Skocz do zawartości

[Programowanie] Mikrokontrolery Microchip PIC. Część 3.

Pomocna odpowiedź

Właśnie to samo miałem napisać. Chodziło ci o "Knight Rider" - ten serial z Hasselhoffem i gadającym samochodem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Knight Ridera nie King Rider

Dzięki już poprawiłem. 🙂

Co do książek to jest jeszcze:

Autorzy: Tomasz Jabłoński, Krzysztof Pławsiuk

Nie miałem okazji jej mieć w ręku, ale po spisie treści jakiś rewelacji nie wróżę, jeżeli chodzi o omówienie języka C i jego podstaw.

Bardzo fajny i pomocny artykuł. Właśnie próbuję uruchomić ten projekt pod nowym środowiskiem MPLAB X. Mam problem z wgraniem wsadu do mikroprocesora. BlackJack, może opiszesz krótko, jak przejść z MPLABa do MPLAB X?

Pojawiają mi się takie błędy:

make[2]: *** No rule to make target `x86)\HI-TECH Software\PICC\9.83\include\pic.h)', needed by `build/default/production/main.p1'. Stop.

make[1]: *** [.build-conf] Error 2

make: *** [.build-impl] Error 2

Tomasz Jabłoński - "Mikrokontrolery PIC16F. Przykłady w C dla początkujących" 
Tutaj trochę się rozpisze bardziej, ponieważ posiłkowałem się właśnie tą książką pisząc artykuł. Tak źle napisanej książki "dla początkujących", jeszcze w życiu w rękach nie miałem. Dla czego tak piszę. Otóż dla mnie książka dla początkujących, powinna zawierać w sobie choćby jeden, jedyny program którego listing jest w całości, oraz którego stworzenie jest pokazane krok po kroku od zera. Tutaj nic takiego nie ma. Co prawda jest pokazane w project wizard, jak zrobić szablon, projektu, ale też jest zrobione nie do końca czytelnie. Przedstawione programy, to tak naprawdę tylko wyrwane z całego kontekstu funkcje, które trzeba sobie samemu odpowiednio przyporządkować. Autor pisząc książkę z podtytułem "dla początkujących", zakłada w domyśle że początkujący zna podstawy C, nie zobaczymy tu żadnego wprowadzenia do zmiennych, opisu podstawowych typów, czy zasad deklarowania funkcji., poza funkcją obsługi przerwań. Moja ocena 2/6 w skali szkolnej. Nie polecam jak ktoś nie zna C, choćby tego z PCta.

pare rzeczy

1. dla poczatkujacyh nie oznacza dla poczatkujacych w jezyku C. Zostało to wyraźnie napisane we wstępie dostepnym w formacie pdf na stronach wydawnictwa. Mozna przeczytac i ocenić przed kupieniem - tak samo jak spis treści.

To zreszta jeden z podstawowych zarzutów dla wszsytkich ksiązek o programowaniu uC z języku C - dlaczego nie ma opisu języka. Nie ma bo dokładny opis to druga spora ksiąka, a opis po łebkach - to nowy zarzut, że po łebkach. Ale Ok tytuł nie jest zbyt szczęśliwy - miła byc inny - wydawnictwo zadecydowało.

2. zarzut podstawowy - brak kompletnych listingów. Tego zupełnie nie rozumiem. Wszsytkie opisane w ksziążce projekty zostały umiesczone w formie kompletnych projektów dla MPLAB IDE V.8 na stronie wydawnictwa. Dla leniwych link http://www.btc.pl/index.php?ukey=product&productID=177288

Drukowanie kompletnych listingów to kompletny bezsens, chyba, ze ktoś nie ma dostepu do komputera - sa tacy? . Chyba łatwiej jest pracowac z gotowym projektem, tym bardziej ze wszsytko co konieczne jest za legalnie i darmochę do pobrania z sieci. Fragmenty listingów umiesczone na papierze są tylko obrazowaniem własnie opisywanych problemów.

Autorowi kursu sie nie chciało?

3. cała para została skierowana na konkretne działające projekty z dokładnym opisaniem co jak działa. Jezyk C jest tylko narzędziem, które ma zmusić uC do tego działania i tak został potraktowany - ksiązka nie jest i nie miąła byc przewodnikiem po porogramowaniu w C. O tego sa inne bardzo dobre pozycje.

4. Oczywiście można mieć o książce zdecydowanie złe zdanie - o polskich książkach technicznych ma się zazwyczaj u nas złe zdanie, ale drogi Autorze - pisanie że listingi sa wyrwane z kontekstu, skoro masz do dyspozycji cały gotowy projekt dla MPLAB IDE jest jednak naduzyciem.

Pozdawiam

Tomasz Jabłoński

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.