Skocz do zawartości

[Kurs] Przepis na robota - Minisumo dla każdego - część 3

Pomocna odpowiedź

Tak, jedna dioda powinna świecić.

Nie podłączałeś go wcześniej w inny sposób? Tak dla testów/zabawy?

Na pewno dobrze polutowałeś przewody do czujnika? Podziel się zdjęciem.

Nie zrozumieliśmy się. Prosiłem o zdjęcie lutów.

Zmierz napięcie na wyjściu czujnika (sygnał wyjściowy), poruszaj przed nim ręką i sprawdź czy mierzona wartość się zmienia.

Zostało zdefiniowane, że sharp nie działa wypiąłem go i podłączyłem do innego zasilania. Sharp nie świeci pod telefonem. Możliwe, że go wcześniej przepaliłem ponieważ jest to już moja trzecia płytka a na poprzedniej były zwarcia. Dziękuję za pomoc

Nigdy go wcześniej nie podłączałem.
Tylko dziwne bo kupiony świeżo z Botlandu :/
Sharp nie świeci pod telefonem. Możliwe, że go wcześniej przepaliłem ponieważ jest to już moja trzecia płytka a na poprzedniej były zwarcia.

Gubisz się w zeznaniach 😋

Apel do wszystkich piszących z prośbą: Jeśli opisujesz problem i chcesz aby ktoś Ci pomógł to pisz prawdę. Chcemy Ci pomóc i każda zatajona informacja przeszkadza w tej pomocy.

Sorry za offtop.

Oczywiście moje niedomówienie chodziło mi o to, że był on tylko przyklejony i wlutowany do płytki ale nigdy nie sprawdzany ponieważ na pierwszych dwóch płytkach były zwarcia na programatorze i tylko tym się zajmowałem przez co było dużo innych przyczyn gdzie coś nie działało. Dopiero teraz dochodząc do tego momentu w którym jestem ostatnim czynnikiem z którym jest coś nie tak to Sharp. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Witam !!!

Nie działają mi czujniki lini. Z wyjścia mam 2 V na białym a 5 na czarnej lini. Dioda nie zapala się Zmieniałem const linia i nic. Pozostałe programy testowe działają Co może być nie tak ?

Rozwiązane Trzeba zmienić rezystory polaryzujące w czujnikach optycznych R4 i R5 na 20 k

• 11 miesiące później...

Witam, mamy problem, SinaProg nie wykrywa atmegi, napięcie na pinach jest ok. 5 V, W czym może być problem? Mamy nowy programator i nową atmegę.

qbeczek, jaki konkretnie błąd otrzymałeś? Zainstalowałeś odpowiednie sterowniki, sprawdziłeś 10 razy połączenia 🙂?

Połączenia sprawdzone, wydaje mi się, że wszystko jest ok.

W SinaProg wyskakuje błąd rc=-1

Zainstalowałem MKAvrcalutor a tam pojawia się komunikat w konsoli:

Nazwa "avrdude.exe" nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.

Próbowałem zainstalowac avrdude lecz z marnym skutkiem. A i to samo w IOS, windows XP i 7, 10, już różne sprzęty odpalałem i dalej to samo. Sterowniki instalowałem, a może być cos w tym, ze mam programator USBAsp?

• 5 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...