Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Mam pytanie odnośnie samych elementów SMD. To moja pierwsza konstrukcja w montażu powierzchniowym. Jakich wielkości elementów używać? 1206? Mniejszych?

Zależy do czego i jak pewnie czujesz się z lutownicą.

Jak masz dobrze zrobioną płytkę to 0805 nie powinny być problemem. Do 0603 przydaje się cienki grot i dobra pęseta. Ręczne lutowanie 0402 to już zabawa i o ile nie ma b.ważnego powodu to nie polecam.

Kup sobie z 10szt. rezystorów 1206, 0805, 0603 i zrób płytkę testową lub kup jakiegoś gotowca i spróbuj. Jak przylutujesz kilka 0805 to 1206 będą się Tobie wydawać ogromne 🙂

1206 przydają się do dwóch rzeczy (w stosunku do mniejszych):

- oddania nieco więskzej ilości energii

- możliwość gromadzenia większej ilości energii (dla indukcyjności i pojemności)

- pożliwość poprowadzenia ścieżek pod spodem (ale jeśli zamawiamy płytkę to pod 0805 też może się dać) co oszczędza nam przelotek (które są kolejnym problemem przy własnych płytkach).

Osobiście polecam 0603, szybko sie to lutuje. 0402 powiedzmy, że idzie lutować, ale to już jest zabawa - i tak jak wspomniał Mirek - wymaga przede wszystkim cienkiej pęsety.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tak, wiem o tym, przeglądałem parę razy, ale to zdanie mi umknęło 😉 Dzięki.

Mam jeszcze pytanie odnośnie zamawiania płytki w Satland Prototype. Nie zaznaczam opcji "Frezowane otwory", zaznaczam "Nietypowy kształt płytki". Teraz w polu "Frezowanie (mm)" powinienem podać obwód mojej płytki (zgodnie z podpowiedzią trzeba uwzględnić nietypowy kształt)? Czy można taką wartość wyciągnąć z Eagla?

Z tego co wiem, ta długość frezowania jest podawana po to, by lepiej móc wstępnie wycenić koszty stworzenia płytki, ale to chyba nie ma większego znaczenia dla producentów. Po prostu jeżeli frezy będą miały większą długość niż podałeś na stronie, zapłacisz więcej.

Czy można taką wartość wyciągnąć z Eagla?

W widoku płytki uruchom statistic-brd.ulp, na karcie BOARD odczytasz Outline contour. Ja zawszę w zamówienie wpisuję powyższą wartość.

Ale frezowanie dotyczy raczej otworów na płytce a nie samego wycięcia płytki czyli tak jak podaje Treker konturu płytki, np. Satland ma jeszcze coś takiego co się nazywa nietypowy kształt płytki i za to się chyba dopłaca.

Ja w satlandzie zaznaczam nietypowy kształt płytki (to jest chyba tylko dla nich info, w kalkulatorze nigdy cena nie rośnie) i wpisuję w pole frezowanie sumaryczną długość jaka jest do wyfrezowania. Wliczam w to wszystko ( zbyt duże otwory, frezowanie w środku płytki, frezowanie kształtu płytki)

Płytki przychodzą pięknie wyfrezowane i nigdy nie miałem z tym problemów. Trzeba tylko pamiętać, że frez ma 2mm (jak dobrze pamiętam, gdzieś na stronie pisze) i z tego powodu węższych rzeczy nie wyfrezujemy.

• 4 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...