Skocz do zawartości

Ile ciagną silniki Polu HP 30:1

kamil-s

Pomocna odpowiedź

Witam,
Wie ktoś może ile prądu ciągnie silniczek Polu HP 30:1 podczas normalnej jazdy?

W opisie znalazłem tylko:

Prąd biegu jałowego (6V): 120mA

Prąd szczytowy: 1600mA

I czy sądzicie że Li-Po Turnigy 1300mAh 2S 20-30C wystarczy do mini sumo z tymi silniczkami sztuk 2?

To ile "ciągną", a raczej pobierają zależy od ich obciążenia. Masz podane wartości graniczne musisz przewidzieć jakie może być ich zapotrzebowanie.

I czy sądzicie że Li-Po Turnigy 1300mAh 2S 20-30C wystarczy do mini sumo z tymi silniczkami sztuk 2?

Wszystko zależy od tego, ile czasu chcesz jeździć tym robotem. Nie mam doświadczenia z minisumo, ale raczej będzie to aż za dużo.

ok.

potrzebuje informacji ile pobierają podczas normalnej jazdy robotem 300 gram może być inna waga np 500

Boje się "strzelać na oko" bo jak dam pomiędzy tymi wartościami to mi wyjdzie 740 mA - to dosyć dużo.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

kupuj mniejsze baterie ale w wiekszych ilosciach. cos kolo 500mAh - nie musisz ich upychac na sile, masz wiecej wagi na inne rzeczy, ewentualnie mozesz robota dociazyc olowiem przy podstawie itp. A walki minisumo i tak trwaja przecienie pare sekund, takie dluzsze do minuty.

• Pomogłeś! 1

W zatrzymaniu pobierają około 1,5A, przy zwarciu stawiam ja wartość około 1A. Co do akumulatorków to swobodnie wystarczy 800mah, nawet 500mAh da rade z tym że rzecz jasna krócej potrzyma, toteż 800mAh lub 2 x 500mAh kup. Ja osobiście mam pakiet litowo-jonowy o pojemności około 4-5Ah, co pozwala mi rozegrać cały turniej bez ładowania, co też jest pewnego rodzaju plusem. Jeśli zmieści ci się ten co sam proponujesz to nie widzę przeszkód, zazwyczaj w MS i tak brakuje masy

• Pomogłeś! 1

kamil-s, akumulatorek, który podałeś ma wydajność prądową 20-30C. Biorąc pod uwagę nawet minimum 20C to masz wydajność rzędu 26A. Teraz tak, biorąc pod uwagę, że twój robot będzie pobierał stale nawet 3A to ten akumulator wystarczy ci na jakieś 20 minut takiego poboru prądu. To teraz odpowiedz sobie sam na pytanie czy on wystarczy i czy nie jest za duży.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.