Skocz do zawartości

Problem z programowanie


emix95

Pomocna odpowiedź

Witam może zacznę od początku zrobiłem line follower'a takiego jak kolega piotreks-89.

Ale nie wykrywa linii i nic się nie dzieje tylko silniki pracowały do przodu wiec pomyślałem że może gdzieś coś źle podpiełem albo zimny lut nic z tego. mkavrcalculator zawsze wykyrał mi atmege i wszystko ładnie wyglądało.

To wpadłem na pomysł że może coś z atmega8 wiec skopiowałem program :

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 8000000                          'definiujemy z jakim taktowaniem będzie pracował


config portb=input                          'port b  jako wejścia
      portb=&B00000000                     'wszędzie stan spoczynkowy-0
config portd=output                         'pprt d jako wyjścia
      portd=&B0000000                      'wszędzie stan spoczynkowy-0


do                                         'pętla nieskończona

  if pinb.0=1 then                         'jeżeli przycisk 1 wciśnięty
  portd.0=1                                'zapal diode
  elseif pinb.1=1 then                     'jeżeli przycisk 2 wciśnięty
  portd.0=0                                'zgaś diodę
  endif                                    'koniec bloku warunkowego

loop                                       'koniec pętli

end                                         'koniec programu 

I co się okazało dioda cały czas świeci nie zależnie czy przycisk wciśnięty czy nie zaczołem kombinować z kodem "if i nie tylko ale nic z tego.

mój programator to

http://allegro.pl/programator-usbasp-avr-atmel-isp-podstawka-tasma-i2359422248.html

Używam bascom i mkavrcalculator.

Proszę o pomoc. z góry dziękuje

__________

Komentarz dodany przez: Sabre

_allegro

Popraw proszę pisownię, bo tego się czytać nie da.

Link do komentarza
Share on other sites

mkavrcalculator zawsze wykyrał mi atmege i wszystko ładnie wyglądało.

To wpadłem na pomysł że może coś z atmega8 wiec skopiowałem program :

...

I co się okazało dioda cały czas świeci nie zależnie czy przycisk wciśnięty

...

mój programator to ...

Nie rozumie, to w końcu programator działa, czy nie?

Możesz zaprogramować?

Przechodzi weryfikację?

Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przypuszczam, że błąd może tkwić w sposobie podłączenia przycisków do µkontrolera.

Z kodu wynika że jeśli przycisk ma wciśnięty to na pinie jest stan wysoki. Nie użyje więc wewnętrznego podciągania. Jeśli nie ma podciągnicia pinu do masy ma na nim stan nieustalony.

Link do komentarza
Share on other sites

Całkiem możliwe (Bascoma nie znam), ale w takim układzie bezpieczniej dla autora, będzie zrobić "po Bożemu", czyli włączyć wewnętrzne rezystory pull-up, a przyciskiem zwierać do masy i wykrywać programem zero na pinie.

Autorze: pokaż schemat i odpowiedz na pytania z mojego postu: https://www.forbot.pl/forum/postlink/66744.htm#66744

Link do komentarza
Share on other sites

Ten cały temat jest tak naprawdę do kosza. Autor już wielokrotnie udowodnił, że nie ma bladego pojęcia co robi, ani nie reaguje na dobre rady forumowiczów. Dodatkowo raz pisze, że na tym kodzie są przyciski (w tym temacie), w innym napisał, że sharp.

Odpowiedzcie teraz sobie na pytanie czy kolejny raz warto próbować pomóc autorowi. Jeśli nie zamieści schematu, i/lub zdjęć zmontowanego układu to osobiście przeniosę ten temat do kosza.

Link do komentarza
Share on other sites

To może ja wyjaśnię wszystko od początku zrobiłem line follower i w między czasie chciałem zrobić włączającą się diodę gdy sharp wykryje coś.

A z diodą rozwiązałem w pewnym sensie:

Przycisk który wykożystałem

I to jest tak że ten przycisk cały czas daje prąd tak jakby był wciśnięty i przez to ten błąd.

Temat chyba do kosza.

Link do komentarza
Share on other sites

Heh chyba widzę problem. Nie wiem czy wiesz ale w tym tact switchu dwie nóżki są ze sobą na stałe podłączone. Te nogi, które są do siebie równoległe zostają połączone w momencie przyciskania.

Mam nadzieję że pomogłem

Link do komentarza
Share on other sites

Masz racje powinno tak działać ale nie każdy switch jest "poprawnie zrobiony"

Wziąłem 2 swich i normalnie działa widocznie coś nie tak z tamtym

Link do komentarza
Share on other sites

emix95, czy kolega jeszcze długo ma zamiar ignorować regulamin, wpisy moderatorów oraz ostrzeżenia? Przypominam, że kolejne ostrzeżenie będzie równoznaczne z zablokowaniem możliwości pisania.

Link do komentarza
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.