Skocz do zawartości

Wybór spośród 2 silników do LF

bartek1333

Pomocna odpowiedź

Wiatm,
jestem tuż przed budową pierwszego robota - LF 😉 .

I na allegro w niskiej cenie znalazłem 2 propozycje silników:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1632435523&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. sprzedający goldtech

Oraz:

http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia-portescap-16n28-lewo-83-i1639082978.html sprzedający goldtech

Tylko w tym drugim jest napisane "LEWO 83", może mi ktoś wytłumaczyć co to oznacza?

I który silnik się nada do LF i jakie ewentualnie koła do niego - wałki od drukarki czy zakrętki (takie mam pod ręką).

Pozdrawiam

Komentarz dodany przez: Sabre

_allegro

Te escapy są za słabe do linefollowera, musiałby być bardzo lekki żeby one dały radę, a to w lewo oznacza, że wyjście tej dużej zębatki jest w lewą stronę, ten sam sprzedający ma/miał takie same napędy z wyjściem zębatki w prawą stronę, takie lustrzane odbicia tych napędów. Gdyby nie to, że mają one mały moment to by się nadawały.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Te escapy są za słabe do linefollowera, musiałby być bardzo lekki żeby one dały radę, a to w lewo oznacza, że wyjście tej dużej zębatki jest w lewą stronę, ten sam sprzedający ma/miał takie same napędy z wyjściem zębatki w prawą stronę, takie lustrzane odbicia tych napędów. Gdyby nie to, że mają one mały moment to by się nadawały.

A ten drugi silnik się nadaje? Widziałem, że ten hl149 był w kilku robotach na tym forum. Co o tym sądzicie?

A ten drugi silnik się nadaje? Widziałem, że ten hl149 był w kilku robotach na tym forum. Co o tym sądzicie?

Jeśli będzie to linefollower do testów to jak najbardziej się nadają, możesz nawet kupić tą wersję na 315 obrotów/minutę, z tego co pamiętam to Nawyk użył takich silników w swoim lfrze i nawet przewoltował je bardzo mocno, to są bardzo dobre silniki i wiele wytrzymają.

Jeśli będzie to linefollower do testów to jak najbardziej się nadają, możesz nawet kupić tą wersję na 315 obrotów/minutę, z tego co pamiętam to Nawyk użył takich silników w swoim lfrze i nawet przewoltował je bardzo mocno, to są bardzo dobre silniki i wiele wytrzymają.

I jeszcze jedna sprawa: pociągnie l239d oba silniki?

Armir, dlaczego wciskasz mu silniki, z którymi wszyscy mają problemy bo są mówiąc krótko i dobitnie gówniane.

I jeszcze jedna sprawa: pociągnie l239d oba silniki?

Tak, będą działać obydwa. Prąd maksymalny (nie wiem czy zwarciowy) według tabelki u sprzedającego to 210mA.

• Lubię! 2

Ja kupiłem te silniki wobitu w ciemno - z czego jeden jak by się lekko zacierał 😋 - tzn. chodził o wiele ciężej - w jeździe nie było tego widać, nie ściągał na jedną ze stron - ale podejrzewam, że coś go trapiło 😉 - w każdym bądź razie pozbyłem się ich ! I Cieszę się baardzo - za te same pieniądze sprawiłem sobie okazyjnie Pololki na allegro, jeśli nie spieszy Ci się i możesz poczekać - zacznij robić całą mechanikę - tj. obudowa koła itp - oraz elektronikę - i zostaw sobie tylko miejsce na silniki. Mi moje HP 10:1 udało się kupić za 50zł z przesyłką - więc myślę, że się opłacało 😋.

PS. Zacząłem myśl i nie skończyłem 😋 Jeśli Ci się nie spieszy, upatrz sobie jakieś silniki i wrzucaj np. Pololu co jakiś czas na allegro - ja tak właśnie napotkałem się na poje silniki - raz, można kupić taniej, lepsze ... niż przepłacać, za jakieś gówna.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.