Skocz do zawartości

Wykrywanie ruchu robota - czujnik ruchu - jaki?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam problem.

Chcę zrobić robota, jeszcze nie zdradzę jakiego.

Potrzebuję czujnika wykrywającego czy ten robot się porusza (np. na podstawie ruchu podłoża). Czujnik ma być zamontowany na tym właśnie robocie.

No i tu pytanie:

1) Jaki czujnik?

2) Jak odczytywać z niego dane? (Najlepiej by było po prostu: czujnik = 1/0).

A nie będzie tak, że jak stanie bo coś go zablokuje i wtedy silniki będą drgać, a robot wykryje to jako ruch? Albo (podczas stania) uC dostanie instrukcje by poruszyć inną częścią i wtedy serwo od tej "innej części" spowoduje drgania, które robot odbierze jako to, że się porusza?

Może czujnik z myszki optycznej?

Ciekawy pomysł. Tylko jakiego typu są czujniki w takich myszkach, bo nie mam zielonego pojęcia?

A nie będzie tak, że jak stanie bo coś go zablokuje i wtedy silniki będą drgać, a robot wykryje to jako ruch?

Wystarczy odpowiedni filtr.

Enkodery na koła, ale nie napędowe, wtedy jak staniesz, mimo poślizgu kół napędowych, to wykryjesz że stoisz.

Chcę zrobić robota, jeszcze nie zdradzę jakiego.

To zdecydowanie utrudnia doradzanie.

Od czego silniki mają drgać? Jeśli będą "buksować" to będzie drżał, i to jedyny problem, bo jeśli będą zablokowane albo będą się ślizgać to drgań za bardzo nie będzie.

Poza tym podaj jakieś szczegóły. Możesz użyć nawet GPS 😋 ale nie do każdego robota się nada.

Dla tego w samochodzie silnik i skrzynia biegów są na poduszkach, aby drgania nie przenosiły się na karoserię. Np. moje serwa też mają w zestawie gumowe tleje do śrub mocujących.

Ale dużo będzie zależało od konstrukcji robota, jego masy, położenia środka ciężkości, zmontowania i budowy układu napędowego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...