Skocz do zawartości

Wykonanie trasy dla line followera.

Miguel

Pomocna odpowiedź

Witajcie.

Aktualnie buduje sam line followera, lecz intryguje mnie jedna rzecz. Z czego najczęściej wykonujecie trasy ? Taśma klejąca izolacyjna ? Markery ? Temat jest o tyle trudny że nie potrafiłem nic znaleźć. Problem przede wszystkim jest z zakrętami, jak je wykonać, bo taśmy wygiąć raczej się nie dać. Może macie propozycje ?

Pozdrawiam

Podłoże to najczęściej płyty MDF lub płyty z jakich wykonuje się tył mebli. Ewentualnie stosowane są materiały bannerowe. Linia natomiast to normalna w świecie taśma izolacyjna 15/20mm. Spokojnie naciągniesz ją w dowolną stronę.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Slawus, tego nie polecam, jeśli myślimy o czymś więcej testach w domu. Najczęściej stosowane na zawodach są płyty MDF, na których robot ma zupełnie inną przyczepność. W większości przypadków robot testowany na brystolu nie poradzi sobie na MDF.

Brystol ma dużo gorszą przyczepność niż płyta mdf, ale chodzi o to, że na tych podłożach robot będzie zachowywał się inaczej i jeśli ktoś opanuje robota na brystolu to może się okazać, że na mdfie będzie nadsterowny.

To, że brystol ma dużo gorszą przyczepność niż MDF, nie zawsze jest prawdą...

Wg mnie brudna płyta MDF = brystol...

No i umówmy się - w małym mieszkaniu ciężko przetrzymywać trasę na płycie MDF 😋

Jeśli ktoś myśli o zawodach na poważnie, to musi takie miejsce znaleźć. Ja kupiłem w OBI półki z białej MDF, 60x80cm 4 sztuki. Jak potrzebuję trasę, to je rozkładam i skręcam. Do takich zastosowań wystarczy. Po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca.

Takie płyty są dość śliskie, czy to nie powoduje problemu ? Nie będę miał w moim line followerze przedniego koła ani kulki która się obraca. Będę miał taki plasticzek który jest połową kuli i nie obraca się, jest śliski. Żeby mi przód zbyt nie uciekał. Na początek i tak zrobię małą trasę testową.

Miguel, spokojnie, będzie dobrze. Dokładnie takie są wszystkie trasy 🙂 Ja w swoich robotach czujniki również mam podparte półkulami, które ślizgają się po powierzchni.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.