Skocz do zawartości

Część 1-Kurs programowania uC AVR w C (WinAVR, Kurs AVR-GCC)

Pomocna odpowiedź

Z w/w errorem juz sobie poradzilem. Kurs jest rewelacyjny.

Grzebie dalej i chciałem sobie zrobić coś jak sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu.

mam 3 diody podłączone do następujących nóżek:

PC4

PC0

PB5

jak dać stan wysoki na te nóżki?

próbowałem tak:

DDRB |= _BV(5); 
PORTB |= _BV(5); 
DDRC |= _BV(0) | _BV(4); 
PORTB |= _BV(0) | _BV(4);

ale coś jest nie tak...

Mógł byś napisać jak odczytać czy przycisk został wciśnięty ?? Coś ala:

if(przycisk_wciśnięty){ 
}

Jak to by wyglądało ?? Juz by fajne programy można robić🙂

Wszystko fajnie.kurs suuuper,ale koledzy podpowiedzcie mi adresy jakichś sklepów internetowych gdzie mógłbym kupić:

-płytkę stykową

-atmege8 ,16

-mostek H

Przeszukałem w necie i zawsze jak jest jedno to nie ma czegoś innego.Czy nie ma jednego porządnego sklepu gdzie można kupić wszystko naraz? ❓

abxyz -czy jeszcze coś oprócz atmeg-ów i attiny 2313 będzie potrzebne w następnych częściach kursu?od razu bym sie zaopatrzył

dzięki

-płytkę stykową

-atmege8 ,16

-mostek H

-płytkę stykową(allegro)

-atmege8 ,16(sklep z art. elektronicznymi lub allegro ale licz sie z przesylka)

-mostek H(mozna zrobic samemu bylo na forum https://www.forbot.pl/forum/topics20/prownanie-scalonych-h-bridge-vt1045.htm#6096 )

czy jeszcze coś oprócz atmeg-ów i attiny 2313 będzie potrzebne w następnych częściach kursu?od razu bym sie zaopatrzył

dzięki

Nie sadze napewno te procki beda az za dobre na ten kurs 🙂 a pozatym polecam atmega8 jest najczesciej wykorzystywany w różnych projektach, a jezeli masz juz np atmege8 a potrzebujesz do kursu np attiny2313 to mozna po niewielkiej zmianie skryptu otrzymac ten sam efekt dzialania układu bez kupowania drugiego procka:)

Bless

Wszystko fajnie.kurs suuuper,ale koledzy podpowiedzcie mi adresy jakichś sklepów internetowych gdzie mógłbym kupić:

-płytkę stykową

-atmege8 ,16

-mostek H

Przeszukałem w necie i zawsze jak jest jedno to nie ma czegoś innego.Czy nie ma jednego porządnego sklepu gdzie można kupić wszystko naraz? ❓

abxyz -czy jeszcze coś oprócz atmeg-ów i attiny 2313 będzie potrzebne w następnych częściach kursu?od razu bym sie zaopatrzył

dzięki

W sumie wszystko kupisz w TME, jest to bardzo dobrze zaopatrzony sklep, sam u nich kupuję takie perełki jak ATTiny461L , ATTiny15V i inne. Mają bardzo krótki czas realizacji zamówień. W zasadzie jak się zamówi jednego dnia rano i wszystko jest na magazynie to następnego dnia kurier przywozi paczuszkę do domu 😅.

Mógł byś napisać jak odczytać czy przycisk został wciśnięty ?? Coś ala:
if(przycisk_wciśnięty){ 
}

Jak to by wyglądało ?? Juz by fajne programy można robić🙂

OK. Jeśli na przykład przycisk jest przyłączony między linię PD0 i masę

/* Wpierw konfiguruje  linię PD0 jako wejście z  wewnętrznym  podciągnięciem do VCC*/
DDRD  &= ~_BV(PD0); 
PORTD |=  _BV(PD0); 

if(bit_is_clear(PIND, PD0)) {   } 

/* LUB  TAK */

if(!(PIND & _BV(PD0)))	 {  }

2miszczu

Na początek wystarczy kupić ATmeaga8 (2 szt. na wszelki wypadek). Poza diodami LED, przyciskami, przełącznikami typu DIP SWITCH "piano" oraz buzzera z generatorem, to jeszcze sam nie wiem co będziemy przyłączać do mikrokontrolera. Więc lepiej się wstrzymać z zakupami do publikacji części kursu.

Szkoda mi bylo ciac kabla idc wiec zrobilem cos korzystniejszego moze komus sie spodoba moja przejsciowka.

dsc02008yp3.th.jpgthpix.gif

Jest to zwykłe gniazdo IDC 10 Pin wlutowane z płytke uniwersalna plus 2x po 5 goldpinów ktore sa tak rozstawione ze mozna podlaczyc do plytki stykowej bez tniecia kabli 🙂

dsc02009pr0.th.jpgthpix.gif

Z programatorem \/

dsc02010we9.th.jpgthpix.gif P.s probowalem ale te zdjecia robilem z wysokiej rozdzielczosci moim aparatem 12.1 megapixeli wiec zdjecia zajmuja 4 mb :| a max jest 3 ale zaraz to sproboje poprawic.

hej.mam takie pytanie.co trzeba wpisać żeby na którymś z portów po kolei pojawiały się ❓ stany wysokie?coś w stylu linijki świetlnej??

Jak mówi sam autor, kurs będzie trwał tak długo, jak długo będzie cieszył się zainteresowaniem czytelników.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...