Skocz do zawartości

Turnigy Accucel-6 Balancer/Ładowarka

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam zamierzam kupić ładowarke/balancer Turnigy Accucel-6 i aku. Turnigy li-pol 7,4V 1000mAh 20C, niestety nie ma ona zasilacza wewnętrznego i trzeba zasilać ją z zewnętrznego i tu moje pytanie. Mam na zbyciu zasilacz 12V 100mA i nie wiem, czy będzie dobry do zasilania tej ładowarki. Jeżeli mój zasilacz będzie zły to mogę kupić taki zasilacz o ile będzie pasował do ładowarki.

http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=142

Ładowarka:

http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=106

Akumulator:

http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=1004

100mA to moim zdaniem stanowczo za mało . Ale kupować tego zasilacz też się nie opłaca . Ja na twoim miejscu rozejrzał bym się za starym zasilaczem komputerowym AT/ATX na wolumenie można takie kupić za 10zł 😅

Czytałem na temat zasilaczy komputerowych AT/ATX, że można sobie przerobić na 3,3V ; 5V ;12V ;]

na wolumenie lookne.

A czy dałoby rade przerobić mój zasilacz na jakieś 4/5A??

A czy dałoby rade przerobić mój zasilacz na jakieś 4/5A??

Chodzi ci o ten 12V/100mA ? Jaja sobie robisz ... To tak jakby próbować przerobić malucha na ferrari 😅

Chodzi ci o ten 12V/100mA ? Jaja sobie robisz ... To tak jakby próbować przerobić malucha na ferrari

Hehe 😃

Widziałem kiedyś tą ładowarkę w wersji z wbudowanym zasilaczem.

Ja niestety nie ;/

Kurde to nie wiem co zrobić ;/ Może kupić inną ładowarkę, która ma wbudowany zasilacz??

Mam zasilacz ATX 400W Modecom Feel ale jak na razie "pracuje czasem" jak włączam PC'ta 😃

EDIT: może jakiś zasilacz od kompa będą mieli na giełdzie?

Treker dzięki za radę

EDIT: może jakiś zasilacz od kompa będą mieli na giełdzie?

Jak nie będzie to takie zasilacze możesz kupić na znanym serwisie aukcyjnym 😉

Ja kupiłem dokładnie ten: Nowy Zasilacz do Toshiba 15V 6A 6.3x3.0mm 90W // stanko91. Zmieniłem tylko wtyczkę, bo oryginalna miała za dużą średnicę.

Specjalnie szukałem napięcia powyżej 12V, bo mając AccuCell6 wcześniej zasilałem ją z akumulatora 12V podczepionego do UPSa (wpiąłem się równolegle). Mimo tego napięcie potrafiło spaść czasem do ok. 11,5V co powodowało przerwanie ładowania przez AccuCell z informacją o zbyt małym napięciu zasilania. Po co sobie psuć nerwów, skoro AccuCell obsługuje napięcie zasilania do 17V? Teraz nawet jak mi spadnie o 2V to dalej będzie elegancko ładować.

Szukałem też dużego prądu maksymalnego. Celowałem w okolice 6..8A. Dzięki temu można korzystać z możliwości szybszego ładowania akumulatorów, które przyjmują większy prąd ładowania niż 1C.

Co ciekawe, gdy ładowałem 4Ah 5C i ustawiłem 6A, to AccuCell podał max ok. 4.8A więc albo sam sobie coś zmierzył albo zasilacz nie daje pełnych 6A. Tak czy siak, na domowe potrzeby efekt zadowalający, a ładowarka jest przenośna (w przeciwieństwie do używania zasilaczy ATX).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...