Popularny post Aramis Napisano Czerwiec 20, 2012 Popularny post Udostępnij Napisano Czerwiec 20, 2012 Witam wszystkich,chciałbym wam zaprezentować mojego pierwszego robota kategorii minisumo, którego zrobiłem 2 lata temu. Wystartował on w zawodach na Uniwersytecie Technologiczno - Przyrodniczym w Bydgoszczy. Wygrał tylko 2 rundy w całych zawodach. Chciaż dla mnie sam udział był już sukcesem. Elektronika Płytkę sterującą dostałem od uniwersytetu w Bydgoszczy. - 3x czujniki analogowe Sharp - zasięg 80cm,- 4x czujniki odbiciowe QRD1114,- akumulator 11,1V o pojemności 1500mAh Mechanika - 2x serwomechanizmy Towerdpro MG996R, które przerobiłem na silniki,- koła o średnicy 82 mm i szerokości 10 mm,- guma na kołach to owijka od rakiet tenisowych. Ogółem cały robot wykonany jest z aluminium. Na zawodach robot walczył pod nazwą "Obrowianek", była to nazwa tymczasowa, potem uległa zmianie. Minusy konstrukcji: zbyt wysoki, zbyt wolny, zbyt słaba przyczepność, wadliwy program. Plusy: pierwsza konstrukcja - zakończona pomyślnie, obudowa użyta jako radiator, przez co dobrze oddawał ciepło, chyba solidnie zrobiony, gdyż na zawodach nie miał żadnych usterek Filmik z zawodów: 5
davidpi Czerwiec 20, 2012 Udostępnij Czerwiec 20, 2012 Spartańska konstrukcja, ale fajna masz jakieś filmiki z tamtych zawodów??
Aramis Czerwiec 20, 2012 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 20, 2012 Tak mam jeden filmik z zawodów, link podałem w opisie robota.
Carpe Diem Czerwiec 20, 2012 Udostępnij Czerwiec 20, 2012 Fajna puszka ale jak na tak 'starą' konstrukcje i w dodatku pierwsza naprawdę nieźle.
zuba1 Czerwiec 20, 2012 Udostępnij Czerwiec 20, 2012 Mimo wysokości podoba mi się jak na pierwszego wygląda świetnie.Gratuluje.
klonyyy Czerwiec 20, 2012 Udostępnij Czerwiec 20, 2012 Tylko koła chyba wąskie, no nie? Dlatego taka słaba przyczepność
OldSkull Czerwiec 21, 2012 Udostępnij Czerwiec 21, 2012 klonyyy, przyczepność słaba przez rodzaj gumy - szerokość opon (o ile się nei pośliźnie na jakimś "brudzie") nie ma znaczenia. Z taniego ogumienia polecam gumową uszczelkę do okien świetnie się nadaje (aczkolwiek przegrywa z PU i Si).
KD93 Czerwiec 22, 2012 Udostępnij Czerwiec 22, 2012 Owijka do rakiet jest też dobra, ale musi być badziewna, jak np. "Tecno PRO". Owijek się dużo w życiu natestowałem, co prawda na rakietach tenisowych bo grałem jako zawodnik PZT, ale wiem jakie mają właściwości. Co do robota to jak na pierwszego minisumo ok, dobrze że nie miał awarii, bo ta plątanina przewodów zbyt dobrze nie wygląda. Filmik zamieść w znacznikach , będzie go można oglądać na forum.
Aramis Czerwiec 22, 2012 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 22, 2012 KD93 Też gram amatorsko w tenisa stołowego i dlatego wybrałem owijkę do rakiet. Plątanina tych kabli była spowodowana tym, że jak już mówiłem wcześniej, płytkę miałem gotową i nie szło do niej inaczej podpiąć czujników jak tylko przewodami.
KD93 Czerwiec 23, 2012 Udostępnij Czerwiec 23, 2012 Ja grałem w ziemnego, nie wiem czy owijki do tych rakiet są takie same.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »