Skocz do zawartości

[Kurs] BASCOM - lekcja3 - zaczynamy programować

Pomocna odpowiedź

eee

tam masz niby podciągnięte vcc i gnd do proca:>??

Komentarz dodany przez: Sabre

Zdanie zaczynamy z dużej litery.

czy te podłączenia są zaznaczone na fotce??

Zdanie zaczynamy z dużej litery.

przejrzyj jeszcze raz notę katalogową

ATtiny2313.gif

to jest widok od góry układu ❗

a tak w ogóle to sugerowałbym podłączyć switche do masy, a diodę do Vcc

Zdania zaczynamy z dużej litery. Jeśli nie będziesz pisał poprawnie Twoje posty wylądują w koszu.

heh no tak 🙂

dzieeki 🙂

Ale czemu działało ? 😃 tzn nie do końca tak jakbym chciał ale jednak jakieś zachowania zaprogramowane było widać 🙂

A usuwaj, to forum na tym straci, nie ja. A to chyba Wam zależy, żeby forum się rozwijało?? Pamiętajcie Drodzy Panowie- forum dla użytkowników, a nie użytkownicy dla forum. Jesteście na razie zbyt mali, żeby wjeżdżać na pomagających, skąd to wiem?? Prowadziłem 2 serwisy, które właśnie przez bardzo porządne dbanie o porządek na forum padły, bo użytkownicy stwierdzili, że jak im się nie pozwala na to co chcą robić, to idą sobie na inne forum- i nie koniecznie mowa tu o jakiś pokemonach i spamerach. BTW- Na forach internetowych nie jest wymagane pisanie zdań z dużej litery, bo często występują one jako wolno spisane myśli.

To nie była reakcja na zaprogramowanie tylko cały procek się ustawił w jakiś stan najprawdopodobniej.

• Lubię! 1

Kurcze no w ogole mi nie reaguje na przyciski 🙂 Raz działa a potem już w ogóle (podczas trwania jednego programu). Rzadziej nie 😃

$regfile = "attiny2313.dat"                 'najpierw określamy typ proca
$crystal = 1000000                          'definiujemy z jakim taktowaniem będzie pracował

Config Portb = Input                                        'port b  jako wejścia
      Portb = &B00000000                                   'wszędzie stan spoczynkowy-0
Config Portd = Output                                       'pprt d jako wyjścia
      Portd = &B0000000                                    'wszędzie stan spoczynkowy-0

Do                                                         'pętla nieskończona

If Pinb.1 = 0 Then                                         'jeżeli przycisk 1 wciśnięty

Waitms 500                                              'czekaj 0,5 sekundy
   Toggle Portd.0                                          'zmień stan wyprowadzenia

End If

If Pinb.1 = 1 Then                                         'jeżeli przycisk 1 wciśnięty

Waitms 500                                              'czekaj 0,5 sekundy
   Toggle Portd.0                                          'zmień stan wyprowadzenia

End If

loop                                       'koniec pętli

End

Fajnie, ale w takiej konfiguracji jak to napisałeś musisz trzymać przycisk przez minimum 0,5s 😋

I proszę Cię, podłącz switcha do masy, a diodę do Vcc i pozmieniaj te warunki.

A tak w ogóle ten kod jest tak skonstruowany, że czy wciśniesz przycisk, czy nie, to zachowuje się tak samo.

Bo tak się powinno robić. Najlepiej wgraj sobie teki programik, który napisałem poniżej- dioda pulsuje, kiedy wciśniesz przycisk świeci ciągle

$regfile = "attiny2313.dat"                                 'model proca
$crystal = 1000000                                          'taktowanie

Config Portb = Input                                        'port b  jako wejścia
       Portb = &B00000000                                  'stan spoczynkowy-0
Config Portd = Output                                       'pprt d jako wyjścia
       Portd = &B0000000                                   'stan spoczynkowy-0

Do                                                          'pętla nieskończona

While Pinb.1 = 1                                           'do puki na pb1 stan wysoki
  Portd.0 = 1                                              'stan wysoki ma pd0
Wend                                                       'koniec petli while

Toggle Portd.0                                             'zmien stan na pd0
Waitms 200                                                 'czekaj 0,2s

Loop                                                        'koniec pętli

End

Hej, Sorka że tak was mecze ale dalej jest coś nie tak. Zrobiłem jak mówiłeś. Wgrałem twój programik ale procek w ogole nie reaguje na przyciski.

na pewno się wgrał?? zrób mi jeszcze jedno foto z góry jak masz teraz wszystko podłączone, tylko z procem w podstawce.

[ Dodano: 10 Gru 08 10:29 ]

a najlepiej podłącz to wszystko tak jak pisałem 😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...