Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Jak na pierwszego linefollowera to wygląda i jeździ całkiem nieźle, a teraz jak już połknąłeś bakcyla to następny robot będzie dużo lepszy.

Pierwszy robocik fajnie się prezentuje i jeździ. W następnym rozpatrz tylko dodanie mocniejszego mostka jak nie dwóch.

Pierwszy robocik fajnie się prezentuje i jeździ.

Dla ścisłości pierwszy LF, nie pierwszy robot w ogóle. Jest to pierwsza konstrukcja nie oparta na serwach.

Oczywiście l293d nie wchodzi w gre w następnej konstrukcji 🙂.

Mam już w domu 2x pololu 30:1 HP i mam zamiar użyć jednego TB6612 - sytuacja podobna jak z robotem wyżej - będę musiał unikać uderzania w przeszkody by wały silników się nie zatrzymywały. Będzie też pierwszy kontakt z elementami montowanymi powierzchniowo.

Pozdrawiam

Trochę bez sensu dałeś te kondensatory przy silnikach . HL149 mają już "wbudowany" filtry , no ale w tym przypadku to różnicy nie robi ...

Samo uderzanie w przeszkody nie jest akurat aż takie groźne . Gorzej jeśli robot wpadnie w jakiś materiał i się wkręci w koła.

Co do kondensatorów Tolo ,to nie wiem czemu powiedziałeś ,że jest to bez sensu.

Nie wiedziałem o żadnych wbudowanych filtrach... Masz może jakiś link ? Bo nawet szukałem trochę, ale nic nie znalazłem. 100nf na pinach silnika chyba nigdy nie zaszkodzi 🙂

Tolo ,to nie wiem czemu powiedziałeś ,że jest to bez sensu.

Powiedziałem ,że to bez znaczenia bo jeden kondensator w tą czy w tą w tym przypadku różnicy nie robi

Na ten zielonej płytce masz 3 kondensatory ceramiczne...

Komentarz dodany przez: Bobby

Trudno mi powiedzieć czym się kierować 😋

100nf jest chyba standardową pojemnością takiego kondensatora.

Jest na forum artykuł o filtrowaniu zakłóceń ( jeden punkt o silnikach)

link

Jak można w nim przeczytać najłatwiej doświadczalnie dobierać kondensatory i badać zakłócenia oscyloskopem. Jako początkujący musimy po prostu uwierzyć tym bardziej doświadczonym.

• 5 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...