Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

No, wreszcie się doczekaliśmy opisu nowego Feniska:) Gratuluję udanej konstrukcji i oczywiście pierwszych sukcesów!

Możesz napisać coś więcej o przetwornicy?

No i dlaczego mostek jest na plytce pololu, a nie bezpośrednio na pcb? Widzę że to raczej nie kwestie związane z łatwiejszym montażem, bo wszystko w robocie masz w smd więc to raczej nie był problem;) Tzn mi to w ogóle nie przeszkadza - po prostu pytam z ciekawości, dlaczego akurat dałeś gotowy moduł - dość unikatowe, w porównaniu z czołówką polskich FL 😉

PS.: Jako, że to mój pierwszy post na forum, to ładnie się witam z wszystkimi: Cześć🙂

Carpe Diem, ilość czujników nie jest jakoś wybitnie duża. Teraz raczej większość szybkich robotów ma ich tyle 🙂 Może wygląda i strasznie, ale tak na prawdę to jest przecież ułatwienie.

Edit:

No i dlaczego mostek jest na plytce pololu, a nie bezpośrednio na pcb? Widzę że to raczej nie kwestie związane z łatwiejszym montażem, bo wszystko w robocie masz w smd więc to raczej nie był problem;) Tzn mi to w ogóle nie przeszkadza - po prostu pytam z ciekawości, dlaczego akurat dałeś gotowy moduł - dość unikatowe, w porównaniu z czołówką polskich FL 😉

Z lenistwa 🙂 Projekt samej płytki z uC musiał powstać w dwa wieczory, nie miałem czasu więc dałem gotowy moduł. Używałem go wcześniej i nigdy mnie nie zawiódł. Warto pamiętać, że prócz mostka ma on też w sobie jakieś zabezpieczenia 🙂

Z lenistwa 🙂 Projekt samej płytki z uC musiał powstać w dwa wieczory, nie miałem czasu więc dałem gotowy moduł. Używałem go wcześniej i nigdy mnie nie zawiódł. Warto pamiętać, że prócz mostka ma on też w sobie jakieś zabezpieczenia 🙂

A, no to rozumiem =) Jak najbardziej sensowny argument;) Swoją drogą, nie boisz się o spalenie tego mostka? Bo jeden pololu 10:1 HP ma maksymalny prąd 1,6A, a tb6612f tylko 1A... w konkurencyjnych konstrukcjach, koledzy używają po 1 tb6612f na silnik mostkując kanały. Chyba, że masz taki PWM ustalony i zmierzyłeś, że nie przekraczasz nigdy 1A, a nie planujesz już przyspieszania robota;)

Nigdy nie było takich problemów, zawsze awaryjnie miałem przy sobie w kieszeni drugi mostek. Jednak dysponując pilotem raczej bardzo ciężko o sytuację, gdy oba silniki się zatrzymają, to nie sumo 🙂

A, no i widzisz - właśnie wyszedł przypadkiem dodatkowy plus Twojego rozwiązania - łatwo wymienić mostek podczas zawodów - nawet lutownicy nie potrzeba. A co do zatrzymania obu silników na raz, to fakt, nie zwróciłem na to uwagi, że w LF praktycznie nie ma takiej sytuacji (jeśli oczywiście pilnujesz robota, by nie uderzył w "ścianę").

Przy takiej prędkości uderzenie w cokolwiek mogłoby się skończyć źle 😉

Pisałem już o tym kiedyś, napiszę jeszcze raz. Przy standardowych kołach od Pololu, dokładnie takie same silniki, na kafelkach, w robocie stojącym przy ścianie (i próbującym ją przepchać 😉 ) brały jakieś 300-400mA. Nawet przy zwiększonej wadze/docisku nie podejrzewam, że brałyby dużo więcej, więc nie ma o co się martwić przy jednym TB6612 😉

A co do samej konstrukcji to robi niesamowite wrażenie 🙂 Konkurencja w pierwszej piątce podczas eliminacji była ogromna 🙂

Pisałeś, że przetwornica nie sprawia tym razem problemów. ST1S10PHR jak mniemam? 😉 Co zmieniłeś względem poprzednich konstrukcji, a myślisz że mogło mieć wpływ na jej działanie? Jakie jest napięcie wyjściowe? Wcześniej policzony dzielnik, czy potencjometr?

Cześć

Mam zamiar zastosować podobną turbinę ,może nawet identyczną. Jaki masz konkretnie regulator z HK ? Czytałem ,że cała trudnosć polega tutaj tylko na wysyłaniu impulsów ( tak jak w sterowaniu serwem).

Ciekawe czy efektywność spadłaby w przypadku braku komparatorów.

