Skocz do zawartości

Niewykorzystany prąd z sieci

Carpe Diem

Pomocna odpowiedź

Gdzieś coś kiedyś czytałem na ten temat, chyba w podręczniku od geografii? O ile pamiętam, to było to coś w tym stylu:

jeśli produkcja energii przekracza zapotrzebowanie, to ta energia jest wykorzystana np. w elektrowni wodnej do wypompowania wody do góry na jakąś wysokość, i później gdy zapotrzebowanie na energie się zwiększa(np. wieczorem) to trzeba użyć dodatkowych źródeł, i wtedy z tej wody jest wytwarzana energia.

Nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłem, pewnie jest to bardzo niezrozumiale napisane, ale chodzi o to, że nadmiar energii jest kumulowany np. w wodzie, i później gdy energii jest za mało to jej dodatkowym źródłem jest ta wcześniej skumulowana energia.

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak niewykorzystany prąd. Aktualna produkcja = zapotrzebowanie + straty w przesyle. Jeżeli w danym momencie spadnie zapotrzebowanie na prąd to nieznacznie wzrośnie napięcie w sieci i wszystkie żarówki będą świecić jaśniej odbierając nadwyżkę.

Poza tym elektrowni szczytowo pompowych jest mało w porównaniu do cieplnych żeby zbierać znaczącą część nadwyżki.

Dlatego elektrownie wodne są ważne bo w ciągu minuty można bez problemu uruchomić całą turbinę, co w przypadku elektrowni węglowej trwa kilka-kilkanaście godzin.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dokładnie, po prostu nie umiałem tego ubrać w słowa, a w dodatku pisałem na szybko.

PS.

eżeli w danym momencie spadnie zapotrzebowanie na prąd to nieznacznie wzrośnie napięcie w sieci i wszystkie żarówki będą świecić jaśniej odbierając nadwyżkę.

Napięcie nie wzrośnie nieznacznie, tylko bardzo, dlatego wyłączają kilka źródeł, i albo one się marnują, albo ich energia jest magazynowana. Tak przynajmniej ja to rozumiem.

Oczywiście, że jest coś takiego, jak kontrola ilości wytwarzanej energii, należy jednak zwrócić uwagę, na dwie kwestie. Otóż zmiana ilości wytwarzanego prądu jest z pewnym opóźnieniem do tego co jest zamierzone, oraz nie można produkować go "na styk" do napięcie i częstotliwość mają bardzo małe zakresy wahań. Co się dzieje z nadwyżką? Dziadek lata temu pracował w pobliskiej elektrociepłowni i przynajmniej wtedy nadwyżka po prostu się marnowała.

Nie zapominajcie o 10% czy 20% rezerwie,(np. część generatorów pracuje bez obciążenie, żeby w każdej chwili można było je wykożystac w jak najkrutszym czasie) nie pamietam dokładnie ile. W razie jakiejkolwiek awari. Są sprzadzane wykresy zuzywanej energi elektrycznej w całym karaju, na podstawie który przewiduje się zapotrzebowanie. Energie elektryczna przez całą dobe produkuja elektrownie które wytwarzaja prąd najtaniej, pózniej są uruchamiane bloki coraz bardziej "kosztowne".

Co do elektrowni szczytowo pompowych są to jedne z najdroszych elektrowni, najczesciej w nocy pompuja wode do górnego zbiornika, a w szczycie sa uruchamiane. W Polsce jest zbyt mało tych elektrowni żeby mówić o jakim kolwiek gromadzeniu energii.

Jeśli zaciekawił kogos ten temat odsyłam do gospodarki elektroenergetycznej.

Komentarz dodany przez: Treker

Proszę poprawić interpunkcje i błędy logiczne w wypowiedzi.

No ale tutaj nie chodzi o to, by przez godzinę zaoszczędzić trochę energii, lecz o to, by zmusić ludzi do myślenia, w jaki sposób oszczędzać trochę prądu każdego dnia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.