Skocz do zawartości

Mostek H z dwoma wyjściami Sense na kanał

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Poszukuję mostka H z PWM i dwoma wyjściami SENSE na kanał. Napięcie zasilania 12V i prąd od 500mA. Zamieszczam rysunek z noty SI9986, gdzie są właśnie dwa wyjścia (Sa i Sb), aby pokazać o co chodzi.

Pozdrawiam!

Po co ci pomiar prądu każdej gałęzi z osobna? Szczerze to przejrzałem kilka not bardzo fajnych mostków i niestety jest to niestosowane nigdzie indziej, a przynajmniej w tych co przeglądałem.

Sabre, prawdopodobnie kolega będzie korzystał tylko z połowy mostka na silnik, a przydałby mu się niezależny pomiar prądu obu 🙂

SI9986 nie ma wejścia PWM. Gdyby miał, byłby idealny. Potrzebuję pomiaru prądu z obu gałęzi, aby mieć możliwość określenia kierunku przepływu prądu i jego wartości.

Wejście PWM? A co ono miałoby robić? Mógłbyś to wyjaśnić? Masz sterowanie każdą gałęzią osobno. Co jeszcze potrzeba? Jeśli chcesz zrobić mostek H sterowany PWM to podajesz na jedno albo na drugie wejście ten sygnał i już. Przeciwległe wejście wisi wtedy w stanie np. niskim. A do czego Ci kontrola prądu w każdej gałęzi osobno? Pomiar "wspólny" pokazuje sumaryczny prąd dostarczany ze źródła - to za mało? Opisz to proszę dokładniej.

Atmega podaje sygnał PWM z konkretnego wyjścia, więc żeby zmieniać kierunek w SI9986, trzeba to wyjście przełączać między dwoma wejściami tego mostka. Ja chcę mieć sygnał PWM podawany na to samo wejście mostka, a kierunek zmieniać stanami logicznymi jednego lub dwóch innych wejść (jak np. w TB6612). Pomiar wspólny nie daje informacji o kierunku przepływu prądu, ponieważ zawsze spadek napięcia na rezystorze ma ten sam znak. Podłączając rezystory do każdej gałęzi mostka i mierząc różnicę napięć, będę miał informację o kierunku przepływu prądu, bo różnica napięć na rezystorach raz będzie dodatnia, raz ujemna.

Jak podepniesz PWM na stałe do jednego wejścia, to wtedy drugim sterujesz kierunkiem. Musisz tylko pamiętać, że o ile przy kręceniu w jedną stronę maksymalna prędkość to 100% PWM, to w drugą stronę maksymalna prędkość to 0%PWM. Musisz jakby "obrócić" wypełnienie (najlepiej napisać sobie funkcję, która pobiera kierunek i prędkość i na podstawie kierunku dawać odpowiednio "obrócone" lub nie PWM).

Wiesz, ATmega to nie jedyny układ scalony produkowany na świecie. To, że ma dedykowane wyjścia PWM wcale nie ogranicza Twojej inwencji w dalszym prowadzeniu tego sygnału. Do dyspozycji masz ogromne, liczące setki typów rodziny tanich układów cyfrowych ogólnego przeznaczenia - warto się z nimi przynajmniej pobieżnie zapoznać. Masz liczniki, rejestry, bramki, dekodery itd itp a wszystko to naprawdę kosztuje grosze. Chcesz przełączać sygnał PWM między dwoma wyjściami? Bierzesz gotowy demultiplekser, dekoder (w tej samej roli) lub klecisz to z podstawowych bramek. Układ za złotówkę i problem z głowy. Nikt jeszcze nie zrobił scalaka (mikrokontrolera także), który by każdemu pasował. Zamiast szukać wydziwionych układów wykonawczych pasujących 1:1 doTwojej koncepcji rozejrzyj się szerzej.

To co napisałeś o pomiarze prądu jest oczywiste. Nie pytałem jak ma to działać tylko dlaczego chcesz to zrobić? Generalnie kierunek przepływu prądu jest skorelowany z wysterowaniem mostka więc po co chcesz niezależnie wiedzieć w którą stronę prąd płynie skoro sam tym mostkiem sterujesz?

O jeszcze zdążyłem na alternatywny pomysł Bobby'ego. Ma jedną drobną wadę: jest niesymetryczny nie tylko z powodu innego "rozumienia" PWM przez driver ale także z tego, że zwykle tranzystory "górne" są inne (raczej słabsze) niż "dolne" więc i moc strat (prądy) w obie strony będą różne i delikatnie różne będą zachowania silnika. Przełączanie PWM miedzy dwoma wejściami i utrzymywanie na przeciwległym wejściu staniu niskiego wykorzystuje symetrycznie "dolne" tranzystory.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...