Nie wiem czy by spadła czy nie to zależy, ale nie ma sensu podawać czujnika na adc, o wiele szybciej jest przepuścić go przez komparator i odczytywać tylko sygnał 1/0.

Konstrukcja na poziomie, zresztą jak większość teraz. Ciekawi mnie jedno, zrezygnowałeś z ballcasterów ale nie napisałeś co w zamian, chyba nie ślizgasz się na czujnikach? Widzę podwyższane mocowanie do silników (można wiedzieć jakiej wysokości te kawałki laminatu?), sam w Lineo też coś podobnego wycinałem z plastiku celem obniżenia go. Te niewykorzystane pady z przodu to miejsce na sharpa? Może pokusisz się o jakiś praktyczny opis PiDa w C tak jak to było z Bascomem. Przy okazji, możesz przypomnieć z jakiej książki się uczyłeś?

Pisałeś, że przetwornica nie sprawia tym razem problemów. ST1S10PHR jak mniemam? Co zmieniłeś względem poprzednich konstrukcji, a myślisz że mogło mieć wpływ na jej działanie? Jakie jest napięcie wyjściowe? Wcześniej policzony dzielnik, czy potencjometr?

Dokładnie tak. Zmieniłem wartości niektórych elementów, zastosowałem kondensatory tantalowe. Co ważne, teraz zasilałem z niej tylko elektronikę, a nie jak poprzednio same silniki. W każdym razie w 100% sprawny schemat wraz z wartościami elementów znajduje się w opisie GreenNighta 🙂

Jaki masz konkretnie regulator z HK ? Czytałem ,że cała trudnosć polega tutaj tylko na wysyłaniu impulsów ( tak jak w sterowaniu serwem).

Wybrałem najlżejszy jaki był dostępny dla 2S. Nie pamiętam w tej chwili, który to był dokładnie bo zerwałem naklejkę. Co do sterowania to jest dokładnie tak jak napisałeś.

Ciekawe czy efektywność spadłaby w przypadku braku komparatorów.

Procesor, który użyłem nie ma aż tylu kanałów ADC. Mam wrażenie, że chodziło Ci o bezpośrednie podłączenie czujników do procesora, w tym aspekcie wypowiedzieć się dokładniej może jeśli pamięć mnie nie myli Armir 🙂 Jednak w każdym razie na pewno sprawiałoby to wiele problemów.

Ciekawi mnie jedno, zrezygnowałeś z ballcasterów ale nie napisałeś co w zamian, chyba nie ślizgasz się na czujnikach?

Wkleiłem plastikowe kulki na brzegach płytki z czujnikami.

Widzę podwyższane mocowanie do silników (można wiedzieć jakiej wysokości te kawałki laminatu?), sam w Lineo też coś podobnego wycinałem z plastiku celem obniżenia go.

Nie zajmowałem się tym dokładnie - zresztą widać jak zostały wykonane. Jest to zwykły laminat prawdopodobnie 1,5mm.

Te niewykorzystane pady z przodu to miejsce na sharpa?

Tak, jednak na razie nie było potrzeby, aby go używać.

Te niewykorzystane pady z przodu to miejsce na sharpa? Może pokusisz się o

jakiś praktyczny opis PiDa w C tak jak to było z Bascomem.

Bascom/C to żadna różnica, tutaj najwyżej chodzi o algorytm, który można sobie przepisać, to tylko kilka linijek. Nie kontynuowałem mojego artykułu, ponieważ nie czuję się na siłach, aby to robić. Nie mam wystarczającej wiedzy, co udowodnili mi koledzy z forum. O ile może dałoby radę zrozumieć z tego jak napisać prosty regulator to i tak brakowałoby potrzebnej teorii.

Przy okazji, możesz przypomnieć z jakiej książki się uczyłeś?

Ale czego 🙂?

Odnośnie połączenia bez komparatorów pozornie jest to dobre rozwiązanie bo nie ma z nim problemów pod warunkiem że taśma jest matowa, trasa równa. Lepiej dać komparatory.

O ile może dałoby radę zrozumieć z tego jak napisać prosty regulator to i tak brakowałoby potrzebnej teorii.

Poczekaj na 3-4 semestr to tej teorii będziesz miał aż za dużo 😃

Ogólnie dobra konstrukcja. Drugie miejsce i taka mała strata do pierwszego na tak dużych zawodach biorąc pod uwagę, że robot zaczął działać tak jak trzeba dopiero noc wcześniej to duży sukces.

Przy okazji, możesz przypomnieć z jakiej książki się uczyłeś?

Ale czego 🙂?

wah, muszę się lepiej wysławiać. O język C mi chodziło, a że teraz dwie podobne książki to zaczyna się mylić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...