Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Sprawdzilem jeszcze raz wszystko i napewno nie ma zadnej przerwy w obwodzie i wszystko jest poprawnie podlaczone. Martwia mnie dziwne napiecia na mostku H, a mianowicie na nozkach 2,3,13,14 jest ciagle 3,5V, a ana nogach 7,12 mam 2,5mV, na 10 jest 47mV, a na nodze 5 mam 5V. Czy to normalne, czy mostek jest uszkodzony?

Jak dla mnie to na 90% masz gdzieś zwarcie. Posprawdzaj miernikiem czy pomiędzy nogami układu nie ma zwarć.

Jak nie będzie zwarć to zrób program tak, aby na np. 2 sekundy dawał na PD4,PD6,PB1,PB2 stan 1 potem 0.

Na mierniku pomiędzy masą a nóżkami INPUT1, INPUT3, 2x ENABLE (Przykładasz po kolei 1 sonda miernika cały czas do masy, drugą przykładasz do nóżek i przez dłuższą chwilę obserwujesz co się dzieje) powinny być dosyć duże skoki napięcia między ~0V a 5V.

Jak nie będzie ani skoków napięcia, ani zwarć wrzuć cały schemat, albo zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości.

Odlutowałem dzisiaj wszystkie przewody od mostka, wszystko dokładnie sprawdziłem i nie ma żadnych zwarć. Wcześniej napisałem jak wyglądają napięcia na poszczególnych nogach 🙂 Wrzucić schemat z eagla czy zdjęcie płytki w mini sumo?

Jakiej wartości są rezystory R1 i R2, rezystora R2 nie powinno być.

Spróbuj wyrzucić diodę D9 (Co to za dioda, podaj "nazwę") i rezystor R2

R1= 10k; R2 to dławik 100uH. Dioda D9 jest przy zasilaniu, przed stabilizatorem 7805, dałem ją dla bezpieczeństwa gdyby kiedyś źle podpiąć zasilanie, jej symbol to 1N4007. Zawsze jej używałem i nigdy nie powodowała jakiś błędów

Masz podpięty pin VS (mostek) do zasilania (Wprost do akumulatora) , bo na schemacie nie ?

VS mostka mam podpiety do plusa diod, natomaiast diody sa podpiete do zasilania za dioda D9. Na zdjeciu plytki jest to bialo-czarny przewood z prawej strony obok niego jest bialy przewod z czerwona karteczka

VS musi być podpięte pod akumulator najlepiej przed VI za kondensatorami.

Co to za silniki ?

Jak pololki to potrzebują minimum 6V, a ze stabilizatora wychodzi 5V i ma 1A wytrzymałości prądowej (Pololkami go zabijesz)

Podpiąłem mostek pod akumulator, nic to nie dało. Tak silniki to Pololu, jednak mam je włączone między diody, we wtyczki JP4 i JP5, więc idzie na nie 7,5V bezpośrednio z akumulatora

[ Dodano: 09-02-2013, 18:28 ]

Wymieniłem 7805 oraz diodę D9, nic to nie pomogło, pomierzyłem jeszcze raz napięcia na mostku i nie wiem czy nie jest uszkodzony, bo trochę dziwnie to wyglada.

Na nogach 5 i 10 jest 5V, na 7 i 12 nie ma, tak jak mam to napisane w programie. Noga 6 i 11 ma tylko 1V więc zgodnie z wartością PWM'a tak samo jest na wyjściu z procka czyli na 15 i 16 nodze. Rzecz która mnie zastanawia to dlaczego na wyjściu l298 czyli na wszystkich OUT jest 3,6V? Załączam tylko PD4 i PD6 więc wydaje mi się że napięcie powinno być tylko na OUT1 i OUT3 a na pozostałych nie. Czy mam rację?

Wrzucę jeszcze program na którym to mierzyłem

$regfile "M8def.dat"                                        'procesor
$regfile = 8000000                                          'taktowanie

Config Portb.1 = Output
Config Portb.2 = Output

Config Portd.4 = Output                                     'prawy przod
Config Portd.5 = Output                                     'tyl lewy
Config Portd.6 = Output                                     'tyl prawy
Config Portd.7 = Output                                     'lewy przod
'Config Pinc.5 = Input                                       ' sharp

Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1       ' pwm

Do

Pwm1a = 200
Pwm1b = 200

Portd.4 = 1 
Portd.5 = 0 
Portd.6 = 1 
Portd.7 = 0 
Portb.1 = 1 
Portb.2 = 1 

Waitms 100

Loop
End

Tak z czystej ciekawości... co się stanie jeśli zmienisz

Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down

na

Compare A Pwm = Clear Up , Compare B Pwm = Clear Up

? Albo zamiast timer'a ustawisz porty OC1A i OC1B "na sztywno" w stan wysoki?

W bascomie dawno pisalem wiec sobie sam napisz program. Jezeli masz dwa kable od silnikow podlaczone do mostka to na jeden przewod musisz ustawic stan niski a na drugi stan wysoki. Chyba prosciej sie nie da.

Zostaw pwm i sprawdz sam to. To tylko dwa piny do ustawienia.

PS: Po jakiego dales te kable? Wyglada fatalnie. Nie lepiej byloby dac top

Ale blee filtracja. Co to za 470uf przy stabilizatorze?! Takie sie daje jak jest np 2A a bedzie pobieralo okolo 1A przy stabilizatorze. Wiec wylutuj to i daj np. 47 uf. Ten drugi tez.

Z filtracja przy uc juz nic nie poradzisz. Na pdzyszlosc wejdz na bloga o nazwie mirekk36. Jest tam mnostwo materialow. Poszukaj pod haslem filtracja.

Dam przyklad (pisze z telefonu)

Portd.7=1

Portd.6=0

I tyle 😉 Zmien piny i powinno dzialac. Zadziala to pracuj z pwm'em

PicsArt_1360630725324.thumb.jpg.2b7733e1ea7335e040752b54180657e8.jpg

Nawyk nic to nie pomogło.

Ta przecięta ścieżka tak ma być bo nie byłem pewny czy nie styka z inną nogą mostka i musiałem ją uciąć i poprowadzić przewód, wiem że nie wygląda dobrze z tymi przewodami ale nigdy nie robiłem TOP-a i nie chciałem tutaj coś zepsuć.

Nic nie pomaga ustawienie nawet jednego silnika, nie ważne czy dam wysoki na PD7 czy na PD6 zawsze na obydwu wyjściach mostka jest stan wysoki, i wydaje mi się że to jest problemem, czy mam rację? Mógł się uszkodzić mostek i dawać na wyjściu zawsze 1?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...