Skocz do zawartości

Arduino + serwa

Pomocna odpowiedź

Na akumulatorkach nie ma tego parametru C, czyli ile razy ich pojemność można pobrać, ale myślę, że 3-4x to każdy da radę, zwłaszcza przez chwilę. Chciałem użyć zwykłych NiMH, bo mam już ładowarkę z dawno, dawno temu używanego zestawu HAMA.

Li-Pol to koszt podwójny: pakiet + ładowarka. No chyba, że jest coś taniego, ale nie znalazłem ładowarki za mniej niż 40zł.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7637 7.5$ z wysyłką

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6507 12$, ale w paczce jeszcze coś się zmieści.

Zwykłe NiMH mają zaleznie od jakości, modelu i producenta wydajność (liczona tak, aby napięcie nei spadło więcej niz np o 20%) 0.5-10C. Rozpiętość ogromna :/ Prawda jest taka, że nie da się kupić dobrych i tanich NIMHów. Są bardzo bezpieczne, w najgorszym razie im zmniejszymy pojemność, a wszelkie Litowe wybuchają bądź umierają po cichu.

Dzięki za linki i wyjaśnienie.

Swoją drogą fajny ten HobbyKing, a przesyłka International tańsza niż większość na Allegro.

Tylko chciałbym zaznaczyć, że obie te ładowarki nie mają tak naprawdę ograniczenia prądowego - ładują tyle, ile im zasilacz da, ja mam taką jak w drugim linku i zasilacz o wydajności ~600-700mA, i takim prądem ładowane są akumulatory, niestety,

Bobby: nie do końca tak jak mówisz. Mam tą drugą i zasilacz 15V 1.2A (który może dać nawet więcej) i ładuje prądem góra 800-900mA. Do ładowania pakietów > 1.2Ah się nadaje.

Tylko chciałbym zaznaczyć, że obie te ładowarki nie mają tak naprawdę ograniczenia prądowego - ładują tyle, ile im zasilacz da,

Więc mam dwa pytania:

1. Jakim cudem nic się nie dzieje z małą baterią(np. 1Ah) ładowaną prądem ~100A(akumulator samochodowy)?

2. Skąd ładowarka wie jaką wydajność ma zasilacz?

OldSkull, dolicz jeszcze UBEC-5-15$

1. Jakim cudem nic się nie dzieje z małą baterią(np. 1Ah) ładowaną prądem ~100A(akumulator samochodowy)?

Skąd ty wziąłeś takie dane?

nanab, może się niejasno wyraziłem, ładowarka taka poładuje prądem powiedzmy max 1A, jeśli zasilacz będzie miał mniejszą wydajność no to więcej z niego nie wyciągniesz, napięcie zacznie siadać. Dobrze to opisuje poniższy komentarz z HK:

Got two and bench tested them to resolve 2 unanswered questions:

1. What is the smallest mah battery this charger will work with? Answer - If you want to strictly adhere to battery mfg. recommendations - 1000 MAH BATTERIES - because the charger is set to maintain a constant current of 1 amp until the max voltage is reached - this is not adjustable - I will probably charge my 900 mah batteries (close enough). Larger batteries will charge at 1 amp, also, resulting in a slower charge proportional the the size of the battery.

2. Will a voltage supply of only 12 volts be high enough for a 3 cell (12.6 volt) charge? The advertisement says to use a 12 to16 volt source causing this question to arise - Answer - YES - I connected a well regulated 12 volt power supply to the charger and the output with no load measured 12.6 volts - therefore the charger has a voltage step up circuit in the design - impressive for a $6 charger.

I will use these easy to use chargers for my biggest batteries and continue to use the harder to use power supply for my little ones. Thanks Turnigy and UH.

Niewątpliwie ładowarka nie odda mniej niż da źródło zasilania (razy sprawność) 😉 nazywa się to ZZE i jest najważniejszym prawem fizyki 😉

@nanab: oj tam, napięcie ze zwykłych akumulatorków też lepiej byłoby stabilizować, chyba że mogą być zakłócenia na zasilaniu. BEC można dorzucić do tej paczki za 12$, za 5$ (będzie to niestety szajs o wydajności mniejszej niż 2A) i za 17$ (czyli 50zł) mamy komplet ładowarka+BEC. Aczkolwiek osobiście polecę albo moje BECe (3A ciągłego przetestowane) albo te co są po 15$.

Dobra Panowie, dzięki za pomoc w kolejnym temacie. Uznałem, że ten projekt zasilę z akumulatorków i będę się cieszył, że cokolwiek się rusza. Przy kolejnym przyjdzie czas na pakiety, ładowarki, stabilizatory i inne fajne zabawki.

Tylko teraz z tego co zrozumiałem, nie ma sensu wydawać aż tyle na VIPOW?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...