Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

1. Witam mam problem z powolnym odczytem podczas programowania ISP (paręnaście sekund) w atmedze8. Programator jest pod rs232 standardowy najprostszy, atmega podczas programowania jest wpięta w własnej roboty płytkę testową. Dodam jeszcze, że często podczas wgrywania programu pony progiem mam błąd (problem z weryfikacja), jeśli ścisnę jednym palcem ścieżkę gnd a drugim vcc, nie ma błędów z weryfikacją wgranego programu ale problem z długim odczytem zostaje :/.

Co mam zrobić jakieś rezystory podciągające co może być przyczyną.

2. Jeszcze jedno, analizatorem stanów logicznych sprawdzam transmisje i2c, pierwsze bajty idą normalnie. Start,bajt,bajt i na końcu brak STOP tylko error że niby problem z długością bajtu. Dodam że jak wgrywam z atmegi do pamięci atmel 24c04 to elegancko idzie.

Sprawdzałeś, czy przez avrdude też tak kiepawo odczytuje? Popraw luty, zaciśnij lepiej taśmę, dociśnij uC do podsttawki to problem z błędami weryfikacji powinien zniknąć, pozostanie dłuuga weryfikacja.

Czasem jest problem z weryfikacja a czasem nie ma, dokonywałem odczytu przy pomocy programu do ustawiania fuse bitow i tak samo powoli. uC jest wciśnięty w podstawkę, dzisiaj go wyjmę i sprawdzę czy wtedy będzie to samo.

Kurde, podawaj konkrety, a nie "program do ustawiania fusebitów". Ja np. znam z takich programów te: "czysty" avrdude, Bascom AVR, avrdude-gui, avr8 burn-o-mat, SinaProg, PonyProg... Wywróżę sobie z fusów, z którego korzystałeś, ok? Już raz zwróciłem ci uwagę, żebyś wyrażał się konkretniej.

Problem z weryfikacją (raz działa, raz nie) to na 99% błąd sprzętowy - "przedzwoń" miernikiem wszystkie połączenia (sprawdź czy każde przewodzi bez najdrobniejszych problemów przy ruszaniu taśmą/programatorem/płytką).

Ok będę wyrażał się jaśniej 🙂, ale co za różnica jakim programem ważne że innym 😋. Tak wyciągnąłem atmege z płytki rozwojowej i wsadziłem do stykowej (ta co nie trzeba lutować), nawet zasiliłem napięciem z usb a nie z stabilizatora. Problem z powolnym odczytem pozostał a z weryfikacją wgranego programu znikł. Dziwi mnie tylko jedno że kiedyś jak programowałem atmege programatorem pod lpt (pare rezystorów i kable) odczyt trwał może z sekundę (to była atmega8L teraz mam atmega8).

A nie jest to po prostu bolączka tego programatora? Masz jeszcze ten pod LPT? Sprawdź, czy działa szybko.

BTW. "Będę wyrażał się jaśniej" i w dalszym ciągu nie dostrzegłem nazwy programu 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...