Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Pisał jedynie:

OK, dodam jeszcze kilka kondensatorów, a co do mostka, to napisałem że FNG - a to oznacza o ile się nie mylę moduł.

czyli nie jest pewien, a datasheet FNG, to nie moduł tylko scalak: http://www.toshiba.com/taec/components2/Datasheet_Sync/261/27197.pdf

Ale jeżeli jest pewien, że stosuje moduł na którym filtrowanie jest, to oczywiście dodatkowe jest zbędne.

EDIT:

Pisaliśmy równocześnie 🙂

Zastanawiałeś sie czy nie lepiej było by użyć parzystej liczby czujników, np. 20? Wtedy centralne były by 2 czujniki, co wydaje mi sie, że wpłyneło by na lepszą jazde FTL. A jak myśli reszta forum?

Zastanawiałeś sie czy nie lepiej było by użyć parzystej liczby czujników, np. 20? Wtedy centralne były by 2 czujniki, co wydaje mi sie, że wpłyneło by na lepszą jazde FTL. A jak myśli reszta forum?

Mam swoją koncepcję na umieszczenie czujników 🙂 nie wiem czy się sprawdzi, ale to będzie widać po jakiś testach. W idealnej pozycji będą 3 czujniki nad linią.

• 1 miesiąc później...

Bardzo długo nic nie pisałem, i bardzo nie wiele udało się do tej pory zaprojektować, jeśli chodzi o pcb - byłem zajęty i nie miałem czasu. Jako że dzisiaj znalazłem trochę czasu, postanowiłem zaprojektować część związaną z przetwornicą. Starałem się rozmieścić elementy tak jak jest to pokazane w dokumentacji(choć nie wszystko tam rozumiem, ale staram się zrozumieć 🙂), ale jako, że czytałem kiedyś na forum o problemach z wybuchającymi przetwornicami, dlatego zwracam się do was z prośbą, czy moglibyście zerknąć czy wszystko jest ok, czy można coś poprawić? Wolałbym zaoszczędzić sobie późniejszych kłopotów z niedziałającą/wybuchającą przetwornicą. Liczę na waszą pomoc, będę bardzo wdzięczny.

• 1 miesiąc później...

Mam pytania odnośnie przetwornicy.

To ST1S10PHR, tak?

Z czego wynikają lub jakie mają przeznaczenie te dwa kondensatory 330uF?

I co będzie zasilane przetwornicą? Logika czy silniki?

Mam pytania odnośnie przetwornicy.

To ST1S10PHR, tak?

Z czego wynikają lub jakie mają przeznaczenie te dwa kondensatory 330uF?

I co będzie zasilane przetwornicą? Logika czy silniki?

Przetwornica będzie zasilała logikę, a kondensatory są po to, aby zniwelować zakłócenia z silników i turbiny.

Skoro już piszę, to powiem, że ostatnio próbowałem wytrawić płytkę, niestety, ścieżki się mocno popodtrawiały i chyba już nie zdążę zrobić robota na zawody w Poznaniu 🙁.

Przetwornica będzie zasilała logikę, a kondensatory są po to, aby zniwelować zakłócenia z silników i turbiny.

Ok. A czy mogę zapytać dlaczego dajesz taką pojemność?

Bo takie mają największe kondensatory smd w botlandzie, a dałem kilka, żeby się później nie okazało, że jest ich za mało - jak najwięcej, ale żeby nie zabierało za dużo miejsca.

Co do robota, to dzisiaj wyciąłem drugą płytkę (wykonaną niedawno przeze mnie frezarką) i jutro spróbują wytrawić znowu płytkę - nie będę się poddawał i będę walczył, może uda się zdążyć 🙂

Nie dawaj tak dużej pojemności przy st1s10 ta opisana w nocie jest wystarczająca. Przez zbyt dużą przetwornica może strzelać.

Nie dawaj tak dużej pojemności przy st1s10 ta opisana w nocie jest wystarczająca. Przez zbyt dużą przetwornica może strzelać.

Mówisz o tych 30uF za przetwornicą?

Chodzi o zbyt duże pojemności na wyjściu a nie na wejściu.

• Pomogłeś! 1

Z tego co pamiętam jak dasz na wyjściu przetwornicy więcej niż 100uF to może już zacząć strzelać 🙂

• Pomogłeś! 1

Czyli te 30uF nie powinno być aż takie groźne 🙂

edit:

Robot już pięknie jeździ, niestety z niewiadomych mi przyczyn zepsuła mi się turina - silnik jest luźny, tak jakby się wyłamał/wykręcił i mam już chyba po zawodach ;/ a liczyłem na całkiem dobry wynik jutro 😥

• 1 miesiąc później...

Słuchajcie dręczy mnie jedno pytanie odnośnie płytki. Sam przymierzam się do budowy i próbuję się puki co podszkolić analizując schematy działających robotów. Zastanawia mnie dlaczego każdy z komparatorów jest podłączony na wyjściu przez 100kom do zasilania. Wyjścia nie mogłyby być podpięte bezpośrednio do wejścia uC ?

Komparator LM339 ma wyjście z otwartym kolektorem/otwartym drenem i dlatego rezystor pullup jest niezbędny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...