Skocz do zawartości

[Kurs] BASCOM - lekcja1-wstęp

Pomocna odpowiedź

uC domyślnie działa na wewnętrznym rezonatorze, więc dopóki nie zmienisz mu ustawień fusebitów na zewnętrzny kwarcowy, to pod XTAL nie musisz niczego podłączać.

W kwestii wartości kondziorów - możesz, ja używam 22pF. Kondensatory są ważne, bez nich dzieją się różne cyrki. Znajomemu strasznie siały silniki i uC wariował - prócz 22pF włączył fusebit CKOPT (podłącza wbudowany 30pF do XTAL'a) i problem zniknął.

Swoją drogą schemat, który tu prezentujesz, to nie "programator", a adapter - inaczej mówiąc sposób podłączania programowanych uC do programatora (a konkretniej jego wtyczki typu KANDA).

Mam pytanie na tej stronie skąd można pobrać Bascom, którą ikonę pobrać ,bo się już trochę pogubiłem? 🙂 Z góry dzięki. 🙂

Komentarz dodany przez: Sabre

Kolego, naucz się poprawnie pisać po polsku, a dopiero później zabieraj się za programowanie!

Mam pewien problem. Dzisiaj zrobiłem programator isp (ten najprostszy). Ale gdy chce wprowadzić program do Attiny2313 wyskakuje błąd "difference at 00800". Nie wiem o co chodzi.

Proszę o szybką odpowiedź.

• 4 tygodnie później...

A ja mam pytanie co do schematu a dokładnie do Vcc, gdyż to jest plus jak dobrze zrozumiałem a gdzie podłączyć minus z zasilacza do masy czy gdzie?

• 3 tygodnie później...

witam mam taki problem napisałem program podpiąłem do atmegi i gdy nacisnę opcje program chip

wyskakuje mi błąd "detected micro does not match the selected micro atmega8"(wykryte mikro nie pasuje do wybranych mikro Atmega8) co mam zrobić to mój pierwszy program

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...