Skocz do zawartości

[Line Follower] Default

Pomocna odpowiedź

Witam !

Chciałbym w tym temacie opisać powolną drogę powstawania mojego nowego robota. Nie wymyśliłem jeszcze nazwy ale tym może zajmę się na koniec .

Założenia Konstrukcyjne .

Robot ma być :

➡️ Tani

➡️ Prosty

➡️ Szybki

➡️ W miarę ładny 😋

A więc tak :

➡️ Procesor ATmega 8 / 88

➡️ Napęd SILNIK HL149 x 2

➡️ Czujniki KTIR0711S x7 / x 10

➡️ komparaktor 74HC14 x 2

➡️ Sterownik silników Jakieś mosfety x 2

➡️ Zasilanie li-pol 2s

➡️ Do tego jakieś dwie diodki i przycisk

Schemat

Schemat wygląda tak :

Czyli w miarę standardowo ATmega 8 taktowana kwarce 12mhz zasilana z 7805 do tego złącze programatora oraz kilka kondzirków i rezystorków. Jedyną nowością jest sterowanie silnikami zrezygnowałem bowiem z standardowego mostka H i zastąpiłem go dwoma tranzystorami polowymi ,wychodzę z założenia ,że nie będę musiał jeździć do tyłu 😋

Ale z związku z tym mam parę pytań :

➡️ Jakich mosfetów użyć ?

➡️ Jak rozmieścić Czyjniki ?

Napęd SILNIK HL149 x 2
➡️ Szybki

Zależy co rozumiesz przez "szybki" ale to raczej nawzajem się wyklucza.

[ Dodano: 14-05-2012, 19:07 ]

Jakich mosfetów użyć ?

Nie lepiej jakiegoś scalaka?

Myślę, ze w Twoim układzie dobrze sprawdzi się kosteczka IRF7303. Jest to podwójny N-MOSFET z Rds = 0,05R, Idmax = 4,9A, Vmax = 30V, a na dodatek w obudowie SO8 🙂 Cena również bardzo przyzwoita - 1,80zł w lispolu.

A powiedz mi, gdzie ten TSOP ma wymagany przez notę katalogową filtr RC? 😋

W Twojej aplikacji Aref i Avcc również powinny mieć kondensator filtrujący. Tym bardziej wtedy, kiedy korzystasz z dławika (zrobi się ładny filtr LC) 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zależy co rozumiesz przez "szybki" ale to raczej nawzajem się wyklucza.

Czemu uważasz ,że robot będzie wolny ? Przecież mają nieduże przełożenie.Po za tym w tym przedziale cenowym i tak nie mam wyboru ...

A nie wystarczy ci mostek L293D? Te silniki mają pobór 200mA, to strasznie mało.

Niby tak ale chciałbym spróbować czegoś innego. 😅

Myślę, ze w Twoim układzie dobrze sprawdzi się kosteczka IRF7303. Jest to podwójny N-MOSFET z Rds = 0,05R, Idmax = 4,9A, Vmax = 30V, a na dodatek w obudowie SO8 Cena również bardzo przyzwoita - 1,80zł w lispolu.

A powiedz mi, gdzie ten TSOP ma wymagany przez notę katalogową filtr RC?

W Twojej aplikacji Aref i Avcc również powinny mieć kondensator filtrujący. Tym bardziej wtedy, kiedy korzystasz z dławika (zrobi się ładny filtr LC)

No tak ale ten schemat robiłem na szybko jeszcze go poprawie i dam wartości elementów 😅

Czemu uważasz ,że robot będzie wolny ? Przecież mają nieduże przełożenie.Po za tym w tym przedziale cenowym i tak nie mam wyboru ...

Ja uznaję LF'a jako szybkiego przy ~1m/s. Nie wiem czy na tych silnikach to zdołasz zrobić, pozostaje kwestia wielkości kół.

A nie wystarczy ci mostek L293D? Te silniki mają pobór 200mA, to strasznie mało.

Tylko że na L293d jest duży spadek napięcia.

Ale z drugiej strony te silniki są na 6V. Przy zastosowanym akumulatorze nie będą tak przeciążone.

Choć nie wiem czy tak często będzie 100% wypełnienie na PWMie.

Tak ale do mostka potrzebuje 4 pinów a przy konfiguracji przedstawionej w schemacie po prosty mi ich nie starczy 🙂

Tak ale do mostka potrzebuje 4 pinów a przy konfiguracji przedstawionej w schemacie po prosty mi ich nie starczy 🙂

Przecież masz wolne piny.

Eagle ma funkcję eksportu schematu do pliku - nie wrzucaj screenów.

Dobra zamówiłem potrzebne rzeczy z botlandu paczuszka powinna za kilka dni dojść ...

Tymczasem poprawiłem schemat :

Myślałem również nad wstępnym wyglądem konstrukcjii ...

Tolo pisałem coś o filtrze RC zalecanym przez producenta TSOP'a 😋 Poza tym dałbym nieco większą wartość rezystorów na bramkach MOS'ów. Przydałoby się też ściągnąć sprzętowo bramki MOS'ów do źródła (w tym przypadku GND). Za stabilizatorem daj jeszcze jakiegoś elektrolita/tantala.

Witam !

Doszła do mnie dzisiaj wesoła paczuszka z botlandu zawierająca moje silniczki oraz 10szt KTIR0711S i mam pytanie o tuż te silniki mają z tyłu wystający kawałek wału pomyślałem więc ,że fajnie by było zastosować Enkodery mam tylko pytanie gdzie można kupić tarczki z otworkami lub z czego je wyciągnąć ???

Dodałem kondensator przy TSOP ...

A dzisiaj zrobię pomiary ile prądu ciągną te silniki i zadecyduje o tym czy nie zastosować L293DNE ...

Tolo popatrz jeszcze raz w DS TSOP'a, a szczególnie na podane wartości peryferiów. Przeczytaj mojego poprzedniego posta. Jak na razie dużo nowości nie wprowadziłeś...

Tarczki wraz z odpowiednim osprzętem (fototranzystory + diody IR) zdobędziesz w myszkach kulkowych.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.