matt90 Napisano Listopad 1, 2012 Udostępnij Napisano Listopad 1, 2012 Na kazdym aku jest napisane "nie rozładowywać poniżej 3V/ogniwo" jak mam sprawdzić ile mam obecnie? Nie chce zepsuć sobie akumulatora a nie wiem jak sprawdzić ile mam obecnie V na ogniwie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Listopad 1, 2012 Udostępnij Listopad 1, 2012 Woltomierzem 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mars Listopad 1, 2012 Udostępnij Listopad 1, 2012 Było wałkowane wiele razy. Poszukaj. @UP No tak. Tego nie wziąłem pod uwagę ; D Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MatManiak Listopad 1, 2012 Udostępnij Listopad 1, 2012 Jak masz kilka ogniw w jednym pakiecie, to najlepiej użyć wtyczki balansera (tej kilkupinowej) i zmierzyć woltomierzem napięcie na każdej parze sąsiednich pinów. [dopisano] Heh, w trójkę jednocześnie odpisaliśmy! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
matt90 Listopad 2, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 2, 2012 Mam aku 2 cele, na balanserze mam 3 piny, który to + a który - ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Listopad 2, 2012 Udostępnij Listopad 2, 2012 Dwa skrajne piny to + i - całego akumulatora, natomiast środkowy jezt podłączony do miejsca w którym złączone zą dwa ogniwa. Jeśli chcesz mierzyć napięcie jednej celi to dotykasz do środkowego pinu i do jednego skrajnego. Pamiętaj zawsze uważaj by nie robić zwarć - nie dość, że pojemność akusa spada, to w skrajnym przypadku możesz coś podpalić. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Listopad 2, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 2, 2012 czyli przykladam woltomierz + do srodkowego i do skrajnego, ale którego? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Listopad 2, 2012 Udostępnij Listopad 2, 2012 Musisz sprawdzić polaryzację miernikiem - jeśli wyświetla "-wartość " to znaczy że masz odwrotnie podłączone, jeśli po prostu wyświetla "wartość" to znaczy że masz dobrze podłączony miernik. Czerwony kabel to "+" czarny to "-"; Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matt90 Listopad 2, 2012 Autor tematu Udostępnij Listopad 2, 2012 czyli podlaczam + miernika do srodkowego i - miernika do skrajnego czarnego i jesli jest koło 3V to ładować aku, tak? 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Naelektryzowany Listopad 3, 2012 Udostępnij Listopad 3, 2012 Nie możesz dopuścić, żeby było poniżej 3V, bo akus może pożegnać się ze światem. 😉 Radzę reagować wcześniej, bo to 3V jest naprawdę dość krytyczne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Marooned Listopad 3, 2012 Udostępnij Listopad 3, 2012 Tak prawdę mówiąc, to nie napisałeś jaki masz ten akumulator, ale zakładam, że litowo-jonowy albo litowo-polimerowy ale sądząc po Twojej wiedzy to wolę się upewnić. Tak, 3V na celi oznacza dla Ciebie: "ładować!!". Poniżej 3V na celę oznacza dla Ciebie: "dałem ciała, obiecuję się poprawić". To jest granica teoretyczna i ustandaryzowana, tak jak 36,6°C to ustandaryzowana temperatura człowieka, ale wiadomo, że egzemplarze mogą się różnić i np. mój akku do 2,7V na celę kiedyś spadł i co prawda lekko spuchł, ale do dziś działa. Nie mniej jednak nie powinno się dopuścić do takiej sytuacji. Przyjmij 3V jako kategoryczne minimum i od razu ładuj. Nie zostawiaj tak rozładowanego akumulatora by sobie leżał. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »