Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Cienki grot

Ja polecam za to szeroki grot. To znaczy nie o dużej "objętości", ale po prostu żeby miał powierzchnię na jednym końcu płaską - tak ok. 2-3mm. Wtedy na nóżki topnik, na płaską część grota troszkę cyny i "jedziemy wzdłóż scalaka". Wszyskie naraz się lutują 🙂

No nie wiem :/ tylko jeżeli coś takiego ma 100 pinów i kosztuje 50zł to ryzyko spartaczenia roboty jest duże a koszta takiego błędu są ogromne. Może kupie najpierw coś mniejszego i zobaczę jak idzie. Jak bardzo cienki ten grot powinien być?

Minifala albo zwykły 0,5mm powinien starczyć.

Przy grocie 0,5mm lutuje się pojedynczo nóżki czy jak? Dotychczas przylutowałem 1 TQFP właśnie "jeżdżąc po nóżkach"

No nie wiem :/ tylko jeżeli coś takiego ma 100 pinów i kosztuje 50zł to ryzyko spartaczenia roboty jest duże a koszta takiego błędu są ogromne.

Podałem dwa linki. W drugim jest np. ATmega48, która ma 6 PWM i kosztuje 7zł w TME x 2szt =14zł i mała obudowa 🙂

Problemem są QFN, a BGA to już wręcz "mission impossible". TQFP lutuję tak:

- płytka musi być cienko pocynowana

- smaruję pastą (opcjonalnie)

- układam element

- o ile nie posmarowałem pastą, wylewam kroplę topnika w płynie

- rozgrzewam grot do 350-400*C

- czyszczę grot, nakładam odrobinę cyny

- przejeżdżam po nóżkach, w razie potrzeby dodaję cyny

- na koniec zbieram nadmiar cyny, ale tylko tam, gdzie są zwarcia, sprawdzam połączenia, gdzieniegdzie dokładam cyny

QFN idzie przy odpowiednim projekcie płytki lutować kolbą, ale i tak lepiej hot-air.

Jeśli potrzebujesz 8 kanałów PWM, to mozesz dać główny mikrokontroler z minimum dwoma kanałami + pomocniczy np. ATmega48, aczkolwiek komunikację musiałbyś prowadzić albo po I2C albo po UART, aby mieć dostęp do nóżek od PWM. Lub skorzystać z procka z dużą liczbą kanałów. Lub też bawic się z timerami i albo skorzystać z multipleksera lub dwóch, albo z wyjść GPIO.

Tylko jak bym wziął coś w SMD to jednego większego niż dwa mniejsze - nie trzeba się bawić z synchronizacją.

Dlatego podałem Ci tą stonogę 🙂

Z drugiej strony 50zł vs 14zł vs przypadkowe uszkodzenie, to argument, który sam wysunąłeś i jest słuszny - Ty decydujesz.

Zabawa w komunikację pomiędzy uC to także nauka czegoś ważnego.

Jest jeszcze trzecia opcja - jeden z dwóch mikrokontrolerów będzie służył za PWM programowy - wtedy masz tyle kanałów ile pinów minus piny komunikacji np. SPI.

No cóż - sam musisz wybrać swój kompromis 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...