Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Najważniejszy to próba zrealizowania podobnego gimbala

http://forum.rcdesign.ru/blogs/97312/blog15240.html

A co za tym idzie, napisanie własnego oprogramowania na ESC by móc w sterować silnikiem bezszczotkowym przez obracanie wektora magnetycznego i precyzyjne kontrolowanie prędkości. Ciutkę jak silnikiem krokowym.

Brzmi jak największe wyzwanie póki co, które sobie wyznaczyłem.

A z pomniejszych, to robię sterowanie paskami LEDowymi na kopterze w zależności od trybu lotu, stanu czujników etc, ale tu elektroniki mało (jeden darlington), za to więcej programowania Atmegi.

• 2 tygodnie później...

Koptery wciągają niesamowicie 🙂 Praktycznie porzuciłem wszystkie inne projekty na rzecz własnego IMU, więc wiem jak to jest... Gratuluję ulotnienia konstrukcji!

• 1 rok później...

Obawiam się, że ten projekt nie ma końca 😉

Niestety, z przyczyn zbyt wielu, by zmieścić je w jednym poście, kopter leży chwilowo w częściach po wypadku spowodowanym zerwaniem połączenia z radiem. Nowe radio czeka, nowa rama czeka. FPV czeka (brakuje jedynie monitorka, bo na gogle trzeba by kredytu hehe).

A sporo projektów czekało na moją nową kanciapę, jak to nazywam miejsce, gdzie spędzam połowę dnia. A że tydzień temu jej się doczekałem i jestem w trakcie ustawiania kącika narzędziowego, to jest wizja powrotu do wielu projektów. W końcu mam osobny kąt komputerowy do pracy i osobny do majsterkowania - jeszcze tylko kilka drobiazgów i będzie wymarzone stanowisko do pracy 🙂

Wszystko spowalnia jednak nadciągający potomek 😃

A jeśli chodzi o 2 poboczne projekty wspomniane w poprzednim poście, to sterowanie 8 paskami LEDowymi było wykonane. Własnego ESC nie wykonałem, gdyż wymagało to przewinięcia silnika, a tego się już nie podjąłem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...