Skocz do zawartości

Wadliwy Li-Pol?

ziober

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,
mam pewien problem odnośnie Li-Pol, dokładnie takeigo samego jak ten. Akumulatorek jest nowy, póki co kompletuje części więc nawet nie mam go jak użyć, ale po zmierzeniu napięcia okazało się, że pakiet który ma mieć 7,4V ma ledwo co ponad 4,8V. Po zmierzeniu napięcia na wtyczce balansera okazało się, ze jedna cela ma ok 3,8V a druga... 1,1V! Więc pytanie jak w tytule - dostałem wadliwy towar, czy to jest normalne w nowych akumulatorach?

Dostałeś wadliwy towar, jeden z akumulatorków z pakietu jest rozładowany poniżej dopuszczalnego poziomu 3V, jeśli leży w takim stanie dość długo to nie radziłbym ci ładować już tego pakietu bo najprawdopodobniej spuchnie i może wybuchnąć. Prawdę mówiąc to nie sądzę że dasz radę reklamować ten akumulatorek, ale spróbować możesz.

Jak nie uda się reklamować to ładuj tą celkę bardzo małym prądem aż osiągnie 3V a potem już normalnie. JAk nie będziesz dużo prądu z pakietu pobierał to moze ci jeszcze długo posłużyć

Dlaczego nie mógłbym go reklamować, skoro dopiero dziś do mnie dotarł? Nie ładowałem go ani nie "rozładowywałem" niczym innym niż woltomierzem, sklep aż tak by sobie "w bolo" poleciał? Tym bardziej, że opakowanie akumulatora było otwarte, więc pewnie go "sprawdzali".

Dopisane:

Moja ładowarka to E_sky 000152, więc będą ładowane prądem 0,8A, z tym, że na opakowaniu pisze, że ładowanie nie rozpocznie się jeśli napięcie baterii jest niższe niż 1.25V, więc skoro mowa o całej baterii to może ruszy... Na razie nie próbuje, jutro się z nimi dogadam co mam robić, bo dziś już nieroby nie pracują 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie udowodnisz im że to nie ty rozładowałeś tak aku. Zwykle na akumulatory nie dają gwarancji choć nic nie stracisz jak napiszesz do nich.

[ Dodano: 16-06-2011, 18:56 ]

W sumie masz prawo zwrotu wszystkiego co zakupiłeś w internecie w terminie 7 dni.

Tak racja, dziękuję, że mi o tym przypomniałeś. Jednak dotyczy to produktów w stanie "niezmienionym" czyli równie wtedy dalej mogą się upierać, że to ja go zepsułem. Eh.. coś czuję, że 60zł poszło się walić...

Armir, poszukałem w internecie i znalazłem takie coś:

"Kiedy konsument może żądać wymiany towaru na nowy?

Konsument jest uprawniony do zgłoszenia żądania wymiany towaru na nowy zawsze, gdy stwierdzi niezgodność towaru z umową. Sprzedawca w terminie 14 dni ma obowiązek ustosunkować się do żądania nabywcy, jeśli tego nie zrobi, uznaje się, że uznał żądanie."

Więc, nasz autor wątku ma jak najbardziej prawo do zwrotu i sprzedawca po otrzymaniu uzasadnionej informacji musi wymienić towar na nowy. Inaczej można dochodzić swoich praw w sądzie. Kolejnym argumentem są prawa przysługujące nam (kupującym) poprzez zakupu przez internet.

jeśli chodzi o sprawę sądową to to nie ma sensu w przypadku 60zł - szkoda zachodu- co prawda liczy się dojście do prawdy i sprawiedliwość, ale czy zawsze warto?

Oczywiście możesz pojedynczy produkt.

Paragon (rachunek, fakturę) nigdy nie wysyłaj sprzedawcy (!), a jedynie kopię.

Nawet gdyby żądał - nie ma do tego prawa.

odnośnie współczesnych paragonów to na produkty mające gwarancję powyżej 3miesięcy warto robić ksera, gdyż tusz po tym okresie po prostu zaczyna znikać.

Gwarancja gwarancją natomiast każdego sprzedawce obowiązuje rękojmia. Trwa co najmniej rok (przeważnie 2 lata z tego co mi wiadomo) i jest to zupełnie niezależne od gwarancji. Różnica jest taka, że gwarancje daje producent natomiast rękojmie daje sprzedawca. Często niechętnie ale trzeba wiedzieć o swoich prawach i się domagać. Mojemu kuzynowi coś się zepsuło po okresie gwarancyjnym. Jakaś elektronika. Sprzedawca wstępnie powiedział, że po gwarancji więc przepadło. On domagał się postępowania z tytułu rękojmi i sprzedawca bardzo niechętnie ale przyjął. W konsekwencji dał nowy sprawny sprzęt.

Dzwoniłem dziś do nich i powiedzieli mi, że jeśli pakiet nie był ładowany i jest na nim ich plomba gwarancyjna to mam go odesłać oni go obejrzą i jesli faktycznie stwierdzą wadę to dostane nowy pakiecik 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.