Skocz do zawartości

[Kurs] BASCOM - lekcja3 - zaczynamy programować

Pomocna odpowiedź

Przy 1k (zakładając spadek napięcia na diodzie 3V) przez diodę będzie przepływało tylko 2mA, a można dać nawet do 10x więcej, przy 100Ohm będzie to dokładnie 20mA, czyli maksymalny prąd diody, moim zdaniem 220Ohm byłoby optymalnie, przez diodę będzie przepływał prąd 10mA.

• Lubię! 1

mskojon, sprawdzałem "organoleptycznie" i przy 3,5mA czerwona dioda świeci jak złoto, a pożyje pewnie kilka razy dłużej, jeżeli nie potrzeba Wam oślepiających jasności to te 5mA spokojnie wystarczy :]

Czyli R = (Vzas - Vdiody) / 0,005 i gitarra :]

• 2 tygodnie później...

Postanowiłem zacząć uczyć się programowania. Na start wybrałem Atmegę8,
zamówiłem sobie programator (STK200) zmontowałem sobie prosty układ tj. kilka kond. procek, rezystor diodka LED i 2 micro switche.

Przepraszam za jakość płytki :/

Prosze nie sugerować się diodami i switchem na zdjęciu.

Dioda jest podłączona pod PD0 za nią rezystor i masa.

Switche są podłączone pod PB0-1 do zasilania.

Zasilam to stabilizowanym zasilaczem sieciowym dającym równe 5V.

Zaprogramowałem kodem z tego tematu (pierwszy przycisk zapala, a drugi gasi diode).

Tu zaczyna się mój problem: po odpaleniu wszystkiego nic się nie dzieje, postanowiłem to sprawdzić multimetrem i okazało się że na wyjściu diody w stanie H napięcie wynosi 0.31V,
a w stanie L-0.20v

W czym może tkwić problem ??

Z góry dziękuje 😃

rasta, Nierozumiem - To wtedy jak by procek otrzymywał sygnał??

BoBBy,

config portb=input                          'port b  jako wejścia
      portb=&B00000000                     'wszędzie stan spoczynkowy-0
config portd=output                         'pprt d jako wyjścia
      portd=&B0000000                      'wszędzie stan spoczynkowy-0

olimek, to jest chyba standardowe rozwiązanie. Switch nie wciśnięty, na wejściu 1, po wciśnięciu 0. Sprawdzę w wolnym czasie (niestety jeszcze się nie bawiłem switchami) i napiszę. Ale możesz sprawdzić, co Ci szkodzi :]

• 2 tygodnie później...

Kondensator filtruje napięcie z różnych "śmieci".

Filtr jest to fragment obwodu elektrycznego lub obwodu elektronicznego odpowiedzialny za przepuszczanie lub blokowanie sygnałów o określonym zakresie częstotliwości lub zawierającego określone harmoniczne.

stosuje się je często również do częściowej eliminacji drgań zestyków (w np. microswitchach)

A układ jak nie działał tak dalej nie potrafię go uruchomić :/

Chyba pojadę kupić a2313 i zrobię dokładnie jak w tym kursie 😃

Mam pytanie jeśli bym chciał zrobić tak aby ten schemat działał tak że kiedy naciskam guziki to się gasi dioda?

Błagam...

Napiszę Ci cały program, nawet z jakimiś bajerami, jak ładnie napiszesz teraz na jakiej zasadzie ten program zapala i gasi diodę. Dlaczego, jakimi komendami i jaki schemat jest do tego konieczny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...