Skocz do zawartości

Mini armatka wodna do robota.

Manadrake

Pomocna odpowiedź

Witam, nie wiem czy trafiłem z działem, bo problem ogólnie dość nietypowy. Chciałbym zbudować mini armatkę wodną którą przymocowałbym do swojej platformy. Ogólnie to nie powinna być większa jak 15x 10, a im mniejsza tym lepiej. Poza tym mam na nią wolne max 2 silniki, lepszy byłby do obsługi jeden. Puki co, ja sam wymyśliłem taką: Zbiornik z wodą, do niego doprowadzone rurką sprężone powietrze z dezedorantu które robi ciśnienie i wypycha wodę. Silnik by naciskał dezedorant. Pewnie by to działało, ale byłoby to bardzo drogie w użytku, poza tym im więcej wody ubędzie tym więcej będzie szło gazu żeby ją wypchnąć i ciśnienie będzie spadać.. Tak więc do rozwiązanie raczej odpada. Macie jakieś inne propozycje jak to zrealizować?

Aha, to nie ma być jakaś armata która ma zwalać z nóg, ale raczej dla zabawy i psikusów, chodzi o to żeby przez ułamek sekundy bryznęła woda na odległość ~3m.

Właśnie problem w tym, że nie wiem skąd wytrzasnąć te sprężone powietrze, a pompka ręczna odpada, bo to ma być zdalne, a nie że ganiam za robotem i pompuje pompką - znając życie tak to by wyglądało. Chcę, żeby to "coś" mogło wystrzelić na ok. 2-3m. Tolo, 15 cm imponuje 😃 ale nie wiem, czy bym przestrzelił robota jakby jechał do przodu 😃. W sumie to zadowoliłbym się jakby to było jednokrotnego użytku, do ponownego nabicia, ale to też trudne zrobić. A gdyby tak wykorzystać coś gumowego (twardszego niż balon) i to pompować ? : ) Tylko właśnie co? Dzięki za odpowiedzi.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Może to nie głupi pomysł, ale to raczej do większego robota - ja jestem ograniczony wielkością, poza tym pewnie chodzi na 12V, ja mam 5~. Tak jak napisałem, 15x10 licząc nieduży zbiornik wody, ale on może być w sumie nad tą pompką, czy co tam jeszcze wymyślę. A jeszcze wracając do sprężonego powietrza, co może być jego tanim i niewielkim źródłem oprócz dezedorantów? A co tak w ogóle myślicie o tym pierwszym pomyśle?

Hmm, czy ta pompka taka wielka była, to nie wiem, tu masz robota z nią: http://letsmakerobots.com/chill/view/142?page=1 . Z 5V mogłoby być rzeczywiście ciężko, ale ta działa z 7,2 i sika dobrze 🙂 Tu masz przykładową z allegro: http://allegro.pl/pompka-spryskiwacza-fiat-cinquecento-seicento-i2303637233.html 2303637233, POMPKA SPRYSKIWACZA FIAT CINQUECENTO, SEICENTO, cezary_kowalczyk

W sumie to zadowoliłbym się jakby to było jednokrotnego użytku, do ponownego nabicia, ale to też trudne zrobić

Rozmontuj jakiś najtańszy pistolet na wodę z pompką. Jak chcesz strzelić zwiększasz ciśnienie pompką z pistoletu i zwalniasz spust, robot wraca do cb i pompujesz znowu.

A jeżeli będziesz chciał to możesz do tej pompki doczepić silnik tak żeby to on odwalał brudną robotę za ciebie i masz pełną mobilność dopóki woda jest w zbiorniku.

Ja się kiedyś podobnie bawiłem. Użyłem spryskiwacza do kwiatów. Pompuje się to ręcznie, ale po jednorazowym "nabiciu" spokojnie dawało radę opróżnić gdzieś połowę zbiornika przy zasięgu, ok. 3m. Jedyny problem jest taki, że spryskiwacz miał średnicę ok. 10-15cm, wysokość jakieś 30cm.

Witam, nie wiem czy trafiłem z działem, bo problem ogólnie dość nietypowy. Chciałbym zbudować mini armatkę wodną którą przymocowałbym do swojej platformy. Ogólnie to nie powinna być większa jak 15x 10, a im mniejsza tym lepiej. Poza tym mam na nią wolne max 2 silniki, lepszy byłby do obsługi jeden. Puki co, ja sam wymyśliłem taką: Zbiornik z wodą, do niego doprowadzone rurką sprężone powietrze z dezedorantu które robi ciśnienie i wypycha wodę. Silnik by naciskał dezedorant. Pewnie by to działało, ale byłoby to bardzo drogie w użytku, poza tym im więcej wody ubędzie tym więcej będzie szło gazu żeby ją wypchnąć i ciśnienie będzie spadać.. Tak więc do rozwiązanie raczej odpada. Macie jakieś inne propozycje jak to zrealizować?

Aha, to nie ma być jakaś armata która ma zwalać z nóg, ale raczej dla zabawy i psikusów, chodzi o to żeby przez ułamek sekundy bryznęła woda na odległość ~3m.

Proponuję żeby zamiast dezedorantu zrobić zbiornik pompowany pompką do samochodu/roweru i zamiast silniczków zastosować zawór elektryczny taki jak np. w ciśnieniomierzach jest. 😉

Testowałem coś takiego i siły ma dosyć, 5m spokojnie, w zależności od "lufy" i ciśnienia w zbiorniku.

Zdecydowałem, że pozostanę przy pompowaniu butelki pompką nożną/ręczną. A powie mi ktoś jak zrobić elektryczny mini-zawór który by się otwierał zdalnie?

A może rozebrać ciśnieniomierz automatyczny ?

Pompka działa tam na 5V 🙂

Można, ale moim zdaniem (w tym modelu co ja rozbierałem) wytwarza za małe ciśnienie. Szybka też nie jest, żeby np. balon napompować trzeba czekać ok. 7min.

A powie mi ktoś jak zrobić elektryczny mini-zawór który by się otwierał zdalnie?

Najprościej wyciągnąć z ciśnieniomierza tak jak pisałem wyżej, tylko nie wiem jakie ciśnienie wytrzymuje... Raczej mniejszego niż tam jest sam tak łatwo nie zrobisz.

Elektrozawory do paliwa są dosyć małe. Pamiętaj tylko, aby cewką zaworu sterować przez przekaźnik/tranzystor - wymagają one zbyt dużego prądu aby podłączyć bezpośrednio do mikrokontrolera.

Skoro wszystko ma być małe, to zbiornik z wodą pewnie też ? Najprostszym rozwiązaniem sprawdzonym w śmingus dyngus, jest konstrukcja oparta o tzw akumulator ciśnienia, czasem zwane hydro kompresor, czy hydrofor.

Skomplikowana nazwa, ale beznadziejnie prosta konstrukcja, składająca się z wentyla i tulei wentyla z starej dętki, wężyka, 2 litrowej butelki po Coca Cola i zaworu spustowego.

Prostszego chyba nic się skonstruować, mechanicznie nie da. 😅

Oczywiście zamiast sprężonego powietrza można wykorzystać np. tłok oparty o sprężynę, balonik, rozwiązań jest wiele, ale idea zawsze ta sama.

Komentarz dodany przez: Bobby

Już nieraz pisałem, że twg to NIE tak zwany - jakiś taki wytwór. Tak zwany to tzw 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.