Skocz do zawartości

Prosty line follower

Gość linigo

Pomocna odpowiedź

Jeśli zrobiłeś zwarcie i próbowałeś go włączyć, mogłeś coś spalić.

Kup po raz kolejny wszystkie elementy, płytkę i polutuj to jeszcze raz, nie zaszkodzi również zobaczyć artykułu na forbocie. I te połączenia... jeśli nie potrafisz wytrawić płytki, polutuj to normalnie przewodami.

Gość

Ok kupie w poniedziałek wszystkie rzeczy i nową płytkę uniwersalną. I zobaczymy co z tego wyjdzie 😃

[ Dodano: 04-02-2012, 21:46 ]

A czujniki CNY70 mogę zamienić na diode ir i fototranzystor? bo w tym sklepie, w którym kupuje dotychczas to cny70 kosztuje 6 zł z groszem i chciałem jakoś zaoszczędzić pieniądze.

Czy może to być byle jaka dioda ir i byle jaki fototranzystor?

Mają to być 3mm czy 5mm?

Transoptor to nic innego jak fotoemiter (dioda IR) i fotodetektor (najczęściej fototranzystor). Możesz wybrać zarówno obudowę 3 jak i 5 mm, chociaż 5 chyba wygodniej się używa - ale to subiektywna opinia.

Zwróć uwagę na zakres długości fal na jakich działają dioda i fototranzystor - powinny pracować w jak najbardziej zbliżonym paśmie

Gość

Aha, może to być dioda ir 940nm i fototranzystor 940nm?

Czy mogę zastosować trochę mniejsze zakresy długości fali niż 940nm?

Mogą być jak najbardziej tylko o ile się nie mylę jak chcesz zastosować niższe zakresy to fototranzystor może reagować na światło widzialne

Gość

Dziś w sklepie nie mieli 1N5819 ale dali mi 1N5817

tu moje pytanie czy 1N5817 będzie działał jak 1N5819? (jako zamiennik)

Brawo -widzisz wystarczyło poszukać trochę a jak się komuś nie chce to można w sklepie się o to zapytać 😉 (ja tak robię żeby nie wcisnęli mi czegoś innego )

Gość

Znów mam problem 🙁

złożyłem na płytce uniwersalnej wg schematu i 1 próba działa do puki nie połączyłem recepturkami płytki do przerobionych serwomechanizmów, przykręciłem koła i 2 próba nie działa (świeci się 1 dioda [po lewej stronie, i grzeje się tranzystor też po lewej stronie])

Nie wiem czy się coś nie spaliło (zasilam akumulatorkiem 6V)

Dodam fotki

Dodam jeszcze, że sprawdzałem miernikiem te diody schottkiego ale bez zasilania układu (1N5817) ta po lewej co się świeci dioda wyszło 196, a tam gdzie nie świeci wyszło 006.

Pomocy 🙁

Gość

Raczej są zwarte (mocniej włożyłem układ do podstawki)

i nadal nie działa

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...