bartek1333 Napisano Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Napisano Czerwiec 2, 2011 Wiatm,jestem tuż przed budową pierwszego robota - LF . I na allegro w niskiej cenie znalazłem 2 propozycje silników: http://allegro.pl/show_item.php?item=1632435523&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. sprzedający goldtech Oraz: http://allegro.pl/silnik-z-przekladnia-portescap-16n28-lewo-83-i1639082978.html sprzedający goldtech Tylko w tym drugim jest napisane "LEWO 83", może mi ktoś wytłumaczyć co to oznacza? I który silnik się nada do LF i jakie ewentualnie koła do niego - wałki od drukarki czy zakrętki (takie mam pod ręką). Pozdrawiam __________ Komentarz dodany przez: Sabre _allegro
bartek1333 Czerwiec 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Będzie to pierwszy robot, więc w celach edukacyjnych, tak żeby jeździł. a czy będę je mógł wysterować z l239d?
Sabre Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Te escapy są za słabe do linefollowera, musiałby być bardzo lekki żeby one dały radę, a to w lewo oznacza, że wyjście tej dużej zębatki jest w lewą stronę, ten sam sprzedający ma/miał takie same napędy z wyjściem zębatki w prawą stronę, takie lustrzane odbicia tych napędów. Gdyby nie to, że mają one mały moment to by się nadawały. 1
bartek1333 Czerwiec 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Te escapy są za słabe do linefollowera, musiałby być bardzo lekki żeby one dały radę, a to w lewo oznacza, że wyjście tej dużej zębatki jest w lewą stronę, ten sam sprzedający ma/miał takie same napędy z wyjściem zębatki w prawą stronę, takie lustrzane odbicia tych napędów. Gdyby nie to, że mają one mały moment to by się nadawały. A ten drugi silnik się nadaje? Widziałem, że ten hl149 był w kilku robotach na tym forum. Co o tym sądzicie?
Sabre Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Czerwiec 2, 2011 A ten drugi silnik się nadaje? Widziałem, że ten hl149 był w kilku robotach na tym forum. Co o tym sądzicie? Jeśli będzie to linefollower do testów to jak najbardziej się nadają, możesz nawet kupić tą wersję na 315 obrotów/minutę, z tego co pamiętam to Nawyk użył takich silników w swoim lfrze i nawet przewoltował je bardzo mocno, to są bardzo dobre silniki i wiele wytrzymają.
Armir Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Czerwiec 2, 2011 https://www.forbot.pl/forum/topics35/sprzedam-2x-dg2425-016-2-vt5672.htm "Troszkę" szybsze od tych na allegro.
bartek1333 Czerwiec 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Jeśli będzie to linefollower do testów to jak najbardziej się nadają, możesz nawet kupić tą wersję na 315 obrotów/minutę, z tego co pamiętam to Nawyk użył takich silników w swoim lfrze i nawet przewoltował je bardzo mocno, to są bardzo dobre silniki i wiele wytrzymają. I jeszcze jedna sprawa: pociągnie l239d oba silniki?
Sabre Czerwiec 2, 2011 Udostępnij Czerwiec 2, 2011 Armir, dlaczego wciskasz mu silniki, z którymi wszyscy mają problemy bo są mówiąc krótko i dobitnie gówniane. I jeszcze jedna sprawa: pociągnie l239d oba silniki? Tak, będą działać obydwa. Prąd maksymalny (nie wiem czy zwarciowy) według tabelki u sprzedającego to 210mA. 2
Armir Czerwiec 3, 2011 Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Nie są to silniki z górnej półki ale do lekkich robotów się nadają.
KD93 Czerwiec 3, 2011 Udostępnij Czerwiec 3, 2011 One się do hasioka nadają a nie do robota. Padają jak muchy, nawet nieobciążone.
Bobby Czerwiec 3, 2011 Udostępnij Czerwiec 3, 2011 Podbijam zdanie KD i Sabre, sam kiedyś je miałem, co prawda w wersji 95RPM, no ale jednak - zwracam uwagę na słowo "miałem".
noVak Sierpień 2, 2011 Udostępnij Sierpień 2, 2011 Ja kupiłem te silniki wobitu w ciemno - z czego jeden jak by się lekko zacierał - tzn. chodził o wiele ciężej - w jeździe nie było tego widać, nie ściągał na jedną ze stron - ale podejrzewam, że coś go trapiło - w każdym bądź razie pozbyłem się ich ! I Cieszę się baardzo - za te same pieniądze sprawiłem sobie okazyjnie Pololki na allegro, jeśli nie spieszy Ci się i możesz poczekać - zacznij robić całą mechanikę - tj. obudowa koła itp - oraz elektronikę - i zostaw sobie tylko miejsce na silniki. Mi moje HP 10:1 udało się kupić za 50zł z przesyłką - więc myślę, że się opłacało . PS. Zacząłem myśl i nie skończyłem Jeśli Ci się nie spieszy, upatrz sobie jakieś silniki i wrzucaj np. Pololu co jakiś czas na allegro - ja tak właśnie napotkałem się na poje silniki - raz, można kupić taniej, lepsze ... niż przepłacać, za jakieś gówna.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »