Carpe Diem Maj 7, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 7, 2011 Wydawało mi się, że zablokowane silniki będą chociażby minimalnie drgać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Maj 8, 2011 Udostępnij Maj 8, 2011 Dla tego w samochodzie silnik i skrzynia biegów są na poduszkach, aby drgania nie przenosiły się na karoserię. Np. moje serwa też mają w zestawie gumowe tleje do śrub mocujących. Ale dużo będzie zależało od konstrukcji robota, jego masy, położenia środka ciężkości, zmontowania i budowy układu napędowego. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »