wsowa Napisano Czerwiec 7, 2011 Udostępnij Napisano Czerwiec 7, 2011 Czego używacie do smarowania przekładni albo innych ślizgających się po sobie powierzchni? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Czerwiec 7, 2011 Udostępnij Czerwiec 7, 2011 Ja używałem smaru do łożysk, nie mogę do do niczego porównać ale się spisywał dobrze jak na moje oczekiwania. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
soban Czerwiec 7, 2011 Udostępnij Czerwiec 7, 2011 Ja czasem używam tawotu zamiast typowego smaru Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Czerwiec 7, 2011 Udostępnij Czerwiec 7, 2011 Długo (ponad 10 lat) odleżany olej silnikowy bądź smar silikonowy w sprayu. Ostatnio w Lidlu widziałem olej do łańcuchów w sprayu, ale nie wiem jakby się spisywał. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Bobby Czerwiec 7, 2011 Udostępnij Czerwiec 7, 2011 Ja swego czasu zaopatrzyłem się w smar grafitowy, którego używam teraz do przekładni, wcześniej smar litowy (towot/tawot/łt-43). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wsowa Czerwiec 7, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 7, 2011 Dzięki za odpowiedź. A co myślicie o spryskaniu powierzchni WD40? Niewątpliwie jest tłusty. Myślicie, że dostanę taki smar w markecie budowlanym? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
S-View Czerwiec 8, 2011 Udostępnij Czerwiec 8, 2011 Wd40 jest dobry ale na chwile za "rzadki" jest i po jakims czasie wszystko z tryb bedzie na obudowie Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mikroprocesor Czerwiec 14, 2011 Udostępnij Czerwiec 14, 2011 Ja używam oleju wazelinowego lub po prostu wazeliny technicznej. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wsowa Czerwiec 14, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 14, 2011 Prawdę mówiąc to mi słonecznikowy przeszedł przez myśl Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kivan Czerwiec 15, 2011 Udostępnij Czerwiec 15, 2011 Spróbuj k2 07 lub 007 (różnią się wielkością buteleczki), świetnie trzyma i genialnie smaruje- stosuje go w motocyklu, i mogę Ci powiedzieć, że jak jadę powyżej 200km/h to nie chlapie, więc w robocie tym bardziej będzie się trzymał miejsca. Jest z nim mały psikus tylko- po nasmarowaniu łańcuch przez tydzień intensywnie cytryną pachnie 😉. Ale dozuje się rewelacyjnie. Możesz też wazeliny technicznej użyć, albo wazeliny do smarowania broni- ta druga jest genialna- też czasem jej używam. Z WD40 bym się nie bawił, już lepszy będzie odpowiednik AC40(albo 60 nie pamiętam numeru)- jest mniej agresywny- no i przy zastosowaniu WD/AC musisz uważać na śrubki przy elementach ruchomych bo mogą Ci się luzować. My jak robiliśmy teraz na roku manipulator przemysłowy(w ramach projektu na przedmiocie) to musieliśmy nasmarować powierzchnię między podstawą, a pierwszym członem (występował obrót-szczelina ~0.5mm), no i kumpel nasmarował... 2cm warstwą gęstego, zielonego smaru.. Czyszczenia było co nie miara... 😋. ale w rezultacie obeszło się bez smaru 😉. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Razonek Czerwiec 15, 2011 Udostępnij Czerwiec 15, 2011 Myślę że dla amatorów nawet wystarczy smalec 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kivan Czerwiec 15, 2011 Udostępnij Czerwiec 15, 2011 ale bez skwarek 😋. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Razonek Czerwiec 15, 2011 Udostępnij Czerwiec 15, 2011 Ma się rozumieć, skwarki mogłyby zablokować przekładnie! I taka drobna uwaga: trzymać z dala od od zwierząt bo mogą zlizywać! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mechatronik Czerwiec 20, 2011 Udostępnij Czerwiec 20, 2011 Smar jak i Tawot nie mogą być zbyt gęste , inaczej mogą spowolnić przekładnie i inne powierzchnie. 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »