Skocz do zawartości

Mini armatka wodna do robota.

Manadrake

Pomocna odpowiedź

BlackJack, dzięki za rysunek, dokładnie tak samo chciałem zrobić. Niestety dalej nie rozwiązałem problemu z otwieraniem wody. mactro, proponuje elektrozawór, ale one chodzą na 12/24 V, a ja posiadam tylko 5v, max 1,5 A. Dzięki za uwagę jeśli chodzi o podłączenie, ale aż tak początkujący nie jestem, robot skończony - tylko chciałem ten bajer dodać 😃

A gdyby zaworem poruszało ci mini servo, zasilanie 5V, duży moment. Tak się zresztą steruje przepływami w automatyce przemysłowej.

Bobby - wiesz co jest najśmieszniejsze, kiedyś takich błędów nie robiłem, wpadłem w jakiś złe nawyki, i często wychodzi mi np, zamiast Bedzie = > Bede, lub zamiast Nie => Nei

Przychodzi mi do głowy taki pomysł, bez użycia pomp i dezedorantów..

Weź nie wielkie, trwałe opakowanie po czymś - proponuje takie po musującym wapnie do rozpuszczenia w wodzie. "zintegruj" zatyczkę z rurką doprowadzoną do wentyla rowerowego z rys. na wcześniejszym poście. Gdzieś w tylnej części opakowania wywierć otwór o średnicy +/- 3mm. w sklepie typu czas-na-pary kup zapalnik elektryczny z przewodem, który od środka opakowania wyjmij na zewnątrz przez zrobiony otworek. Do opakowania wsyp trochę (nie za dużo bo ciśnienie rozwali połączenia i będzie bum) dobrze połączonej mieszanki 60%-cukier puder 40%saletra potasowa ze spożywczaka i wszystko pozamykaj.

5v powinno wystarczyć do odpalenia.

używałem takiej mieszanki na imprezach jako tanie paliwo do rac i rakiet. jest z tego kupa dymu, raz jak przegiąłem z ilością paliwa to rozwaliło mi korpus. z ilością najlepiej bezie jeśli poeksperymentujesz na jakimś kamieniu. nasyp trochę tego prochu i odpal od zapałki.

choć to to jednorazowe rozwiązanie to jest tanie i nie wymaga dużo miejsca,

Dzięki wszystkim za zaangażowanie w temacie, zrobię tak jak proponuje BlackJack, czyli wykorzystam serwo do otwierania zaworu, wentylek od dętki i jakiś zbiornik pompowany pompką rowerową. Efekty postaram się przedstawić za tydzień, dwa. Jeszcze raz dzięki 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przeglądnąłem te naboje CO2, przeważnie są to 12g zbiorniczki, które we wiatrówce wystarczają na 60-70 strzałów, nie orientuje się ktoś jaką pojemność można napełnić takim zbiorniczkiem? Bo w sumie to nie głupi pomysł, zrobić pompowanie pompką, a jak się nie będzie chciało machać, to można nabić tym sprężonym powietrzem, są nawet specjalne pompki do tego z reduktorem. A gdzie takie zbiorniczki mogę dostać? Pamiętam, że takie mi się plątały gdzieś w spiżarce, to były do ubijania piany, czy czegoś tam.

Np. ode mnie, bo ja się interesuję bronią i mam to i owo. Oczywiście pusty zbiorniczek ci chodzi.

Tylko jest jeden feler te zbiorniczki nie mają gwintu, dopiero kapsuły 88 gramowe mają gwint, ale mało kto je ma bo są stosowane głównie w dużej broni, czytaj tych droższych modelach powyżej 1000zł. No i sam a taka kapsula też swoje kosztuje bo ponad 30zł, a 12g, zaledwie 2zł/szt.

No chyba że masz gdzieś w okolicy sklep Koltera, albo na jakim targowisku stoisko z wiatrówkami, to tam też dostaniesz nabój CO² bez problemu. Bo w internecie nie opłaci ci się kupować, koszt wysyłki będzie 10x większy od ceny samego naboju.

No i musisz pamiętać, że to zbiornik pod ciśnieniem, ale sądzę że przy naboju CO² większym wyzwaniem będzie jego montaż, i odpowiedni zawór, który musi nie tyle zapewnić szczelność, co być odpowiednio szybki. Tutaj serwo właściwie odpada, byłby potrzebny szybki i mocny elektromagnes, albo jakiś mechanizm podobny do tego jaki jest w broni gazowej.

Manadrake Takie naboje to chyba kiedyś się używało w domowych syfonach - za czasów gdy w sklepie można było kupić jedynie oranżadę marki oranżada, a półki sklepowe zajmował głowie ocet...

Chciało się coś gazowanego, to do syfonu lało się wodę, wkręcało taki nabój i była "gazowana" 🙂

Były też naboje z tlenem, a nie Co2 - tymi się śmietanę ubijało po Co2 się bekało 🙂

Tamte naboje były chyba tej samej wielkości. Nabój wystarczał do nagazowania i opróżnienia 1l syfonu i to z zapasem.

Jeśli chodzi z wodą wypychaną sprężonym powietrzem, to jest to dobre na armatke wodną.

Nie potrzebujesz żadnej pompy, czy kompresora. Wystarczy drugi zbiornik, ze sprężonym powietrzem

i jakiś zawór. Robiłem coś podobnego w pływającym okręcie podwodnym (nie armatke, ale zbiornik balastowy, zada działania ta sama). A napełnianie zbiornika powietrzem jest darmowe.

Wystarczy wentyl samochodowy i na stacji w kompresorze sobie naładujesz.

Jako zawory dobrze sprawdzają się klasyczne wentyle samochodowe sterowane serwem.

I tak 1 serwo do obsługi wystarczy. 2 ewentualnie do obracania armatką.

Ja zrobił bym prosta pompę naciskową

zielone to serwo

czerowne to główka naciskowa z trzema kółkami

niebieskie to woda

woda płynie w gumowej rurce która jest naciskana przez główke i zaciaga wodę a potem ją wydla

Trochę minęło czasu ale wróciłem do tego projektu i testowałem parę dni temu pompkę od ciśnieniomierza i okazuje się, że ma wystarczającą moc żeby zrobić ciśnienie które wypcha wodę. Jednak trzeba je nabić i w pewnym momencie uwolnić. Tu moje pytanie, co zastosować ? Patrzyłem na różne elektrozawory ale mają przeważnie zasilanie na 12V, są duże, prądożerne i niepraktyczne. Tak więc potrzebuje czegoś małego, zasilanego najlepiej na 6V~ co sprawdzi się w roli elektrozaworu. Jakieś pomysły?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.